Voor hooggevoelige vrouwen

Zo kies je tussen Angst en Liefde!

Zo kies je tussen Angst en Liefde!

We zijn namelijk in staat onze eigen emoties te sturen. Onze gevoelens kunnen we niets sturen, maar onze emoties wel, onze eerste reactie op een situatie vanuit veiligheid of onveiligheid. Je hebt namelijk gevoelens èn emoties. Dit zijn twee verschillende dingen. Een emotie komt bij je naar boven door een situatie of gebeurtenis van buitenaf of een gedachte aan iets. Gevoelens komen van binnenuit; dit is onder andere je intuïtie, je innerlijke wijsheid.

Als je dit onderscheid leert te maken, dan weet je dat wij als mensen ons vaak laten leiden door onze (korte termijn en primaire) emoties. Als emoties van angst of pijn boven komen, maken we stofjes aan waardoor we gaan handelen, vechten, bevriezen of vluchten (verlammen). Dit zijn negatieve gevoelens van jaloezie, haat, verdriet, teleurstelling of afgunst.

In iedere situatie in je leven bepaal je zelf welke emotie je hierbij ervaart. Wat gevoelens betreft heb je echter maar twee keuzes: liefde of angst.

Welke keuze maak jij?

Als je er bewust voor kiest om in je hart te blijven, ook al ervaar je hierbij pijn, brengt dit je in verbinding met vertrouwen, verbinding, compassie, zoals dankbaarheid, blijdschap, troost of geluk. Ook als het je pijn doet of je ervaart innerlijke pijn is het mogelijk je hiermee te verbinden. Dat is een bewuste keuze. Het vraagt ook je hersenen te blijven gebruiken, wakker te blijven en je niet te verbinden met je eerste primaire reactie. Als je weer naar de rust en stilte toe gaat binnen in jezelf, en je de tijd neemt om dit te doen, of de natuur in. Kom je weer bij jezelf uit, bij je adem, je hart en daarin het vertrouwen. Als je dit uitbrengt of uitstraalt naar buiten toe, verander je niet alleen je eigen leven, maar dat ook van anderen.

Maar veel mensen functioneren op de automatische piloot, en dan laat je je leven leiden door primitieve emoties, meestal vanuit het gekwetste ‘kindstuk’. Niet vanuit het volwassen stuk.

Dat is wat er eigenlijk ook aan de hand is in onze wereld vandaag. Onze wereldleiders handelen vanuit hun gekwetste kindstuk en denken, als jij mij vernietigt dan vernietig ik jou ook. Ik zal wel eens laten zien dat ik sterker/rijker/machtiger ben dan jij. Maar als zij in hun volwassen stuk zouden zitten, zouden ze gaan praten met elkaar om tot een oplossing te komen zodat zij beiden ‘heel’ zouden blijven.

Goed en slecht bestaan eigenlijk niet; het is met elkaar verbonden, dus niets ligt van tevoren vast. Wie zegt dat deze gebeurtenis per definitie slecht is? Misschien zijn sommige gebeurtenissen nodig om iets te doorbreken, om een bewustwordingsgolf op gang te brengen, die ons dan juist in staat stelt iets te veranderen.

Licht bestaat niet zonder donker.

Je kunt het licht namelijk niet waarnemen zonder donker omdat je anders geen tegenstelling hebt. Zo ook met gelukkig zijn, je kunt pas echt je geluksgevoelens waarderen als je ook de andere kant in jezelf kent. Het zijn roerige tijden en op dit moment wordt alles zichtbaar, alle geheimen alle eerder onzichtbare onderliggende systemen van macht, oorlog en geld. Dit brengt ons uiteindelijk naar het tegenovergestelde. Juist omdat heel zichtbaar wordt wat we niet willen, kunnen we nu al bewuster gaan kiezen voor wat we wel willen. En je ziet het al gebeuren. Mensen verbinden zich, kiezen er bewust voor om in het vertrouwen en in de vrede te blijven, vanuit stilte en rust.

Wanneer je kijkt naar de gevoelens die je ervaart als er iets heftigs gebeurt bij jezelf of in de wereld om je heen, komt het spectrum van emoties voort uit slechts twee basis gevoelens: angst en liefde. Dit zijn de twee basisgevoelens van waaruit we allemaal handelen.

Angst is de emotie van afkeer, afzondering, haat, vluchten, afstoten, jaloezie, afgunst en alle andere negatieve gevoelens. Liefde is de emotie van vasthouden, samen zijn, samenwerken, blijdschap en alle andere positieve gevoelens.

In iedere situatie in je leven reageer je in essentie vanuit één van deze twee emoties. Je reageert vanuit liefde of vanuit angst. Veel mensen reageren automatisch vanuit angst. Ze zijn bang om iets kwijt te raken, of iets te ervaren dat ze niet willen. Je hebt echter zelf de keus vanuit welke emotie je wilt reageren. Ook zijn er veel mensen die reageren vanuit een bepaald tekort. Als je tekort aan liefde hebt gekregen, kun je ook niet veel doorgeven, TENZIJ je hebt geleerd van jezelf te houden, dan heb je nooit meer een tekort aan liefde en kun je ONVOORWAARDELIJK doorgeven, wat echt alles zou veranderen. Dan leven we meer vanuit ons gevoelens en niet vanuit onze primaire emoties, wanneer onze hersenen stofjes aanmaken.

Zoals je begrijpt is leven vanuit gevoelens van angst op de lange termijn niet prettig. Wie zijn leven inricht rondom angst baseert zijn leven op negatieve emoties, en de angst om deze emoties te ervaren. Angst kan je leven beheersen en je kunt er zelfs behoorlijk ziek van worden, ook letterlijk fysieke klachten van krijgen. Hoe meer angst je in je leven brengt, des te meer reden je zult krijgen om angstig te zijn, want angst bevestigt namelijk zichzelf. Je gevoelswereld zal worden gedomineerd door negatieve gevoelens, met alle gevolgen van dien.

Wanneer je je leven baseert op gevoelens van liefde zul je je leven op de lange én korte termijn mooier en gezonder maken. Hoe meer liefde je voelt, des te meer liefde je zult ervaren. Dit is krachtiger en ‘besmettelijker’ dan wat dan ook.

Je kunt ervoor kiezen om liefde te voelen bij alles wat je overkomt, maar ook om je te blijven verbinden met de liefde die in jezelf zit. Je kunt kiezen voor een positieve energie in je leven die doorwerkt in alle gebieden van je leven. Welke je ook kiest, het resultaat op de lange termijn zal zichtbaar worden in je leven, je relaties, je gezondheid, je geld en je hele omgeving.

Zo kies je voor het gevoel van liefde

Vraag jezelf, wanneer er iets pijnlijks gebeurt of je reageert/denkt/handelt vanuit liefde of vanuit angst? En wanneer je wilt gaan reageren vanuit een gevoel van angst (jaloezie, afwijzing, teleurstelling of bijvoorbeeld haat), sta dan even stil, en vraag jezelf af hoe je kunt reageren als je vanuit liefde zou handelen. Leg je hand dan op je hart en adem de drie krachtigste woorden; liefde, heling en dankbaarheid in.

Je kunt jezelf trainen om steeds vaker te leven vanuit liefde, en het leven vanuit angst achter je te laten. Dit doe je stap voor stap, niet van de een op de andere dag.

(noot: Alleen mensen die een trauma hebben dat actief is, kunnen niet vrijwillig kiezen, zij raken verstrikt in het trauma als iets wordt getriggerd. Dan vindt er ook vaak dissociatie plaats, waardoor zij geen controle meer hebben en eigenlijk uit hun lichaam gaan. Dan is de informatie nog opgeslagen in het kortetermijngeheugen waardoor de hersenen denken dat het opnieuw afspeelt wat tot herbelevingen kan leiden. Het enige wat bij trauma erg goed werkt is EMDR. )
Voel je vrij om hieronder jouw reactie en/of jouw tips over dit onderwerp te delen, waardoor je ook andere inspireert.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Zo kies je tussen Angst en Liefde!