Voor hooggevoelige vrouwen

Wat maakt keuzes maken zo lastig als je HSP bent?

Wat maakt keuzes maken zo lastig als je HSP bent?

Per dag maak je duizenden keuzes. In 95% van de gevallen sta je hier helemaal niet bij stil.Als je hooggevoelig bent, voel je gemakkelijker aan wat wel of niet klopt, en dat is heel handig als je dit deel, je intuïtie goed hebt ontwikkeld in jezelf, zodat je je er ook op kunt vertrouwen!

Maar soms is het ook heel erg lastig als je trouw wilt blijven aan jezelf, omdat je echt een ander niet wil en kan kwetsen door de keuzes die jij moet maken voor jezelf. Dan moet je toch een keuze maken. Niet voor die ander maar voor jezelf. Jij bent verantwoordelijk voor jouw keuze, voor jouw leven en de ander is verantwoordelijk voor haar/zijn keuze. Als je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft, blijf je ook op de stroom van je leven, zodra je jezelf ‘verraadt’, dan ga je af van je eigen stroom en kom je in conflict met jezelf. Je wringt je dan in allerlei bochten en waarom zou je dat doen? Wat levert dat op. Het is niet fair voor de ander, maar ook niet voor jezelf.

Kiezen voor jezelf, versterkt je innerlijke kracht en het zorgt ervoor dat je jezelf gaat vertrouwen. Soms vertelt je hart je iets, dat ‘weet’ het allang, maar stel je je toch allerlei vragen af in je hoofd, hierdoor komen angsten voor bepaalde scenario’s, terwijl je hart allang het antwoord al weet. Waarom is dit toch zo moeilijk als je knopen moet door hakken, keuzes maken om trouw te blijven aan jezelf.
Wat hierin helpt is dat je verbinding maakt met je verlangen.

Als je hooggevoelig bent, houd je automatisch, als vanzelf te veel rekening met de gevoelens van een ander, omdat je empathisch sterk onderlegd bent; dat zit in je systeem. Dat is mooi en siert je, maar het is voor jezelf vaak ook een valkuil en moeilijk omdat je eerder geneigd bent, voor de ander te kiezen dan voor jezelf. En hier gaat het vaak mis. Mensen wringen zichzelf vaak in allerlei bochten en hoeken, om aardig gevonden te blijven door anderen, en zijn bang dat ze egoïstisch bezig zijn als ze werkelijk vanuit hun hart voor zichzelf kiezen.
Hoe doe je dit?

Stel jezelf de volgende vragen af:

 • Wat is jouw verlangen in het leven?
 • Hoe wil je dat jouw leven eruit ziet?
 • Hoe ziet dat er op de lange termijn uit, als je deze keuze nu maakt?
 • Hoe ziet dat beeld eruit?
 • Welke gevoelens heb je daar bij?
 • Hoe kom je daar?
 • Wat moet je ervoor doen en wat moet je loslaten?

Hierbij heb ik het over letterlijk materialistische dingen loslaten, of relaties. Maar vooral doel ik op beperkende overtuigingen die je gaat onderzoeken of deze wel waar zijn? Zijn dat verouderde aannames waarnaar je nog steeds leeft? Komen deze overeen met het verlangen wat je nu ervaart en voelt?

De volgende vragen zouden je hierbij kunnen helpen van The Work van Byron Katie. Denk aan een terugkerende stressvolle situatie, een situatie die gegarandeerd stressvol is, zelfs wanneer het slechts eenmaal gebeurd is en deze alleen terugkeert in jouw geest. Sta jezelf toe, terwijl je onderstaande vragen beantwoordt, mentaal terug te keren naar de tijd en plaats van het stressvolle voorval.

Gebruik korte, eenvoudige zinnen:

The Work van Byron Katie:© 2015 Byron Katie International

1. In deze situatie, tijd en locatie, wie maakt je boos, verwart je of stelt je teleur en waarom? Ik ben ………. omdat …………………………………………………………………………………………………………….

2. In deze situatie, hoe wil je dat hij/zij verandert? Wat wil je dat hij/zij doet? Ik wil dat …………………………………………………………………………………………………………….

3. In deze situatie, wat voor advies zou je hem/haar geven? ……….. zou wel/niet moeten …………………………………………………………………………………………………………….

4. In deze situatie, wat heb je nodig dat hij/zij denkt, zegt, voelt of doet zodat

jij gelukkig bent? Ik heb nodig dat………………………………………………………………

5. Wat vind je van hem/haar in deze situatie? Maak een lijstje:

6. Wat is het in of van deze situatie dat je nooit meer wilt ervaren?

Ik wil nooit meer dat………………………………………………………………………………….

Ik ben ertoe bereid………………………………………………………………………………………..

Ik kijk er naar uit…………………………………………………………………………………………..

Totdat je naar alle facetten van het leven kunt uitkijken zonder angst, is je Werk nog niet gedaan.

Dan pas je onderstaande 4 vragen toe op alle 6 de vragen, zo krijg je inzicht in je beperkende overtuigingen, oude overtuigingen die vaak genoeg niet meer van toepassing zijn. Door The Work te doen, krijg je enorm veel inzicht in jezelf en kun je je beperkende overtuigingen ter plekke transformeren.

De vier vragen

 1. Is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is?
 2. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
 3. Wie zou je zijn zonder de gedachte?
 4. Keer de gedachte om. (Vind dan minstens drie specifieke, echte voorbeelden van hoe iedere omkering waar is voor jou in deze situatie, tenslotte maak je de laatste omkering met: Ik kijk er naar uit dat……………………..)

In het jaarprogramma voor hooggevoelige vrouwen werken we onder andere ook met keuzes maken, doelen stellen en de Work, maar ook hoe je je hooggevoeligheid voor je laat werken, hoe je je energiehuishouden reguleert, interne en externe communicatie, NLP, transactionele analyse, systemisch werk en een heleboel vaardigheden om je overlevingsmechanisme te transformeren naar Levensmechanisme.

Maar ook: Hoe verbind je je met je innerlijke kracht en laat je deze constructief voor je werken zodat je kunt leven vanuit je hart. Door zo’n bijzonder transformatie door te lopen in een jaar, kom je zo sterk in verbinding met jezelf te staan dat je dat je naar je zielenopdracht toe groeit en deze kan gaan leven.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Wat maakt keuzes maken zo lastig als je HSP bent?