Voor hooggevoelige vrouwen

Hoe heel je jezelf via de Vrouwelijke Weg?

Hoe heel je jezelf via de Vrouwelijke Weg?

Hoe heel je jezelf via de Vrouwelijke Weg?

Vrouwelijke weg zul je denken? Ja, de vrouwelijke weg, die is anders dan de mannelijke weg. Wij zijn opgevoed om alles op een mannelijke manier te doen, te denken en ons te gedragen, vaak zijn we ons er niet eens bewust van. Eigenlijk weten we niet eens meer beter, omdat onze gehele maatschappij al decennia, wat zeg ik honderden jaren hierop is ingericht. Een productieve maatschappij die naar status en rijkdom is ingedeeld.

De reden waarom ik hier een artikel aan wend is dat ik hier vaak vragen over krijg; Wat is de reden dat veel hooggevoelige vrouwen een burn-out krijgen of er tegen aan zitten? De mannelijke manier van leven is harder, sneller en richt zich naar buiten toe. De vrouwelijke weg is intuïtiever, rustiger, de innerlijke rijkdom en wijsheid bij een vrouw komt van binnen uit, het is meer de weg bewandelen van rust en stilte. Je leeft meer vanuit je gevoel en hebt hier ook wat meer tijd voor nodig. Als een hooggevoelige vrouw dit niet doet, kun je je intuïtie niet goed meer volgen en neemt je hoofd het over. Hét recept voor een burn-out!

Hooggevoelige vrouwen hebben een solide basis in zichzelf nodig, om in noodsituaties op hun innerlijke stem en wijsheid te kunnen vertrouwen. Vrouwen moeten hier zelf voor zorgen. Het is heel belangrijk dat een hooggevoelige vrouw, juist in deze woelige tijden, de tijd neemt om met regelmaat te mediteren, zich terug te trekken in zichzelf waardoor ze zich kan verbinden met haar vrouwelijke wijsheid en intuïtie. Hierdoor krijgt haar spirituele zelf voeding van binnenuit, dan kan ze groeien.

Het gevoelsvlak van een hooggevoelige vrouw kan niet alleen door het verstand ontsloten worden, maar juist door een rijke innerlijke gevoelswereld. Een gedachte is namelijk geen gevoel. Gevoelens zijn en blijven namelijk onbeschrijfelijk. Hier heb ik het over intuïtie, dit kan niet verklaard worden. Intuïtie moet ook niet verklaard worden.

Bij vrouwen die hun vrouwelijke delen niet hebben geheeld, ontstaan projecties in plaats van intuïtie. Projecteren betekent dat de eigen onverwerkte delen op andere mensen of situaties worden overgedragen. Afgunst is bijvoorbeeld een concentraat van emotionele onzekerheid en verwondingen. Dit is ook zo’n vreselijk gevoel dat je van alles probeert om daar van af te komen. Dit kunnen destructieve gedragspatronen worden, die zich vaak uiten in liefdesrelaties of zich richt naar andere vrouwen.

Vrouwen die hun leven lang sterk vanuit het verstand hebben geleefd, hebben veel moed nodig om hun intuïtie weer te gaan volgen, actief het bewustzijn activeren om zo hun eigen beschermings- en overlevingsmechanismen te doorgronden. Hier zul je andere vrouwen voor nodig hebben die fungeren als spiegel. Alleen een bewuste vrouw is bereid om naar zichzelf te kijken, de blik naar binnen te richten en niet meer te projecteren naar buiten toe. Dan start het spirituele helingsproces op alle lagen van Vrouw zijn.

Zolang een vrouw controle wil uitoefenen op zichzelf en haar leven, kán ze haar intuïtie niet volgen. De vrouwelijke weg gaat niet om perfectie, status, snelheid en macht, maar om natuurlijkheid en authenticiteit. Hiervoor is geen discipline en training voor nodig om deze weg naar vrouwelijke heelheid te ontwikkelen. De vrouwelijke weg is de weg van het water (gevoel), de weg van de stilte, de weg van meditatie, de weg van verbondenheid met medezusters, de weg van liefde, de weg van verantwoordelijkheidsgevoel, de weg van nieuwsgierigheid en behoefte naar meer…. Vanuit zachtheid, compassie en mededogen naar jezelf en je medezusters.

Geef eens antwoorden op de volgende vragen:

 • Hoe ga jij om met teleurstellingen? Wat is hierin je strategie (wat doe je dan meestal)?
 • Hoe probeer jij deze te vermijden?
 • Wat waren de grootste teleurstellingen in je leven, maar wat heb je daar vooral uit geleerd?
 • Is het je gelukt om deze wonden te helen? Of ben je verbonden gebleven met de overblijfselen van wantrouwen en angst?
 • Leef je in de werkelijkheid of ontwijk je deze zo veel mogelijk?

Hooggevoelige vrouwen die beschadiging hebben opgelopen in hun leven, laten zich graag meevoeren in een droomwereld. Daarom zijn televisie, Facebook en romannetjes zo populair. Je laten verleiden om te werkelijkheid te vermijden. Door te kiezen voor deze weg, kan het vrouwelijke heelwordingsproces niet voltrekken, dit voert je zelfs verder van jezelf vandaan. Ik vind dit heel belangrijk om te benoemen, omdat vluchtgedrag niet effectief is, maar wel vaak een gewoonte die ons niet voedt, maar die zich van onszelf verwijderd. Veel vrouwen zijn soms zo druk met hun buitenkant bezig of hoe ze overkomen dat ze niet eens merken dat de verbinding met hun innerlijke wijsheid ontbreekt. Het is van wezenlijk belang dat je je van binnen goed voelt en dus ook de moeite neemt om je met regelmaat naar binnen te richten, in plaats van met je intellect van je innerlijke oneindigheid af te splitsen.

Nu is de tijd qua energie op aarde en in ons collectieve bewustzijn rijp voor innerlijke heelwording. We leven nu in een hele bijzondere tijd waar het vrouwelijke deel gevoed mag worden en erkenning krijgt. Dit gebeurt eerst bij jezelf van binnen uit. De verbinding met je hart, je liefde, je wezen, je innerlijke rijkdom aan te spreken en deze te activeren. Vrouwen die kiezen voor een vrouwelijke bewustzijnsweg. Vrouwen die bereid zijn zichzelf te helen zijn de generatie van nieuwe priesteressen, dragers van het hartstochtelijke, geïntegreerde vrouwelijke spiritualiteit. Deze vrouwen maken juist geen deel uit van de oude (mannelijke) machtsstructuur. De nieuwe priesteressen zijn vrouwen zoals jij en ik. Vrouwen die in hun leven staan voor wat nodig is! Het zijn de vrouwen die in stilte hun werk doen.

Zolang vrouwen nog niet stevig in hun vrouwelijkheid zijn gegrond, die hun fijngevoeligheid en intuïtie nog niet in ere hebben hersteld kunnen moeilijk hun zuivere intuïtie voor hen laten werken. Weet dat hooggevoelig zijn zo veel voordelen heeft in dit proces van heelwording. Als je leert naar je intuïtie te leven, jezelf respecteerd en je rekening houdt met jezelf, kan de liefde voor jezelf weer groeien en dit heeft effect op het (zelf)vertrouwen, hierdoor kom je meer in balans, waardoor je je innerlijke kracht laat groeien tot deze zichtbaar wordt voor de buitenwereld. Als je dit wilt leren en hebt geleerd betekent dit niet dat je alleen nog maar meditatief door de supermarkt loopt. Hooggevoelige vrouwen die stevig gegrond zijn in hun bestaan, zijn veelal bijzondere krachtige en levendige vrouwen met een opmerkelijk veerkrachtig en creatief vermogen waarin ze zichzelf èn hun omgeving juist optillen.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

17 Comments

 • Zo ‘toevallig’, jouw artikel. Ik zit er zelf midden in. Je hebt helemaal gelijk: ik ben meer man dan vrouw geweest tot nu toe. Maar hoe moeten we het allemaal weten? We leven inderdaad naar het voorbeeld van mannen. Ik vind het ook moeilijk: wat is dat dan, vrouwelijk? Ik heb de intentie uitgesproken 100% vrouw te willen zijn en heb daarbij om hulp gevraagd. Ik kom er wel, blijkbaar is het nu tijd. Maar ik vind het moeilijk mijn enorm krachtige naar buiten gerichte energie tot rust te brengen. Ik ben zo’n doener. Het heeft me ook veel gebracht. Maar het werkt niet meer voor mij, alleen dat. Ik ga hier ook absoluut iets mee doen, t.b.v. andere vrouwen. Goed dat ik je tref hier!!

  • Hoi Machteld,
   Bedankt voor je bericht!
   Voor mij is het ook herkenbaar, in het verleden leefde ik op mijn mannelijke energie, al zag ik er heel vrouwelijk uit! Ik ben er voor mezelf achter gekomen, dat het een overlevingsmechanisme is en vanuit het collectieve fenomenologische veld wat ons drijft. Nu is het tijd voor verandering. Nu is het tijd om te leren hoe we onszelf kunnen helen, en op welke wijze. Vanuit zachtheid, rust en geduld. Het is niet alleen een intentie, het is ook echt actief handelen om NIET in te grijpen.
   Een aantal jaren geleden ben ik op dit pad terecht gekomen en van hieruit ben ik me verder gaan ontwikkelen. Ik kan je zeggen Machteld, ik had een paar jaar geleden niet verwacht dat het zo fijn kon zijn!
   Hartegroet Tamara

 • STIL van…
  STIL door..
  Vrouwelijke weg vanuit innelijke wijsheid en intuïtie.
  STIL
  Bekend, maar nu uitdaging samen te doen.
  Graag!

  Carla.

 • Herkenbaar hoor. met name in het ondernemen vraagt het bewustzijn om het vrouwelijk te (durven) doen. Weinig voorbeelden, steeds weer terug naar rust en gevoel ipv rennen naar meer produktie (Mijn overlevingsstand is mannelijk :).)

  • Hoi Eline,
   Daar zeg je wat. Dat is zeker zo in het ondernemen. We hebben weinig voorbeelden van Vrouwelijke Onderneemsters die op een vrouwelijke wijze ondernemen. Het is ook iets wat we denk ik allemaal ZELF moeten leren, denk je niet? Elke weer voelen, hoe staat het met mijn energie, mijn lijf, concentratie? En daar je programma op aan passen, flexibel en veerkrachtig durven zijn. Wéten waar je kracht ligt en de punten die je aan kunt scherpen voor jezelf, op een zachte, uitnodigende en milde manier.
   Succes Eline!
   Hartegroet Tamara

 • Heel herkenbaar.
  Het mooie is dat niet alleen vrouwen deze weg mogen gaan ook mannen die het vrouwelijke stuk in zichzelf niet erkennen. Het is een in balans komen tussen het mannelijke vrouwelijke in onszelf als mens. Ooit hadden we een matriarchie en nu zitten we in een patriarchie, volgens mij zijn we nu onderweg naar de balans.
  Zo mag ik het ervaren en het in balans komen heeft laten thuis komen bij….degene die ik in mijn wezen ben. Dit kom ik in mijn praktijk bij zowel mannen als vrouwen tegen.
  Als zowel hooggevoelige mannen en vrouwen in hun kracht gaan staan en gaan samenwerken….wauw wat een transformatie is er dan mogelijk.
  De jonge mensen van nu laten het ons als zien.

  Liefs Angélique

  • Hoi Angélique,
   Wat mooi uitgelegd. Zoals jij het zegt zie ik het ook.
   De balans en het samen komen. Zeker zit intuïtie ook in mannen, en de vrouwelijke kan net zoals bij ons de mannelijke kant aanwezig is. De kunst is om jezelf in balans te brengen. Maar dan heb ik het eigenlijk nog over iets anders in mijn blog.

   De manier van helen. De vrouwelijke manier van helen, dat dit zo belangrijk is dat wij ons dit weer gaan her-inneren. Bijna alle therapeuten en coaches willen ons zo graag leren hoe wij dat moeten doen. Ze leren het vaak uit boeken, studies voordat zij zelf hebben geleerd hoe zij zit zonder woorden, door hun intuïtie te activeren kunnen helen. Als je zelf nooit deze weg hebt bewandeld, kùn je het niet ‘over-brengen’. Omdat het een beleving is die niet in woorden uit te drukken is, maar wel voelbaar is.

   Heb jij dat wel eens ervaren, als je iemand ontmoet, waar je je zoooooo prettig bij voelt, je voelt dat degene in balans is, vanuit rust en ontspanning IS? Dát zijn de mensen die de weg weten, zij weten voor zichzelf hoe zij dit moeten doen. Zij kunnen jou dit niet echt leren, door het uit te leggen, maar doordat je dit voelt, her-inner jij je eigen weg weer. En komt jouw informatie van binnen uit. Door hierop te leren vertrouwen ga je (innerlijke) stappen zetten en weet je de WEG..

   Mooi hé!

   Lieve groet Tamara

   • Ja, ik herken het.
    Alles wat we nodig hebben en weten….het zit allemaal al in ons we zijn al heel en compleet daar kun je alleen zelf achter komen…door alle ballast en zelfsabotage te doorzien………we zijn een licht waar een lampenkap door de opvoeding/levensgebeurtenissen/overtuigingen/etc. overheen is gekomen, die lampenkap kan eraf zodat ons innerlijk licht weer kan gaan schijnen….ik ben begonnen met er gaten in te knippen en inmiddels beheer ik zelf de lichtsterkte ..zo kan ik het enigszins in woorden uit leggen……ik kan het alleen maar voor leven door mijn licht te laten schijnen net zoals anderen die het wikkie de viking gevoel ook gehad hebben ook kunnen. Overgave aan het leven…..Tuurlijk heb ik ook wel eens een dag waar er weer een diepere laag zich aandient voor internering en omarming…..mooi weer wat opgeruimd denk ik dan.
    Dikke knuf

  • Dankjewel Angelique, je verwoordt precies zoals ik het voel en zie. De ‘mannelijke manier van leven’ is weliswaar naar buiten gericht, met focus, om te creëren. Maar in onze maatschappij is dit mannelijke principe doorgeschoten en vervormd, hetgeen veel ‘ziekte’ creëert. Daarom hebben we de vrouwelijke weg nodig, om het ware mannelijke terug te brengen, in balans met het vrouwelijke zoals je zegt.

   Ook wij mannen hebben het voor heling nodig de stilte op te zoeken, ons hart te openen ( = in onze kracht te staan) en verantwoordelijkheid te nemen in afstemming. En natuurlijk is mannelijke vrouwelijkheid anders dan vrouwelijke vrouwelijkheid, zoals vrouwelijke mannelijkheid anders is dan mannelijke mannelijkheid. Als meditatie de vrouwelijke vorm van stilte opzoeken is, dan is de natuur ingaan misschien de mannelijke vorm ervan. Uiteindelijk gaat het erom naar binnen te gaan, je gedachten en emoties waar te nemen zonder je ermee te identificeren, maar wel contact te maken met je emoties en gevoelens, ze te erkennen en te laten zijn zonder ze te onderdrukking. Dat is naar mijn beleving ook een vrouwelijke weg, die je enorm in je kracht en heelheid brengt. En bij onze intuïtie en ons weten. En bij de ervaring dat we een deel zijn van een groter geheel, de natuur, de kosmos. Wij zijn niet een bootje op zee of een drenkeling op een eiland, we zijn een golf van de zee, een druppel van de oceaan.

   Autonoom in verbondenheid en wederzijdse afhankelijkheid, in broeder- en zusterschap. Daarom hebben we het, mannen èn vrouwen, ook nodig elkaar te ontmoeten, want alleen samen, in verbinding, kunnen we uiteindelijk onszelf en onze wereld helen.

   Hartegroet, René

   • Wat fijn René dat je ook reageert en wat verwoord je het mooi!
    Ik vind het zo belangrijk dat we met ze ALLEN (mannen en vrouwen) ons hart openen; groeien in balans. Tamara’s site is gericht naar vrouwen, maar wat ze zo prachtig overdraagt geldt natuurlijk ook voor mannen! In mijn praktijk werk ik vooral met mannen en ik zend Tamara’s artikels vaker door naar mannen, omdat mannen hebben het ook nodig om steeds meer te luisteren naar de vrouwelijke in hen, om steeds meer innerlijke rust te kunnen ervaren. De mannelijke put ons beiden uit als we de vrouwelijke niet toelaten……..accepteren.
    Het gaat om de verbinding tussen hart en hoofd; vrouwelijke en mannelijke.
    Hartegroet, Elizabeth

   • Dankjewel René voor je reactie.
    We hebben elkaar nodig we mogen het samen doen net zoals Elizabeth al aangeeft….dat is de weg naar het Hieros Gamos het heilig huwelijk van het mannelijke en vrouwelijke in ons…..en dan de weg naar buiten…een liefdevolle golfbeweging.
    Hartengroet Angélique

 • Heel herkenbaar allemaal. Het proces is bij mij ruim een jaar aan de gang en zette zich in toen ik ( zoals jij al schreef Tamara). besloot om de regie en verantwoordelijkheid voor mijn leven in eigen hand te nemen. Wat een achtbaan volgde toen. Alles dat niet meer bij me hoorde valt weg; de laatste grote brokken spelen nu. Het voelt alsof er continu verhuist wordt in mij…
  Mijn veilige haven is de natuur, waar ik mezelf en het vertrouwen weer vind temidden van alle tumult. En Wat een schat, die intuitie…. Sinds een paar weken voel ik ook dat de weg van mij als vrouw de weg van het hart is. Ik ben er het eerst in mijn leven contact mee…. Prachtig. Maar ook; jongens wat een verdriet zit daar nog.
  Het stroomt zal ik maar zeggen :).

  • Ooo, wat super, ik krijg letterlijk kippenvel van het lezen van jouw ervaring. Prachtig en vol (innerlijke) rijkdom Eva! Ik kan het alleen maar beamen, zo is mijn weg ook geweest.
   Knuffel Tamara

 • Een bijzonder stuk en mooi verwoord dat intuitie geen taal kent (toevallig vanavond een gesprek over en het vastliep toen ik iets aangaande mijn intuitie uit wilde leggen en in een woordeloze stroom terecht kwam…:). Ik vraag me wel altijd af of ‘vrouwelijke intuitie’ niet ook gewoon voor mannen kan gelden. De nadruk ligt dan op de vrouw, terwijl ik toch denk dat energie en intuitie zowel mannelijk en vrouwelijk is, of zelfs onzijdig en kent het misschien wel geen gender… *mist door dit stuk toch wel het kampvuur en in een cirkel deze kwesties bespreken ipv een neonscherm en getik van mijn toetsenbord ipv het geknisper van het vuur…;). Dank voor het delen… Warme groet, Bozenka

  • Hoi Bozenka,
   Dank voor je reactie.
   Vrouwen hebben vrouwelijke intuïtie.
   Mannen hebben mannelijke intuïtie.
   Beiden hebben we intuïtie, we gaan er alleen anders mee om. Mannen richten hun energie naar buiten, vrouwen naar binnen. Je kunt dit herkennen aan ons geslachtsorgaan. Het gaat ook om de balans. Dit is weer wat anders dan Vrouwelijke en Mannelijke delen in onszelf. Het is allemaal op heel subtiel niveau.

   Het helen, waar ik over schrijf is om vrouwen weer te laten her-inneren dat deze weg heel krachtig voor ons kan zijn.
   Als mannen zichzelf helen, doen zij dit op een actievere manier, fysieker, met veel lichaamsbeweging, sneller. Zij zijn veeeel sneller dan wij. Daarom wordt er niemand uitgesloten. Beiden wegen zijn goed voor ieder.
   De vrouwelijke manier voor vrouwen is heel effectief en werkt diep tot ons door. Dat is een prachtige tool om in handen te krijgen en zo te leren met jezelf om te gaan. Je kunt het gaan proberen om zelf ervaring op te doen en te bepalen wat voor jouw wel of niet werkt. Dat is nog het beste.

   Hartegroet Tamara

Comments are closed.

Hoe heel je jezelf via de Vrouwelijke Weg?