Voor hooggevoelige vrouwen

Wat Betekent Goede Gronding nu eigenlijk?

Wat Betekent Goede Gronding nu eigenlijk?

Wellicht heb jij de vraag wel eens gekregen of je goed gegrond bent? Goede gronding betekent ‘in je kracht staan.’ Met de voeten stevig op de grond. Je voelt dat je niet zomaar omvalt, wat er ook gebeurt.
Een ander woord voor ‘gronden’ is ‘aarden.’ De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ik houd het op ‘gronden.’
Wanneer je goed gegrond bent, ben je direct verbonden met de aarde, met jezelf en met de kosmos. Met andere woorden: je bent helemaal in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Niet gegrond zijn

Wellicht heb je er eerder nog niet zo bewust bij stil gestaan, maar wanneer je niet gegrond bent of je je gronding niet gemakkelijk vast houdt, kun je last hebben van allerlei problemen.

Niet gegrond zijn of blijven gaat vaak gepaard met:

 • chaotisch zijn
 • van alles aanpakken, maar niets afmaken
 • je gedachten niet stil krijgen of malen
 • gemakkelijk van je stuk te brengen zijn
 • snel emotioneel zijn, stemmingswisselingen hebben
 • een kort lontje hebben
 • je niet stabiel voelen
 • vaak pech hebben, niets lijkt vanzelf te gaan of mee te zitten
 • met alle winden meewaaien, moe, prikkelbaar, onzeker zijn
 • geen ‘nee’ kunnen zeggen
 • altijd alles voor anderen doen en jezelf op de tweede plaats zetten
 • lichamelijke klachten ondervinden zoals hoofdpijn, slapeloosheid of altijd moe zijn.

http://vrouwenkrachtacademie.nl/wat-betekent-goede-gronding-nu-eigenlijk/

Wat is gronden/aarden eigenlijk?

Een stukje theorie. Het woord ‘aarden’ komt voort uit het contact met de aarde. Als je een boom bekijkt zie je de wortels diep de aarde in gaan om stevig te staan. Mensen hebben deze wortels ook, we zien ze alleen niet en ze gaan natuurlijk daarheen waar wij ook gaan. Deze wortels voeren alle ballast weg uit je energielichaam.
Je energie-lichaam is je aura en alle energie die je in je hebt maar doorgaans niet ziet. Die wortels zijn verbonden met je basis-chakra. Je kunt je dan ook voorstellen wat er gebeurt als dat chakra dicht zit; je gootsteenputje zit dicht en alle rommel blijft in en om je heen hangen. Niet fijn natuurlijk. En het maakt dat je uit je kracht raakt.

Je basischakra (ook wel wortelchakra genoemd tussen je geslachtsorgaan en je anus), is bij een slechte aarding vaak vrijwel geheel dicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben; het kan door een trauma dicht gaan, maar het kan ook zijn dat iemand moeite heeft met loslaten, verwerken of accepteren. Het kan ook met bestaansrecht te maken hebben.

Hoe kun je er nou zelf voor zorgen dat je eerste chakra open blijft voor goede aarding?
Een van de meest praktische en eenvoudige methoden is om op blote voeten te lopen. Lekker door de tuin, zelfs bij het tuinieren in de aarde, of misschien wel in het bos! Een blote-voeten-wandeling door het bos is ook nog eens erg ontspannend!

Een andere heerlijke methode is een voetmassage. Hierbij is een lieve partner die dit gewillig op zich neemt aan te raden  Zelf lukt het je misschien ook om je voeten te masseren met een olie, bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn-olie.
Heb je geprobeerd om te aarden maar lijkt het niet te lukken?

Hooggevoelige mensen hebben vaak enorm veel moeite om bij zichzelf te blijven. Daar kan je behoorlijk van in verwarring raken, want welke emotie is van jou en welke is van de ander? Het kan zelfs gebeuren dat hooggevoelige mensen dan NIETS meer kunnen voelen, juist omdát ze te veel voelen! Ze hebben het afgesloten, dat voelt heel vervelend, want ze kunnen daardoor ook niet meer bij zichzelf komen en het voelt ook nog eens heel onveilig!
Naast het gegeven dat je jezelf soms letterlijk overspoeld kan voelen door sferen of vervelende gevoelens van anderen (wat een enorm gevoel van moeheid kan veroorzaken), kan het ervoor zorgen dat je steeds veel te ver gaat in het oppikken van energie van anderen. Je raakt vervuild en je wordt hier doodmoe van!

http://vrouwenkrachtacademie.nl/wat-betekent-goede-gronding-nu-eigenlijk/

Als je ‘niet goed gegrond bent’, dan beweeg je als het ware letterlijk omhoog in je lichaam, richting je hoofd. Er zit dan minder energie in je voeten, (die dan vaak koud zijn), benen, en buik. Je schouders en nek zijn gespannen, je bent voortdurend aan het denken over van alles, en het kan klachten veroorzaken als hoofd/nek- en schouderpijn.
Wat er in feite gebeurt is dat je zegt: ‘Ik wil niet voelen wat het is om hier en nu aanwezig te zijn’. Je splitst je letterlijk af; van jezelf, en van de ‘oer-verbinding’ met alles om je heen.

Sommigen proberen door visualisatieoefeningen het ‘aarden’ te verbeteren. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je een boom bent, en dat je wortels diep de grond in gaan. Deze hebben we allemaal aangeleerd, maar blijkt lang zo krachtig niet te werken, bij sommige helemaal niet zelfs. Het is echt vanuit de Aarde omhoog door je voetzolen en benen heen, door je eerste chakra (energiepunt in je lichaam, kleur rood) heen.

Als je echt wilt leren aarden, maak dan vaker bewuster contact met je lichaam, en voel wat daarin te voelen valt. Hoe meer je dat (weer) durft of kunt, hoe meer je je letterlijk weer warm en verbonden kunt gaan voelen. Je ontspant en ademt in wat er is. Je voelt jezelf, je eigenheid, je stevigheid en je voelt dat je deel bent van alle leven. Aarden is ook goed in je lichaam wonen. Je lichaam ‘behuizen’ en dit ook willen!
Wil jij ervaren wat het is om meer uit je hoofd los te komen en weer verbinding te maken met je lijf?Wil je eens ervaren hoe het verschil voelt als je echt geaard bent?

Dan geef ik je hier de krachtigste oefening om te aarden die ik ken:

tips
Ga even lekker zitten en probeer zo diep als je maar kunt adem te halen onderin je buik.

Vraag: “Moeder Aarde wil je mij komen verbinden en komen gronden? Dan ga je met je aandacht naar het centrum van Moeder Aarde en verbind je je met dit middelpunt. Laat de energie vanuit de Aarde omhoog komen door je voeten heen naar je eerste chakra. Omhoog door alle chakra’s heen tot in je kruin. Zeg dan ik verbind me met mijn multidimensionale hogere zelf.”

De aarde en je lichaam zullen energetisch onmiddellijk reageren. Hoe beter je afgestemd bent, hoe meer je dit gaat voelen.
Deze oefening duurt nog geen minuut als je een beetje geoefend bent, maar zorgt er wel voor dat het je geen energie kost wanneer je met andere mensen in contact bent. Daarnaast kom je zelf steeds beter in je lijf te zitten, en dat is ook de bedoeling van een lichaam (het is immers jouw huis).
Ik doe dit zelf na ieder gesprek. Probeer het te doen wanneer je merkt dat je klachten gaat krijgen zoals: koud, moe, duizelig, emotioneel, pijn, honger…
Je zult merken dat je er van opknapt én dat je bij jezelf blijft in plaats van bij de ander! Gesprekken gaan vloeiender, gemakkelijker en positiever.

Wat levert het jou op?

 • een goede balans
 • evenwichtige emoties
 • meer energie
 • ontspanning
 • beter slapen
 • optimisme
 • je staat in je kracht

 http://vrouwenkrachtacademie.nl/wat-betekent-goede-gronding-nu-eigenlijk/

Als je goed gegrond bent:

Dan voel je vooral rust. Je bent in balans, moeilijk om te duwen en je blijft in je energie, wat er ook gebeurt. Bovendien sta je voor jezelf, ook in moeilijke situaties. Oude patronen laat je gemakkelijker los. Je voelt je gezonder, energiek en het leven voelt licht. Je merkt ook dat de dingen gemakkelijker gaan.
Nu geven je bovenstaande aardingstips je de basis. Wil je echter goed geaard blijven, dan is daar dagelijkse oefening en onderhoud voor nodig. Het werkt niet zo dat als je een keer de oefening goed doet en deze goed ervaart, dat je voor altijd goed gegrond bent. Je doet het elke ochtend en wanneer je het nodig hebt. Je hoeft er dan ook alleen maar aan te denken en het is er al. Zo simpel is het. Ervaar het zelf maar eens.

Bewaren

Bewaren

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

11 Comments

 • Dank je wel Tamara voor deze reminder!
  Ik ben in de situatie waarin ik al mijn roots in de feitelijke wereld aan het afkappen ben. Vanuit een diep verlangen. Ik doe dit niet heel bewust, en vanuit een ‘gevoel’..en daardoor voel ik me onveilig, angstig en ben ik moe en ziek(wat nog meer angst oproept). Dit brengt me bij mijn verlangen naar werkelijk contact met en in mezelf, bij de realisatie dat mijn enige huis in mezelf is.
  Jij zet alles heel duidelijk op een rij..en ik weet weer wat ik te doen heb.
  Het is zo mooi dat op momenten van wanhoop er altijd weer wat komt dat mij helpt, een wegwijzer. Nu in de vorm van jouw blogs.
  Ik ben dankbaar.

 • Hoi Tamara
  Ik wilde even zeggen
  Hoe mooi en duidelijk je
  Je het hebd verwoord
  Want vaak als je tegen een leek over gronden begint krijg je vaak de reackties hoo wat is dit nu weer voor hokes spokes
  Altans ze zeggen het niet
  Maar dat voelen we dan
  ????
  Maar dit stukje vind ik heel begrijpelijk ook voor
  De gene die niet zo bekent zijn met alles is energie en niet hooggevoelig zijn
  maar dat beschrijf je ook mooi alleen hooggevoelige hebben meer last om geaard te blijven ik doe het ook elke ochtend avond en waarneer ik er behoefte aan heb in gesprek met mensen waar ik een zwaar gevoel bij heb of na een gesprek en ik erg opgewonenden ben om dat het bv zo resoneerde
  Met mij dat je bijna je hoofd uitvliegt ????
  Dan heb ik het meeste moeite op die spanningen los te laten
  En vergeet ik de tijd
  En word het gaotich in me hoofd wat er al dan niet nog moet gebeuren
  En raak ik in de war
  Wat resulteerde in moe zijn deprie gevoelens
  Dus niet meer in je kracht staan als er dan maar een kleine tegenslag komt zet je je gouw weer in de slachtoffer rol
  En dat helpt je helemaal niet verder dan gaan we vaak maar weer diep er in tot voor me zelf weer de limiet is berijkt en ik
  Hele nare dingen ga denken waar ik bijna niet van los kom maar mezelf dan heel boos maak nee dit wil ik niet het leven is leuk het lukt me steeds wel aardig en die piriodes zijn ook steeds korter door goed te aarden soms ook even stampen maar soms vergeten we het wel eens en dan resulteert het weer in boven staant gedrag
  Dus gronden elke dag weer het heefd mij zo geholpen dank je Tamara

 • Wat een hoop herkenning, van binnen weet je het ook wel dat je meer moet aarden.
  Maar dat er zoveel van mijn “klachten” daardoor komen wist ik niet
  Maar verklaard een hoop.
  Dankjewel voor deze info ga zeker harder aan mijzelf werken.
  Gr Diana

 • Hoi
  Goed gronden is het verhaal van mijn leven. Nu ben ik 45 en heb zoveel geleerd dat ik mij heel krachtig voel. Goed gronden is een totaalplaatje, iets waar je op alle gebieden in je leven aan kunt werken. Van jezelf houden en jezelf vergeven is zeer belangrijk en fouten mogen maken, erom kunnen lachen, oftewel relativeren is heel waardevol. Wat mij heel goed helpt tegen een onrustig hoofd is steeds mijn mantra herhalen als een gebedsmolentje in mijn gedachten. Het balanceert onrust en stabiliseert een druk hoofd. Dit doe ik al jaren. De mantra kreeg ik van Amma maar je kunt ook Om mani Padme hum of een andere kiezen. Goed in je vel zitten en van jezelf houden heeft ook te maken met zo gezond mogelijk leven, er is genoeg over geschreven. Kies wat bij jou past en ga af en toe over de schreef met lekker snoepen. Leer op je strepen staan en wil niet dat iedereen je aardig vindt, jij vindt ook niet iedereen aardig. Je mag hard en rechtvaardig voor jezelf opkomen. Is er iemand in je omgeving waar je “laag van gaat trillen?”…en dat je letterlijk begint te trillen van angst? Waarom zoek je deze persoon op? Voegt hij iets toe aan je leven? Of is het tijd om los te laten? Deze lage trilling zocht jijzelf op, het is jouw verantwoording en je kunt er zelf een eind aan maken. Uit de weg gaan van deze situaties helpen ook gegrond te blijven
  En de kracht van de geest:”aan het eind van deze week ben ik goed gegrond” Motivatie helpt om bergen te verzetten

  Ik kan er eindeloos over vertellen. Ik wens iedereen een pad van vrede en liefde en het geluk om onze aarde energie te mogen voelen stromen!!

 • Hallo Tamara

  Dankjewel voor deze tekst met heldere uitleg en tips. Ik neem het graag mee, ik zou hier zeggen ‘voor de rest van mijn leven’ en hoop dat het me lukt.
  Ik kan er wat mee, omdat ik vaak ik mijn hoofd zit en graag van die vermoeiende gedachten af wil. Ik heb al vanalles geprobeerd, ook met de boom en de wortels en het lukte niet. Nu je zegt om de verbinden met moeder aarde en van daaruit de energie naar boven te voeren met de kleur rood. Dat lukt beter. Ik zou zeggen dat ik een oefening gekregen heb die bij me past.
  Ook de uitleg die je gaf over in het lijk zitten heeft me veel helderheid gebracht. Ik hoop het dus op vele vlakken te kunnen toepassen.
  Warme groet Ingrid

 • Boh, hier wordt het echt goed omschreven. Ik weet als kind al dat ik “anders” ben. Doordat ik nooit geloofd ben, heb ik mij er (on)bewust gedeeltelijk voor afgesloten. Gevolg…migraine aanvallen, stemmingswisselingen enzovoorts. Ik ga dus zeker deze oefening doen. Hopelijk helpt het mij ook.

 • aarden, ik hoor het veel, je moet je beter aarden, maar het is gelijk je zegt, hooggevoelige mensen kunnen door omstandigheden hun gevoel geblokt hebben, en dit is ergens het geval bij me, ik ben erin wel weer langzaam aan op mijn plooi aan het komen, maar toegeven, makkelijk is het niet, gelukkig dat ik wel reeds weet, dat geloven in jezelf belangrijkste schakel erin is, want daar is het veel mensen om doen, ze zijn op manier en toedoen van het geloof kwijt in hun eigenste zijn, dus aarden, mooi, maar geloof in jezelf erin staat naar mijn mening bovenaan, elk die het kwijt is, werk daar eerst maar aan, en je zal zien dat alles ermee samen vloeien gaat, eens dit weer op orde is, gaat het aarden en omgaan met anderen hoop makkelijker af

 • dank je Tamara
  ik weet niet echt of ik hooggevoelig ben maar heb wel veel porblemen met het loslaten na gesprekken… soms spoken de woorden me echt door hethoofd en kan ik die molen niet stoppen… sedert enkele jaren doe ik kundalini yoga en ik merk wel als ik dit regelmatig beoefen ik me veel beter i mijn vel voel… deze yoga oefeningen hebbe juist als doel om de 7 chakra s vrij te maken en energie op te laden …. bij de relaxatie op heg einde van de oefeningen doe je ook een soort van wat jij aarding noemt en laat je toe dat de ernergie binnenstroomt… wel heel herkenbaar dus… ik zou het iedereen aanrade … sedert enkele weken probeer ik elke ochtend 20 minuten yoga te doen met wat jij aarding noemt… en ik voel me stukken sterker om de dag aan te vatten !

 • In hoeverre is dit alleen voor vrouwen? Ik als man herken met ookwel in en kan deze tips goed gebruiken!

Comments are closed.

Wat Betekent Goede Gronding nu eigenlijk?