Voor hooggevoelige vrouwen

Het onzichtbare verdriet van een dochter.

Het onzichtbare verdriet van een dochter.

 Waarom het van cruciaal belang is om de relatie met je moeder te helen?

Wat veel (hooggevoelige) vrouwen niet beseffen is dat de innerlijk kracht van een vrouw staat of valt met de relatie met haar moeder. De manier waarop jij omgaat met de speciale relatie tussen jou en je moeder heeft grote invloed op je welbevinden en komt ook tot uitdrukking in de relatie die je hebt met jezelf en de mensen in je omgeving. Het afgesneden zijn van deze relatie kan de kracht van vrouwen beïnvloeden en het lastig maken om grenzen te stellen en hun eigen ding te doen. Soms kan het zelfs leiden tot gevoelens van neerslachtigheid en vermoeidheid. Wij onderschatten dit gegeven collectief in onze samenleving van nu.

Moeders en dochters

De moeder-dochter relatie wordt gezien als een van de meest unieke en meest complexe menselijke relatie. De relaties tussen dochters en hun moeders staan nu gelukkig weer volop in de belangstelling. Dit is niet zonder reden, het blijkt dat de relatie die dochters van kind af aan met hun moeder hebben, grote invloed heeft op de relaties die dochters later zelf weer aan gaan: met vrienden, partners én met hun eigen kinderen, zonen en dochters. Een bijzonder belangrijke relatie dus… de relatie met je moeder.

Er rust nog een soort taboe op om te spreken over de pijn als deze relatie nog beschadigd is. Door het taboe, kan het niet helen en blijft het in onze diepten van de ziel huizen, daar waar het donker is. Vooral diep weggestopt, het liefste negerend. Deze pijn kan van generatie op generatie doorgegeven zijn, zelfs als je relatie met je eigen moeder goed is, kunnen beiden niet tot bloei komen en deze liefde volledig te laten stromen.

Het uit zich in:

  • door je niet goed genoeg voelen,
  • door het gevoel dat je klein moet blijven,
  • door je schuldig voelen,
  • door je niet  vanuit je volledige potentie te leven omdat je bang bent ‘bedreigend’ voor anderen te worden,
  • doordat mensen over je grenzen gaan,
  • doordat je andere vrouwen als concurrenten zien,
  • door je verslavingen,
  • door je eetstoornis,
  • door je depressie heen.

Wat heel belangrijk is om een keer te benoemen, dat vrouwen al eeuwen lang worden gedomineerd door een patriarchale maatschappij. Dat zijn talloze generaties! Waarin we minder dan de man waren, waar onze oma’s niet mochten studeren, niet mochten werken, niet mochten stemmen, geen anticonceptie mochten gebruiken. Een culturele sfeer van vrouwelijke onderdrukking. Ja, als mannen dit lezen, voelen ze protest bij deze woorden, helaas lieve man van nu, het is de realiteit waarin de vrouw van nu zich probeert te helen en ook daar heeft ze jou voor nodig, op een liefdevolle manier. Hoe herken je dit al vrouw zijnde, en als man van een vrouw, zoon van een moeder, vader van een dochter, broer van een zus en ga zo maar door.

Simpel gezegd, als een dochter onbewust van binnenuit negatieve overtuigingen van haar moeder voelt (al is het maar een subtiele vorm van: “Ik ben niet goed genoeg”), dan heeft deze dochter de goedkeuring nodig van haar moeder, maar verraadt op een bepaalde manier hier zichzelf door en haar innerlijke potentie. Zij kan niet anders, want als zij deze aanname niet overneemt, dan verraadt ze voor haar gevoel haar moeder, en offert zichzelf hiermee op. Ze blijft trouw en loyaal naar haar ten koste van zichzelf. Begrijp me goed, dit gebeurt allemaal op onbewust niveau. Als ze wel haar kracht en kwaliteiten zelf zou bevestigen, is ze zich ervan bewust dat haar moeder dit onbewust kan zien als een persoonlijke afwijzing. En om dat te voorkomen neemt ze onbewust deze persoonlijke overtuiging over, om in verbinding te blijven met haar moeder. Zo subtiel ontstaat dit. Het gevaar hierbij is dat een jonge vrouw in ontwikkeling hierdoor op dat moment nooit haar volledige potentieel kan verwezenlijken.

Daarom is het vaak zo belangrijk dat meisjes zich midden in de pubertijd los gaan maken van hun moeder, emotioneel gezien. Om zelf hun ware potentie vanuit de buitenwereld gespiegeld te krijgen. Hierbij is het aan de moeder om de dochter volledig het vertrouwen mee te geven om op onderzoek uit te gaan en dat de deur open blijft staan. Dit geeft de dochter de vrijheid om zich zelf te ontdekken. In het geval dat moeder haar dochter niet deze vrijheid kan geven, niet goed los kan laten vanwege haar eigen beperkende overtuigingen, zal de dochter verstrikt blijven in een loyaliteitsconflict met moeder, en uiteindelijk totaal met haarzelf.

Dit kan tot uiting komen in groot verdriet en woede die zich naar binnen of naar buiten kan richten. Het volledig en wanhopig afgesneden zijn van zichzelf en op zoek naar deze natuurlijke verbinding. Dit kan leiden tot ernstige problemen van verslaving, eetstoornissen, psychische aandoeningen enz. Hierbij kan de dochter noodgedwongen besluiten het contact met moeder te verbreken om zich vrij te willen voelen van deze ketens. Maar vrij zullen deze dochters nooit worden, want het zit vast in het onbewuste totdat zij bereid zijn hun wonden te helen en een verwerkingsproces in te gaan. Familieopstellingen  zijn een krachtig middel om op zielsniveau de pijn te erkennen waardoor de liefde weer kan stromen.

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwengroepen vandaag de dag en vrouwencirkels, is er aandacht voor de: Rite from the Womb, vrouwenlijnopstellingen, themaweekenden van het jaarprogramma met krachtige rituelen, rode tenten en vrouwenfestivals. Vrouwen staan op om andere vrouwen de mogelijkheid te bieden vrij te worden, om zo hun ware potentie te helen. Om zo de cirkel van eeuwen te doorbreken. En het wérkt! Wat leven we op dit moment toch in een magische tijd. De tijd van erkenningen, alle geheimen die boven tafel komen, allemaal met een doel: het helen van onze (individuele en collectieve ) wonden en om in onze volle en ware potentie te leven. Een leven waarin we elkaar optillen en alles beter en mooier willen maken waarin het niet ten koste meer gaat van anderen, de dieren, en de aarde. Als we zelf genezen zijn, vernietigen we niet meer. We zijn dit al aan het doen. Herken je dit in jezelf? Alles gaat zo snel.

De grote kracht van vrouwen die dit proces hebben doorlopen, met of zonder moeder of dochter ervaren een diepe innerlijke rust. De cirkel die is doorbroken, het gevoel van vrijheid en het leven weer kunnen nemen. De ooit ‘verstoorde’ diepgaande relaties kunnen tot op zielsniveau worden geheeld.

Deze krachtige vrouwen kunnen dan weer leven vanuit hun ware potentie, hun diepe innerlijke wijsheid, hun grootsheid LEVEN!

Ze laten het licht van binnen uit volledig stralen, er is geen angst meer, ze voelen hun zachte liefdevolle kracht waarin de liefdesstroom voor zichzelf op gang komt en groeit!

Wetend dat dit een diep effect zal hebben op hun geliefden.

Want waar ruimte is gekomen voor onvoorwaardelijke liefde, zonder oordeel, daar op die plek ervaar je een intens gevoel van rust van je ziel! Het is het waard!

*Bronvermelding: Veel van mezelf en geïnspireerd door het artikel Motherwound van  Bethany Webster

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Het onzichtbare verdriet van een dochter.