Voor hooggevoelige vrouwen

Lilith, het donkere vrouwelijke in ons

Lilith, het donkere vrouwelijke in ons

Ben je ooit wel eens zo kwaad geweest op iemand dat je helemaal tot waanzin werd gedreven? Kon je deze kwaadheid uiten of had je het gevoel dat je je in moest houden? Dat je het niet mocht uiten van jezelf? Dit is een gevolg van eeuwenlange onderdrukking van de donkere kant van ons vrouw-zijn. De donkere kant is eigenlijk helemaal niet zo donker, deze kant in ons levert juist veel positiviteit op.

Heel lang geleden was dit de godin Lilith, zij is de onderdrukte vrouwelijke kracht die voor evenwicht en eerlijkheid zorgt, zij is terug in ons collectieve vrouwelijke bewustzijn bij alle vrouwen op Aarde. Te lang is deze onderdrukt geweest, wel eeuwenlang. Wij zijn onze Lilith vergeten, onze voormoeders kennen haar niet, als zij ‘hun Lilith’ zouden uiten, werden ze weggebracht naar het ziekenhuis als hysterische vrouw, daarom onderdrukte we deze, natuurlijk uit angst dat we als heks of gek werden bestempeld.

Welke kwaliteiten bezit onze donkere kant van het vrouwelijke en wat heb je eraan? Heel veel, soms moet je je kracht inzetten om iets voor elkaar te krijgen, soms moet je heel boos worden als er echt iets niet klopt omdat je niet over je heen laat lopen. Deze Lilith in ons heeft fijne en minder fijne kanten, het hangt af van de mate hoever je bewustzijn ontwikkeld is in hoeverre je deze kracht positief kunt inzetten. Een aantal voorbeelden zijn je kracht toe eigenen en laten zien, maar ook driftigheid, heel stevig zijn, krachtig overkomen. Maar ook vanuit onbewustzijn of als je nog verbonden met je slachtofferschap; drama, hysterie, waanzin en manipulatie…

Nog maar vijftig jaar geleden werden vrouwen hiervoor in het gekkenhuis opgesloten, kregen ze koud water baden. We hebben allemaal een voorouder gehad die in het gekkenhuis is opgesloten omdat ze dit deed en hiervoor gemarteld, gestraft of verstoten werd, ergens in onze familielijn. Eigenlijk is deze Lilith in ons zo ontzettend normaal, als deze niet meer onderdrukt wordt kan ze in gezonde vorm zich ontwikkelen, maar we dragen deze angst voor straf nog met ons meer in ons DNA. En daarom durven we niet altijd zo goed. Is dat gezond voor ons? Nee, als we onze kracht en gevoel voor rechtvaardigheid blijven onderdrukken worden we ziek, dan kan het naar binnen slaan of we raken geïdentificeerd met ons slachtofferstuk. We kunnen verslavende dingen gaan nemen om onszelf te verdoven, waarin we onszelf onderdrukken. We gaan ons afsluiten vanbinnen. Dan raken het contact met onszelf kwijt.

Is het dat waard?

De Godin Lilith is teruggekomen in ons collectieve bewustzijn, we mogen nu onze grenzen neerzetten, we mogen nu nee zeggen, we mogen nu voor onszelf opkomen, we mogen nu onze vrouwelijke ballen tonen, we mogen onszelf in de wereld zetten en laten zien waar we voor staan. In dit huidige bewustzijnsveld is deze energie weer vrijgekomen waarbij onderdrukking geen plaats meer is. Deze vrouwelijke kracht, die eertijds door het patriarchale zelfs als demon werd beschreven, blijkt de laatste decennia ook in dromen als in cultuur, kunst en literatuur weer op te duiken.

Lilith is een tegenkracht van het patriarchale tijdperk, ze gaat tegen alles in wat niet klopt en niet in balans is. Net zoals Moeder Aarde haar tegenkrachten laat zien door overstromingen, aardbevingen en meer. Het is even een moment heel heftig, maar daarna kan ze zichzelf herstellen en genezen, wat haar ook aangedaan is. Deze gezonde vrouwelijke natuurlijk kracht zorgt voor evenwicht en is een herstellende factor. Een tegendeel van Goddelijke, even krachtig.

Als tegendeel van de mannelijke Godheid is ze vrouwelijk. Als tegendeel van de goedheid die in de mannelijke Godheid wordt geprojecteerd, draagt Lilith de schaduwzijde; dat wat verdrongen is maakt zij zichtbaar.

Ze komt naar voren als een krachtig stuk van het vrouwelijke zelf. En belichaamt alle zaken die eens tot het bereik van de grote moedergodin behoorden, maar eerder verworpen en verdrongen waren. Daarom heeft Lilith te maken met de instinctieve kant van het vrouwelijke, het lichamelijke, het emotionele, het seksuele, het besef van het cyclische. Het besef van leven en dood.

Het zeer boeiende boek “Lilith, het donkere vrouwelijke” van Dr. Barbara Black Koltuv, gaat over de betekenis van Lilith voor de moderne mens. Er worden in het boek veel praktische voorbeelden hierover gegeven. De bevrijding van de Lilith energie in ons blijkt een belangrijke stap op weg naar heelheid te zijn van ons bestaan als mens.

Maar wat zegt het eigenlijk als we hier mee te maken krijgen? Dat we woest mogen zijn, als het terecht is? Ja! Dat je mag razen, als het terecht is? Ja!
Ik heb wel eens een man horen zeggen: “Er kunnen 500 mannen tegenover één vrouw staan. En als die vrouw woest is en in haar recht staat en voor zichzelf op komt kan ze sterker zijn dan 500 mannen die voor haar zouden staan”. Ik voel in mijn hele wezen en lichaam dat dit klopt. We zijn niet voor niets onderdrukt. Uit angst voor onze kracht, voor onze rechtvaardigheid.

Als jij ook dit deel in jezelf onderdrukt uit angst of het mag niet, dan is het net alsof je een heel deel van jezelf weg moet zetten. Dan passen wij ons vaak aan, aan de mannelijke energie in de maatschappij, in onszelf zetten wij onze mannelijke energie dan vooraan, maar dat klopt natuurlijk voor geen reet. Wij zijn zo bang voor die veroordeling van ‘die is helemaal niet goed wijs’. Maar als het er mag zijn, dan hoeft het helemaal niet zo heftig naar buiten te komen. Het is vaak het onderdrukte, wat verwrongen naar buiten komt. En een man valt op jou als vrouw omdat jij zijn tegenstelling bent, niet omdat je hem kopieert? Je bent een tegenpool.

Als je als vrouw zijn voelt dat een man jouw Lilith niet kan dragen dan ga je er als vrouw heel gemakkelijk overheen, omdat je zijn kracht wil voelen dat hij jou aankan, zodat jij je beschermt en veilig voelt, dan ga je snel over in je drama Queen. Maar eigenlijk is dat niet wat we willen. Het is ons nooit goed geleerd hoe we gezond met onze innerlijke krachten kunnen omgaan en kanaliseren. Als vrouw wil je graag een man die je met jouw kracht kan nemen en dit kan uithouden zonder je te veroordelen. Die achter je staat en je ruimte bewaakt zodat jij je energie kan ontladen en jezelf van binnenuit vrij maakt, die zegt; ‘Doe maar, het is helemaal OK, ik bewaak deze ruimte voor jou zodat jouw energie eruit kan en jij jezelf vrij kan maken en tot rust kan komen’. Dan gaat het hart van een vrouw echt open en kan de liefde stromen.

Vrouwen die zeggen dat dit onzin is, hebben nog steeds hun innerlijke Lilith onderdrukt en zitten vaak in mannelijke patronen en zijn zich hier niet van bewust. Dat is ook niet echt vrij zijn, toch?

In een relatie is de taak van de man om bescherming en veiligheid bieden. Als een man een vrouw helemaal kan laten razen zonder dat hij denkt dat het tegen hem is of het persoonlijk maakt, of zegt dat zij een heks is, dan kan die vrouw de energie even helemaal uitleven. Bij vrouwen moet het er gewoon soms even uit, deze ontlading, om de balans te herstellen.

Dat is een natuurlijk gegeven want bij een vrouw zit al haar wijsheid vanbinnen, in haar lichaam, in haar bekken, in haar hart. En een man plukt daar ook de vruchten van als de vrouw compleet mag zijn, totaal, niets hoeft te onderdrukken. Ik kan mezelf zelfs voorstellen dat daar zoveel angsten vandaan komen die vrouwen kunnen hebben als ze haar eigen Lilith onderdrukt.

Mensen hebben vaak een beeld van hooggevoelige vrouwen dat zij angsten hebben of in het slachtofferstuk zitten of drama Queens zijn, ik ken zelf weinig van deze vrouwen, de meeste hooggevoelige vrouwen die ik ken, zijn zeer krachtig, heel intuïtief, en hebben enorm veel potentie om zichzelf in de wereld te zetten, maar sommige hebben niet altijd geleerd om hun gevoeligheid te erkennen en in te zetten, als superhandig en praktisch hulpmiddel wat ze altijd bij de hand hebben als ze erop leren vertrouwen, dit geld ook voor mannen natuurlijk.

Een hooggevoelige vrouw heeft zeer diepe gronden, een enorme rijke binnenwereld, diep verbonden met Moeder Aarde en het Universum en alles wat leeft.
En als de man zo’n krachtige energie van een vrouw kan uithouden zonder er iets van te vinden, dan kalmeert de vrouw vanzelf door het vertrouwen en de draagkracht van haar man, waardoor ze leert haar energie te kanaliseren zonder te hoeven vernietigen. Dan zal ze veel rustiger worden omdat ze weet dat hij haar kan verdragen in liefde, in vertrouwen en openheid kan blijven en haar zal beschermen. Niet angstig wegrent of haar veroordeelt uit onwetendheid. Dan wordt een man beloond, dan zal haar hart zoveel verder openen, kan ze veel meer liefde voor hem voelen omdat hij haar kracht uit kan houden en kan blijven staan. En hierdoor kan een man zijn hart voor haar helemaal openen. Lees deze laatste alinea nog een keer, want dit is waar het om gaat.

Voor een man is het heel moeilijk om alleen bij zijn eigen zachtheid te komen en bij zijn eigen vrouwelijke energie, waarin hij zich kwetsbaar op kan stellen, waarin het veilig genoeg is om zijn gevoelens te delen. Daar heeft een man een vrouw voor nodig. Voor een man is het heel makkelijk om te woest razen, eerder geweld te gebruiken en is dat maatschappelijk eerder toegestaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen (mannen die zich wel verder ontwikkeld hebben). Maar meestal is het wel zo.

Vrouwen zijn van nature verbonden met hun hart omdat vrouwen een baarmoeder hebben en leven kunnen geven aan een nieuw mens. Hierdoor staan wij veel dichter bij onze bron, onze oer intuïtie. We staan hierdoor ook veel dichter bij de Aarde. Mannen verlangen daar ook zeker naar, maar hebben dat niet van nature (zij hebben andere kwaliteiten waar wij weer van leren). Zij leren dit van een vrouw.

Je komt als vrouw echt in balans, als je deze kracht die diep van binnenuit in jezelf durft toe te laten. Dat is gewoon je vrouwelijke natuur. Dat heeft met onze menstruatie en maancyclus te maken.

Ik zeg niet dat je zomaar moet gaan vernietigen. Als je raast of tiert, maak er dan geen excuus van dat de Lilith in jou dit doet, maar gebruik haar energie als het terecht is en waarop je niemand vernietigt met die kracht. Je mag begrenzen en je mag wel zeggen ‘ho’ en ‘stop’. ‘Wacht even.’ Deze energie moet er gewoon even uit. Het is een enorme kracht die je naar buiten kan brengen. En soms is het gewoon heel lekker om even te schreeuwen zodat er iets uit kan om je te ontladen. Er is niks mis met die kracht, zolang je maar niet vernietigend bezig bent. Dat je daar op let. Tenzij het echt moet. Als je de kracht echt bewust in leert zetten. Als het er helemaal mag zijn. Als het er helemaal uit mag komen en dat je jezelf daar niet op veroordeelt. Want dat doen we ook. En al ga je een uur uit je plaat, als je daarna maar weer in je gezonde stuk kunt komen. Alles wat je onderdrukt komt naar buiten op een manier waar je geen controle over hebt en dan wordt het destructief. Dan wordt het een kracht die echt heel destructief is, die ongrijpbaar is.

Als jouw Lilith bewonderd en gewaardeerd wordt door je man, dan voel je je ontzettend strijdbaar voor de juiste dingen. Je gaat dingen in het leven en in en voor de wereld voor elkaar krijgen, omdat je man achter je staat en de Lilith in jou ondersteunt. Dat maakt voor ons vrouwen een man onweerstaanbaar. Deze liefdevolle onvoorwaardelijkheid.

Ga de Lilith in jou maar eens de ruimte geven, ga de confrontatie aan met het chaotische en creatieve in jezelf. Ga ervaren dat we allemaal een geweldige energie en drijvende kracht in ons hebben. Onderdrukte grote vrouwenkracht in ons. Je mag meer vrijheid gaan innemen in je vrouw-zijn. Het stroomt dan weer. Je mag het weer terugnemen. Het hoort bij je. Het is heerlijk om zo vrij te kunnen zijn van binnenuit!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Lilith, het donkere vrouwelijke in ons