Voor hooggevoelige vrouwen

Kies jij voor Angst of voor Liefde?

Kies jij voor Angst of voor Liefde?

Kies jij voor Angst of kies jij voor Liefde? Elke situatie vraagt aan jou hoe je handelt, hoe je het ervaart. Je kunt als hooggevoelige namelijk maar op 6 primaire manieren reageren, bewust of onbewust: mentaal, emotioneel, gevoelsmatig, lichamelijk, energetisch en vanuit je liefdesbewustzijn. Vandaag ga ik in op: liefde en angst, omdat je van hieruit het meest handelt.

Handelen vanuit angst

Angst kan leiden tot jaloezie, haatgevoelens, afgunst, jezelf en anderen afzonderen of isoleren, vechten, vluchten of bevriezen. Vaak heeft angst te maken met gevoelens die je pijn doen, het brengt een gedachtestroom op gang waar je last van krijgt. Als je van hieruit handelt, ben je bezig met of jezelf en/of anderen te vernietigen. Bewust of onbewust.

Als je langdurig angstig bent, sloopt dit je helemaal, je houdt dit niet vol, en kun je van de ene angst in de andere terecht komen. Door een bepaalde angst voor iets steeds te bevestigen kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen. Waar je bijna niet meer uit kunt komen. Het lastige is dat onze maatschappij ook op angst is ingericht. We worden voortdurend getriggerd door angst als je de media en politiek volgt. Vanuit het oude ‘ego-mechanisme’ worden we op deze wijze gecontroleerd. Het effect wat dit op ons heeft, is dat we vaak verlammen. Daarom zijn er steeds meer mensen zijn die deze druk niet aan kunnen en hierin gevangen raken. Je gevoelsleven zal dan overheerst worden door al deze negatieve gevoelens, dit verwijdert je nog meer van jezelf. Weet dat je vrijwillig kiest voor deze emotie, dat is niet leuk om te horen maar het is wel waar. Je kunt namelijk ook kiezen om vanuit liefde te kijken, te leven en hiervoor te kiezen in plaats van angst. Het vraagt moed, daadkracht en een sterke wil. Een sterke wil, die je kunt gaan ontwikkelen!

Liefdesbewustzijn

Liefde is vanuit verbinding leven, met jezelf en de wereld om je heen. Je ervaart zo veel meer blijdschap, vreugde, je voelt je warm van binnen, je voelt behoefte om samen te willen zijn en een positieve basishouding, die effect heeft op jouw leven en de wereld en levende wezens om jou heen. Elke keer kun je opnieuw ervoor kiezen om vanuit dit gevoel te reageren op mensen en situaties, ook al zijn dit mensen en situaties die je pijn doen, waarin je gekwetst wordt. Gekwetst worden geeft alleen maar aan dat JIJ nog werk te verrichten heb in jezelf. Oude pijn die je in het verleden heeft verwond, wat nog niet is geheeld en hersteld.

Vanuit het liefdesbewustzijn ontwikkel je als hooggevoelige vrouw, een groter empathisch vermogen om jezelf in te leven in anderen, je kunt eerder begrip op brengen voor een ander, maar ook voor jezelf. Je vergeeft jezelf en anderen eerder, juist omdat je niet verbitterd en zuur wilt worden. Het vraagt wel van je om niet vanuit primaire gevoelens en gedachtes te reageren, maar jezelf hierop te corrigeren, waardoor jouw leven zo veel dragelijker wordt en vooral vreugdevoller. Je gaat voortdurend in volle bewustzijn aan de slag met jezelf als je je pijn hierin tegen komt. Deze onderzoek je, doorvoel je en hiermee ga je aan de slag om oude verwondingen die je op hebt gedaan in het verleden voorgoed te genezen, zodat deze geen triggers meer worden voor jouw toekomst.

Als je vanuit liefde leeft, maakt dat je leven zo anders, echt veel mooier. Je lichaam wordt zachter en ook gezonder, je krijgt meer ruimte in je hoofd, je energielevel stijgt naar grote hoogtes en je straalt dit in je energie uit, maar ook de manier waarop je uit je ogen kijkt is stralender. Door meer liefde te ervaren in jezelf, heb je veel meer onvoorwaardelijk te geven, je bent er niet zuinig mee, gewoon omdat je geen tekort meer voelt. En dan zul je ook veel liefde terug krijgen, vanuit onverwachte hoeken, juist omdat jij er niet om vraagt, je er niet zo naar gedraagt en er niet om vraagt, zul je veel meer krijgen dan je nu zou kunnen voorzien, de meest zuivere vorm van liefde. Eentje die geen voorwaarden heeft of aan onuitgesproken afspraken is verbonden (“als jij van mij houdt, hou ik van jou”) Want zo werkt het vaak. Je kunt er bewust voor kiezen om liefde te voelen bij alles wat je overkomt. Je kunt kiezen voor een positieve energie in je leven die doorwerkt in alle gebieden van je leven.

Hoe kies je voor gevoelens van liefde?

Als er zich iets lastigs voor doet, vraag jezelf dan even af: Reageer ik vanuit angst of liefde? En: Hoe wil ik reageren? Leer jezelf allerlei manieren aan hoe je kunt reageren uit liefde. Soms is niets zeggen ook reageren uit liefde, uit liefde voor jezelf, of uit liefde voor anderen. Als een ander jou kwetst, kun je ervoor kiezen niet te reageren op dezelfde manier. Dat wil niet zeggen dat je maar over jezelf heen moet laten lopen, maar dat je niet terug ‘vernietigt’ als een ander dat bij jou probeert te doen. Want als je weet, dat elke keer dat jij een ander vanuit jouw onverwerkte pijn terug probeert te ‘vernietigen’, je alleen maar delen van jezelf kapot maakt. Want alles luistert namelijk in jou mee, je hart, je gevoelens, je innerlijke criticus, je lichaam, tot op celniveau wordt alle informatie opgeslagen. En dat komt er later allemaal nog een keer uit, op een manier die jij niet voor het kiezen hebt. Als je dit weet, doe je jezelf dit niet meer aan. En je leert kijken vanuit empathie, dat een ander vanuit onverwerkte rauwe pijn reageert en dit niet eens zoveel met jou te maken heeft, maar het op jou richt omdat de ander geen controle heeft over zijn of haar gevoelens, angsten en liefdesbewustzijn.

Dit is ook makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel te doen. Je kunt jezelf hierin trainen en oefenen. Je mag fouten maken, daar leer je alleen maar van. Een leven zonder onnodige angsten is een sterke motivatie. Maak kleine stapjes, stel jezelf elke maand een doel, en maand voor maand groei je hierin verder. Leer van je fouten en vier het ook als je je kleine doelen hebt behaald! Zorg ervoor dat je leert ingrijpen op de automatische piloot.

Waarom is dit zo boeiend?

Veel mensen verlangen naar liefde van buiten zichzelf, zo zijn we een beetje opgevoed. Maar het is eigenlijk zo dat je verlangt naar jezelf lief te hebben. Je mist eigenlijk jezelf dan nog het meest, maar je weet niet hoe. Door wat vaker je hand op je hart te leggen en daar naar toe te ademen in een moeilijke situatie breng je al je lichaam in beweging om vanuit zachtheid te reageren en jouw eerste pijn weg te ademen die naar boven komt. Oefen hierin. Wees de expert hierin die dit kan!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

19 Comments

 • Lijkt me mooi als er steeds meer mensen komen die bewust kunnen kiezen voor liefde Nancy. Dan zou ik heel blij zijn. Dan verandert onze wereld om ons heen.

 • Wow lieve Amanda, wat heftig en indrukwekkend tegelijk! De mens in de ander aanspreken, niet reageren op de emotie, maar de mens in de ander blijven zien en vanuit rust reageren werkt krachtig. Zo heb ik dat ook in dit soort vreemde situaties ervaren. Het voelt of je een sleutel in je handen hebt. Goed bezig! Knuffel Tamara en tot gauw!

 • Hoi Joyce,
  Ik heb het zelf aan der lijve ondervonden met twee jaar straatangst in extreme vorm, totale verlamming. Wat ik heb geleerd is je identificatie met je angst je verlamt. Maar je bent niet je angst, je hebt deze. Net zoals je liefde kunt voelen, ten alle tijden. Leg je hand maar eens op je hart, dan gebeurt het al. Dit heeft niets te maken met hormoonhuishouding. Dit gaat om je eigen bewustzijn verruimen. Als je in je angst zit, er dan ook tijd voor nemen en er echt in gaan zitten. Langer dan 5 minuten duurt de lichamelijke reactie niet (adrenaline) behalve als we een verhaal in ons hoofd gaan maken en deze blijven analyseren, dan blijf je er aan vast houden en zal je lichaam hierop reageren. Het gaat hierbij niet om veroordelen, maar om een ander kijk op je emoties krijgen en als je echt leert om vanuit liefde te reageren naar jezelf en naar anderen verandert dit alles! En dat is heel liefdevol!
  Groetjes Tamara

  • Hoi Tamara

   De bekende slogan, “je bent niet je angst, je hebt een angst”. Wijze uitspraak hoor, maar lang niet in alle gevallen toepasbaar. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een post traumatisch stress syndroom is je lichaam in een voortdurende vecht-vluchtreactie gekomen. Dus je lichaam maakt stresshormonen aan, ook als er helemaal geen stress van buitenaf is. Dat is niet in een verhaal zitten en ook niet jezelf identificeren met je angst, maar een chemisch gebeuren waar je helaas geen zeggenschap over hebt. Er is geen reële dreiging en toch voel je angst. Je wordt ‘s morgens wakker en de stresshormonen gieren door je lichaam. Had je dan in je slaap al moeten besluiten om “voor liefde te kiezen”? Hier is geen keuze in en je kan nog zo je bewustzijn verruimen, dat heeft hooguit impact op de manier waarop je ermee omgaat.
   Daarbij, zoals ik al eerder zei, liefde en angst zijn niet elkaars tegengestelden, dus de in spirituele kringen bekende quote “kies je voor liefde of kies je voor angst” slaat naar mijn idee nergens op. Het gevaar van deze uitspraak is dat mensen nog een schuldgevoel kunnen krijgen als het hen niet lukt om uit de angst te komen, want ze hebben hier volgens het spirituele dogma vrijwillig voor gekozen en dus doen ze kennelijk iets niet goed. Ze hadden immers voor liefde kunnen kiezen. Dan hebben ze er nog een probleem bij.
   Er zijn zoveel verschillende vormen, gradaties en oorzaken van angst. Deze zijn echt niet allemaal op te lossen door er op een andere manier naar te kijken of er een dosis liefde tegenaan te gooien.

 • Dankjewel voor je tekst
  Heel herkenbaar ook voor mij.
  Ik zit in een nieuwe relatie waar nog veel onverwerkte angst uit vorige relaties ons parten speelt. Ik vind het moeilijk om voor de verlatingsangst van mijn partner begrip op te brengen, voel me erdoor gekooid en reageer dan niet empathisch maar eerder vanuit ergernis die wellicht ook op mijn eigen angst terug te brengen is. Waarom kan ik niet liefdevol verbinden met zijn angst. Ik heb haar zelf zo goed gekend en al is ze overwonnen, waarom kan ik niet wat zachter zijn voor hem die dat leerproces nog door moet ?

  • Hoi Eulalie, wat mij zozeer raakt van jouw reactie is:”Waarom kan ik niet liefdevol verbinden met zijn angst.” Ik ben blij dat je dat niet doet, als hij zich met zijn angst identificeert, en jij doet dit ook, zal hij dit bevestigend gaan zien en dit zal zich nog sterker verankeren in zijn aangenomen identiteit. Wat er dan ook gebeurt, is dat jij dit gaat koppelen met het beeld wat je van hem hebt. Begrip en respect op brengen is wat anders dan toestemmen in iemand anders zijn of haar angst, zo ook die van jezelf. Juist omdat jij zo goed weet hoe het voelt. Liefs!

   • Heel mooi verwoord, ga het zeker nog paar keer lezen beetje bij beetje begrijp ik het wel… ik ga niet in andere emoties mee maar probeer wel te steunen,kan dingen wel moeilijk loslaten , of het angst of liefde is dat weet ik niet…

 • Lieve Tamara,

  Deze blog speelt nu al door mijn hoofd heen. Het is moeilijk om toe te geven dat je veel vanuit angst leeft. In dat opzicht kan ik me voorstellen dat dit een harde boodschap is voor velen. Ik wil echter kritisch naar mezelf blijven kijken, dus neem de boodschap aan:) Bewust die keuze maken voor het leven vanuit liefde heeft me de afgelopen weken erg geholpen. Ook de moeilijke dingen vanuit liefde bekijken, zorgt ervoor dat je weer een doel ziet binnen de lastige momenten. Deze helpen mij vooruit en geven inzicht. Dankbaarheid voelen, niet alleen naar de lichte kanten binnen jezelf, maar ook naar de donkere kanten binnen jezelf. Dankjewel lieve Tamara 🙂

 • Hallo Tamara, dank voor je mooie artikel. Door eigen inzicht en ervaring heb ik echter geleerd dat er eerst iets anders dient te gebeuren voordat je vrijwillig kan kiezen voor liefde ipv angst. Namelijk je bewust worden van het feit dat je handelt vanuit liefde of handelt vanuit angst. Zonder oordeel kijken naar jezelf. Van daaruit kun je vrijwillig keuzes gaan maken voor liefde of angst. Dit zelf onderzoek vraagt inderdaad om moed en is heel bevrijdend. En het meest bevrijdende vind ik nog het met liefde kijken naar mijn eigen angst en pijn en de reacties diw daaruit volgen. Daarna kan de keuze komen; wil ik dit nog?
  Harte groet Janske

  • Dat klopt helemaal Janske, het gaat idd eerst om de bewustwording. En dat vraagt in het begin zeker moed en lef. Je legt het mooi uit. Dank voor je aanvulling.
   Groet Tamara

 • Dank voor deze prachtige uiteenzetting, had ik echt even nodig. Voel en begrijp het principe wel. Er werkelijk naar te handelen is een ander verhaal. Oude mechanisme komen dan regelmatig naar boven en maken me erg kwetsbaar. De kunst is het te herkennen wanneer ik het weer laat gebeuren. Liefs

 • Bedankt Tamara voor de toch indringende en wijze woorden 🙂
  Wel niet altijd even gemakkelijk om ze toe te passen, maar wel de moeite waard!
  Ik heb nog een weg af te leggen, maar ik geloof erin dat ik er kom, dag na dag…
  Wat wel verrijkend is op dit pad die ik nu bewandel is dat ik mensen tegen kom die met mij op dezelfde golflengte zitten, ook dit is een heuse opdracht, omdat ik van mening ben dat je dit niet helemaal alleen kunt!!!

  Het allerbeste voor iedereen.

 • Tamara bedankt voor dit bericht. Ik zit midden in een fase waar dit allemaal heel erg speelt. Het is voor mij op dit moment heel erg verwarrend hoe te reageren.
  Laatst heb ik door een situatie aangegeven (wat al een poos veel ergernis gaf) dat die persoon heel erg over mijn grens was gegaan, dit gaf mij een enorme opluchting.
  Mijn man vond dat ik dat niet had mogen doen (het betrof zijn vader die erg dominant is en van waar hij dus ook uit reageert, angst dus).
  De twijfel sloeg weer toe, maar de opluchting voelde ik nog zo sterk!!
  Ik wordt dus continu met mijn gedachten alle kanten opgeslingerd: Ik ben toch lief voor mezelf geweest door grenzen aan te geven of had ik dan toch maar weer moeten slikken en mijn mond moeten houden omdat het een pijnpunt is van de persoon waar het toen om ging? Eerlijk gezegd weet ik gewoon niet meer wanneer ik wel wat mag zeggen en wanneer ik niks moet zeggen en het probleem bij die persoon te laten. Het duizelt me echt

 • Heel mooi artikel. Het is niet altijd gemakkelijk om woorden te geven aan processen, maar dit is heel verhelderend.

  Mij heeft het geholpen om me en tijdje in stilte te hullen. Niet dat ik me volledig terugtrok uit het leven, dat niet, maar ik probeerde om als ik me niet goed voelde, ook niet te reageren of actie te ondernemen. Zo goed als dat ging natuurlijk, want je wil ook niet altijd asociaal overkomen 🙂

  Zo kon ik gemakkeijker bij mijn eigen energie komen en die liefdesenergie ook echt ervaren. Vanaf dan was het gemakkelijker om het verschil te kennen. En anders met situaties om te gaan.

  Ik heb daarbij ook gemerkt dat hoe meer je zelf in die liefdesenergie bent, hoe minder situaties je aantrekt die angst oproepen. Dat geeft pas rust….

  Ik kwam je blog pas gisteren tegen, maar wat een overvloed aan inspiratie!

  Linda

 • Het klinkt allemaal prachtig en geweldig. Ik zou het graag zo willen voelen en ervaren, moeilijk om te bedenken dat dit mogelijk is, ben gewend te overleven.

Comments are closed.

Kies jij voor Angst of voor Liefde?