Voor hooggevoelige vrouwen

Is hooggevoelig hetzelfde als heldervoelend?

Is hooggevoelig hetzelfde als heldervoelend?

Soms kan hooggevoeligheid samengaan met heldervoelendheid. Maar je hoeft niet perse veel en intens te voelen om heldervoelend te zijn. Hooggevoeligheid kan heldervoelendheid latent in zich dragen. En pas naar buiten komen als daar ruimte voor is in jou en in je leven.
Het verwerven van een helder gevoel kan doel en betekenis geven aan een hooggevoelige constitutie. Door je onderscheidingsvermogen te ontwikkelen, komt bloot te liggen wat jouw eigen (gedachte)patronen zijn en die van de ander, en daar kun je mee aan de slag.

Een hooggevoelige die zich goed op zichzelf kan concentreren, op hetgeen degene achtereenvolgens meemaakt in de relatie met de wereld om zich heen, leert de prikkels te verwerken. Met zichzelf als centrum leert het aandacht te richten en informatie te filteren. Voorwaarde hiervoor is een positieve, rustige, stabiele thuissituatie als basisveiligheid, in het verleden, maar ook nu als volwassenen.

Als je langdurig te veel prikkels doormaakt, komt je niet meer aan verwerken toe, met als gevolg angst, wat zich uit kan vergroten. De gevoelens worden te overweldigend. De focus raakt dan gericht op de omgeving, met name op wat er in haar beleving het meest bedreigend is.

Dat zullen doorgaans bepaalde relaties of plaatsen buiten zijn, omdat het het lijkt of daar de bescherming ontbreekt. Je zoekt dan de veiligheid extern, in plaats van intern.
Hoe langer deze ‘angstige’ situatie voortduurt, des te sterker zich dat gevoel in je verankert waardoor het lijkt dat je je eigen ruimte niet meer kunt innemen. Uiteindelijk heb je meestal hulp nodig om hier weer uit te geraken, omdat je bent vergeten hoe dat moet.
Dit beschermingsmechanisme gaat gepaard met verlies aan persoonlijke kracht. De psyche kan dan zo ijl worden, dat deze los komt van de aardse realiteit.

Zonder interventie/goede begeleiding ontwikkelt je je tot een heldervoelende, die overeenkomstig zijn ervaringen andere mensen en situaties haarfijn aanvoelt en doorziet. Maar zichzelf bewoont hij/zij niet, doordat de veiligheid uit een bepaalde noodzaak extern is geboren, en niet intern aanwezig is, waardoor je je eigen lichaam niet meer behuisd, en je je eigen persoonlijkheid en identiteitsbesef minder goed tot ontwikkeling kan komen.
Mij heeft het ook 2 burn-outs gekost en een aantal jaren om dit patroon te doorbreken, ook ik heb hier hulp bij gehad, want het is gewoon heel moeilijk om je eigen patronen te doorzien en ze te veranderen. Doorbreken kan pas als je er iets anders voor in de plaats zet, en je daar je bewuste aandacht en energie naar uit laat gaan. Dan merk je langzaam veranderingen op, dat je het anders doet. Je je beter begint te voelen, en de last van de overprikkeling minder sterk ervaart.

De weg die je als gevolg van bovengenoemde situatie te gaan hebt, is je eigen gevoel helder te krijgen. Te leren onderscheiden welk gevoel van jezelf is en welk gevoel niet van jezelf is, en jezelf mentaal te versterken. Tijdens dit proces van emotionele en lichamelijke bewustwording, wat veel volharding vraagt, ontstaan openingen in je patronen om anders te kiezen. Dit zijn moeilijke stapjes die veel vertwijfeling creëren, maar eenmaal genomen ontstaat er een gevoel van ‘ik ben’ dat vreugde schenkt. Je eigen belangen meewegen in je alledaagse beslissingen wordt dan steeds gemakkelijker, en op een dag ontdek je dat jij je eigen ruimte bent gaan innemen, dat jij weer samenvalt met jezelf.

Vanuit die concentratie kun je léven, kun jij jouw dromen vervullen. Je kunt je eigen moraliteit kiezen, die jij tot jouw principes maakt. Je gevoeligheid is dan niet langer de enige inspiratiebron waar jij uit put. Je emotionaliteit vermindert wanneer je meer leeft en handelt vanuit principes. Een dergelijk rationalisme bespaart je veel kostbare energie die je kunt inzetten als daadkracht.
Energieën die niet van jouzelf zijn kun je direct wegsturen. Dan wordt alles lichter en krijg je meer rust.

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Is hooggevoelig hetzelfde als heldervoelend?