Voor hooggevoelige vrouwen

Frustratie is JOUW reactie op een situatie

Frustratie is JOUW reactie op een situatie

Frustratie is JOUW reactie op een situatie
Wat is frustratie eigenlijk?

Frustratie is een emotionele reactie, een gevoel van teleurstelling, dat zich uit in een situatie waarin we geblokkeerd worden om ons doel wat we voor ogen hebben te halen. Met andere woorden we willen iets bereiken, maar door een bepaalde reden kunnen wij ons doel niet halen omdat iets of iemand ons blokkeert. Normaal als we een doel hebben en dat hebben we bereikt dan voelen we ons tevreden, maar als we gehinderd worden om ons doel te behalen dan voelen we ons vaak gefrustreerd, geïrriteerd, boos en verliezen we ons zelf vertrouwen. En hoe belangrijker ons doel des te groter is de frustratie.

Frustratie hoeft niet per se slecht te zijn.

Het kan een hele goede manier zijn om problemen en obstakels in je leven te herkennen. Als frustratie doorslaat in boosheid, irritatie, stress, depressie of het gevoel van opgeven krijgen dan kan frustratie enorm destructief zijn. Op die manier is frustratie een verspilling van je tijd. Het kost je vreselijk veel energie, het lost helemaal niets op en het resulteert vaak in het opgeven van je doelen omdat je gefrustreerd bent.

Iedereen is op zijn tijd wel eens gefrustreerd.

En daar is ook helemaal niets mis mee als je weet hoe je er mee om moet gaan. Frustratie draait om wat jij van de wereld en de mensen in de wereld verwacht, hoe het zou moeten zijn en hoe mensen zouden moeten reageren volgens jou. De realiteit is, dingen zijn zoals ze zijn en daar verander je helemaal niets aan. Het enige waar je invloed op hebt is JIJ ZELF. Dus om te leren leven zonder frustratie zul jij je verwachtingen en je kijk op dingen moeten veranderen.

Vraag je zelf eens af als je ergens gefrustreerd over bent: “Is mijn doel realistisch en haalbaar?” Je kunt bijvoorbeeld iemand niet verplichten van je te houden als de ander die gevoelens niet heeft voor jou. Jij kunt van iemand houden, maar verwachten dat de ander dat ook van jou doet terwijl die gevoelens er niet zijn, is je zelf in de val lokken en je kunt wachten om teleurgesteld te worden. Dan ben je gefrustreerd omdat iets niet is zoals je wilt, maar als jij je zelf de vraag stelt: “Is mijn doel realistisch en haalbaar?” dan is het antwoord “NEE.”

Is je doel wel haalbaar, maar lukt het je de eerste keer niet?

Geef dan niet op en blijf volhouden en zie het als een uitdaging en geloof dat je het kunt! Je ontneemt je zelf zoveel kansen door op te geven. Accepteer de dingen zoals ze zijn en niet zoals jij wilt dat ze zijn en onthoud dat jouw manier een manier is om iets te doen, maar niet per se de juiste manier is om iets te doen. Probeer mensen niet te manipuleren om je doel te bereiken maar om te inspireren om je te helpen.

Ben je toch gefrustreerd, reageer het dan niet af op de mensen om je heen. Besef dat het jouw probleem is en niet die van een ander. Frustratie is tenslotte jouw reactie op een situatie. En misschien wel het meest belangrijke van allemaal, heb geduld. Sommige dingen kosten nou eenmaal meer tijd dan dat jij wilt.

Zo stop je de frustratie

 • Het enige dat jij in de hand hebt is jouw houding ten opzichte van anderen. Door je houding te veranderen, kun je de frustratie stoppen.
 • Besef dat ieder mens zijn of jaar eigen pad bewandelt. De een ontwikkelt zich richting meer rust, de ander is druk bezig om meer geld te verdienen. Andere mensen blijven liever waar ze zijn. Dat is allemaal prima.
 • Niemand moet iets. Jij niet, en ook andere mensen niet. Jij bepaalt niet wat goed of slecht is, of wat ’de bedoeling’ is. En zéker niet wat normaal is. Het enige dat jij bepaalt is je eigen mening.
 • Jouw manier is niet de beste manier. Jouw manier is slechts een manier.
 • Luister naar mensen. Praat minder en luister meer.
 • Verstrek voortaan alleen maar advies wanneer mensen erom vragen. En zelfs als ze dat doen, probeer dan vooral te luisteren en vragen te stellen.
 • Neem liefde als uitgangspunt. Doe je best om van ieder mens te houden, ongeacht zijn of haar gedrag.
 • Als je mensen wilt helpen, help ze dan door een geweldig voorbeeld te zijn. Wees de verandering die je wilt zien bij anderen. Je hoeft niet te praten of te preken. Wees de beste persoon die je kunt zijn. Dan zul je meer bereiken dan je ooit met woorden zult bereiken.
 • Voel je je gefrustreerd? Besef dan dat dit je eigen probleem is. Het is jouw reactie op de situatie. Het staat los van de ander. Jij kiest ervoor om je zo te voelen. Jouw jeukende handen, jouw frustratie is jouw probleem.
 • Probeer mensen niet te manipuleren. Probeer ze te inspireren.
 • Heb geduld met de mensen om je heen.
 • Voel je je toch gefrustreerd vanwege de mensen in je leven? Adem dan rustig in en uit. Trek je even terug. Haal jezelf terug naar het moment, herinner jezelf eraan dat je liefdevol wilt zijn. En ga dan weer terug.
 • Communiceer niet vanuit je frustratie, maar vanuit liefde. Dan zul jij je een stuk beter voelen. En je voorbeeld zal de mensen om je heen inspireren om liefdevoller te worden.

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Frustratie is JOUW reactie op een situatie