Voor hooggevoelige vrouwen

Een ijskoningin als moeder… wat voor impact heeft dat op je

Een ijskoningin als moeder… wat voor impact heeft dat op je

Een heerszuchtige vrouw vol machtswellust, waaronder vaak een gevoel van minderwaardigheid schuilgaat. Hoewel ze in het geheim snakt naar emotionele warmte, stoot ze mensen af door haar koele reactie op gevoelens. De ijskoningin trekt zich terug uit relaties, wijst anderen snel af en laat ze in de steek. Vaak bevriest ze zichzelf in een superieure positie met een koude rationaliteit door te streven naar orde en perfectie.

Als haar dochters niet haar discipline en perfectionisme hebben, straft ze hen met scherpe vernederende opmerkingen. Een moeder als ijskoningin heeft de neiging om af te geven op alle goede gevoelens, omdat ze de warme koesterende emoties van anderen vreest of er jaloers op is. Onderhuids wil ze gehoord worden, maar wenst niet naar anderen te luisteren, vooral niet als het om hun gevoelens gaat, en ze kapt vaak gesprekken af. Als ze zelf aan het woord is verwacht ze volledige aandacht.

Sommige dochters van ijskoninginnen kunnen geen warmte uit andere bronnen opnemen, ze zijn verkild geraakt door de kou van hun moeder en worden zelf ook zo. Ze verlangen zo naar liefde en bewondering, maar wantrouwen het als ze het krijgen en gaan op zoek naar verborgen motieven. Andere dochters van ijskoninginnen verlangen zo naar de warmte die ze als kind niet hebben gekregen dat ze enorm afhankelijk worden en altijd op zoek gaan naar de koestering en bevestiging die hun eigen moeder niet gegeven heeft.

IJskoninginnen moeders zijn vaak een expert in manipulatie en ontoegankelijk voor anderen. Soms wordt een dochter van een overheersende moeder zelf een ijskoningin, doordat ze niet erkend werd in haar gevoeligheid en kind-zijn. De wonden van de moeder gaan over op de dochter, de teleurstellingen van de moeder worden betaald door de dochter. De onvrede van de moeder wordt de onvrede van de dochter. De ellende van de dochter is de triomf van de moeder en het verdriet van de dochter is de stiekeme vreugde van de moeder. Zo blijven ze in elkaars macht, symbiose en verstrikking.

De dochter wil genezen, als iemand maar echt van haar zou kunnen houden, denkt ze, dan zou ze misschien werkelijk naar zichzelf durven kijken. Ze kan niet meer zien dat iemand van haar houdt, ze kan het niet geloven, alleen maar wantrouwen en geen liefde in haar leven beantwoorden. Door controle over haar emoties te houden wordt ook zijzelf een ijskoningin, onbereikbaar, torenhoog en afstandelijk.
Houd het dan nooit op moeder en dochter te zijn?

Om als dochter van een ijskoningin te genezen, moet je je bevroren gevoelens ontdooien. Als het ijs gaat smelten, begint er geleidelijk aan weer leven tevoorschijn te komen. Niet meer de buitenkant bevredigen, maar haar diepe wonden helen en haar verborgen minderwaardigheidsgevoel verkleinen. Niet meer schamen voor tranen, opnieuw leren dat emoties haar bevroren gevoelens in haar hart doen smelten. Soms heeft ze de hete tranen van een geliefde nodig om het ijs in haar hart te doen smelten.

Ik kom vele vrouwen tegen in mijn trainingen die niet meer kunnen of durven voelen. Bang voor gevoelens, bang om zichzelf kwetsbaar op te stellen vanwege de angst dat het tegen hen gebruikt zal worden. Bang om de pijn toe te laten, hun hart te laten smelten. Verlangen naar vreugde en humor, maar er niet meer bij kunnen.

Moeite hebben met vrijheid, zelfbevestiging en eigenwaarde. Met veel moeite hebben ze hun ziel en hart weten te beschermen, maar de prijs is groot die betaald is. Hoe doe je dat dan, jezelf weer helen en je beschadigde delen niet meer onderdrukken zodat je mag uithuilen?

Niemand wil een ijskoningin zijn. Niemand is vrijwillig een ijskoningin. Je wordt het vanuit je overlevingsmechanisme door het gezin waar je in bent geboren, door omstandigheden, door onverwerkt trauma en hunkert naar liefde als kind en later als volwassene. Je moet van ver komen om weer de warmte van je eigen hart toe te durven laten, dat kost veel tranen en heel veel moed. Mensen weer durven vertrouwen, dat niet iedereen je iets aan wil doen.

Beseffen dat je dat kleine meisje niet meer bent, maar je nog wel dagelijks zo voelt. Hoe stap je in je volwassen deel? Hoe kun je ooit weer vrede en rust vinden?
Dit is een lange weg als je op deze manier opgegroeid bent, maar weet dat je juist enorm krachtig moet zijn, om dit aan te kunnen.

Als je leert of ernaar verlangt deze kracht in te gaan zetten om jezelf te gaan helen, is het belangrijk dat je stap voor stap leert in emotioneel opzicht voor jezelf te zorgen en jezelf never nooit meer af te wijzen, maar bemoedigend toespreken. Hoe dapper je bent geweest. Dat je het hebt overleefd en dat je nu uit de interne gevangenis mag stappen zodat je interne veiligheid kunt leren ervaren. Stap voor stap, een voor een.

Wat zou jij vandaag al kunnen doen, als eerste kleine stap om liefde aan jezelf te geven, die je tekort bent gekomen, om je eigen behoeftes te vervullen?
Ik ben heel benieuwd naar je reactie. Laat het me weten.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Een ijskoningin als moeder… wat voor impact heeft dat op je