Voor hooggevoelige vrouwen

Overgave en vertrouwen hebben in je lichaam

Overgave en vertrouwen hebben in je lichaam

Overgave betekent het loslaten van het idee ergens controle over te hebben. We denken zo vaak de controle over ons lichaam te hebben, maar over het ziek worden van ons lichaam hebben we geen enkele controle. Vaak zijn hier wel signalen aan vooraf gegaan, die we hebben genegeerd. Het is heel belangrijk die signalen goed waar te nemen.

Overgave wil zeggen: vertrouwen. Vertrouwen op je lichaam. Vertrouwen op het grote geheel. Vertrouwen op het leven. Vertrouwen dat het klopt en dat het precies zo moet zijn zoals het is. Ook al is je lichaam nu ziek of geeft het signalen af die jij niet prettig vindt. Jouw egodeel vindt dit niet prettig, jouw ziel zal accepteren dat er iets niet goed is. Zolang je vecht tegen jezelf, boos en ontevreden bent, en alsmaar bezig bent met wat je niet wilt, lichamelijk gezien, dan ben je niet open om te ontvangen wat voor jou klaarligt op je pad.

Je staat dan niet open voor de lessen die je hieruit kunt leren en het leven kan zich niet zo ontvouwen op de manier die voor jou is bedoeld, omdat je voortdurend in conflict bent met jezelf.

Wil je liever de video bekijken of beluisteren van dit blog kan dat via deze link: https://youtu.be/M1zvdgY371o

Vaak komen we pas bij overgave terecht wanneer we niet zo lekker in ons vel zitten. Hoe kun je je eraan overgeven wanneer je niet zo lekker in je lichaam zit, hoe kun je je daaraan overgeven en met de flow meegaan? Hoe doe je dat wanneer je moe of depressief bent? Kun je dan ook nog dat vertrouwen hebben en die overgave voelen? Dat je voelt wanneer je moet gaan rusten of dat je juist in actie moet komen, omdat je lichaam een signaal afgeeft. Dat is velen van ons niet geleerd.

De meesten van ons zijn opgegroeid met:  “Niet zeuren, gewoon doorgaan,” of juist met het andere uiterste, dat je bij de eerste kuch al ziek bent. Dit hangt heel erg af van hoe jouw ouders en voorouders dit hebben gedaan en welke overtuigingen daarbij een grote rol speelden, maar waar jij nu in het dagelijks leven nog last van kunt hebben. Er zijn momenten in ons leven waarop we in actie moeten komen om actief aan dat stuk te gaan werken.

Met de overgave begint ook het stervensproces van het ego, de gedachten van je mind die je hierover hebt. Wanneer jij jezelf positief weet te beïnvloeden, dan kun je meer gaan voelen en ook meer ontspannen. Je kunt dan ook de verbinding met jezelf maken, waardoor je weer vertrouwen krijgt. Maar eerst is er een ander proces nodig, het stervensproces van alle oordelen en al die negatieve aannames die je over je lichaam hebt.

De spirituele betekenis van overgave is niet dat het wel komt zoals het komt, dat je het allemaal wel zal zien, of dat je anderen moet geloven waarvan je denkt dat zij het beter weten. Als jij, of jouw lichaam, vroeger flink bekritiseerd is, heb je nu misschien een oordeel over je lichaam omdat je bent gaan geloven dat die stem van kritiek de jouwe is.  Als je leert om je lichaam weer te gaan vertrouwen en nooit meer negatief over je lichaam te praten en het niet meer te veroordelen, gaat dat heel veel moois opleveren. Belangrijk om te weten is dat je lichaam het traagst is in je herstel.

De emotionele, mentale en spirituele stukken, zijn veel sneller. Dat komt omdat het veel meer tijd nodig heeft om iets op celniveau te veranderen. Het lichaam heeft op celniveau 7 jaar nodig om zich volledig te vernieuwen, dus wil je een heel nieuwe programmering in je lichaam bewerkstelligen, dan duurt dat 7 jaar. De lens van je ogen vernieuwt zich iedere 10 dagen bijvoorbeeld. Ook je ogen kun je opnieuw programmeren, alleen hebben wij hier nog veel te weinig aandacht voor en ontbreekt de kennis.

Als je doorkrijgt dat je een negatieve houding ten opzichte van je lichaam hebt, blijkt dat er geen vertrouwen is. Dan is er juist een verdedigingsmechanisme tegen jezelf. De kritiek of negatieve ervaringen die je in je leven hebt ontvangen, heb je je eigen gemaakt en zijn van jou geworden. Wanneer iemand in je leven iets heeft gezegd over iets van jou wat diegene niet mooi vindt, ben je dat gaan geloven en dat deel ben je zelf gaan afwijzen.

De impact hiervan is huge. Je zit dan namelijk niet meer in jouw lichaam en met name niet meer in dat deel dat je afwijst. Dat deel van jouw lichaam is dan op celniveau geprogrammeerd met die overtuiging en met die woorden van het beschermingsmechanisme. Je hebt je destijds moeten beschermen tegen deze woorden en je hebt je misschien  verweerd, maar toch is er toen al een zaadje geplant en ben je er in gaan geloven. Waarschijnlijk was je je er toen niet van bewust dat dat gebeurde. Belangrijk is nu dat je je weer gaat herprogrammeren.

Het is een conflict binnen jezelf, waarvan het lichaam de dupe wordt. Daaraan zie je dat je tegelijkertijd je eigen vriend en vijand bent, je bent zowel de aanvaller als de verdediger.

Als je merkt dat je lagen uit het celgeheugen op gaat schonen, is het belangrijk dat je de emoties die daarbij loskomen gewoon toelaat. De emoties die daarbij loskomen zijn opgeslagen celherinneringen in het celgeheugen. Op het moment dat een emotie als verdriet, boosheid, woede, frustratie of angst in ons opkomt terwijl er in de buitenwereld niet zoveel aan de hand is, betekent het eigenlijk dat het heel goed met je gaat en dat je heel ontspannen bent. Wanneer er ontspanning is, wil het lichaam namelijk los gaan laten.

Maar wij zijn vaak bang om die emoties toe te laten, we schrikken ervan en duwen die emoties het liefst weg. Hierdoor duw je de informatie eigenlijk weer terug in het celgeheugen, waardoor het beschermingsmechanisme gewoon zijn werk zal blijven doen. Je cellen vernieuwen zich dan dus wel, maar met dezelfde informatie. Het is bekend dat mensen in staat zijn zichzelf te genezen van ziekte door het celgeheugen te veranderen.

Dat betekent dat je heel bewust bent. Vaak komen mensen pas echt in beweging als ze werkelijk pijn ervaren, als er noodzaak is. Maar hoe zou het voor jou zijn als je dat nu preventief doet? Hoe zou jouw leven er dan uit komen te zien? Hoe zou je jouw geluksgevoelens veel beter waar kunnen nemen in het dagelijks leven? Zou je de kwaliteit van je leven hier niet enorm mee kunnen veranderen?

Wanneer je je lichaam voortdurend het vertrouwen geeft dat het zich kan herstellen, gaat het zich ook echt herstellen. Je kunt dan echt zelf ervaren hoe de preventieve programmatie van het celgeheugen werkt. Je lichaam is enorm hard aan het werk voor je, alleen daarom al zou je het niet moeten bekritiseren, maar juist moeten ondersteunen door heel goede voeding en voldoende rust en slaap, waarbij het aantal uren slaap ook heel belangrijk is.

Je lichaam heeft die rust echt nodig om te herstellen. Gezonde, biologische, vegetarische voeding, geen alcohol of drugs en niet roken zorgen er voor dat je lichaam niet bezig hoeft te zijn met het elimineren van gifstoffen uit je lichaam, waardoor het zich veel beter kan herstellen. Daarmee geef je je lichaam heel veel vertrouwen. Natuurlijk is dit een langdurig proces, maar je gaat steeds meer het gevoel krijgen dat het goedkomt.

Je voelt dan echt de verbinding met je lichaam. Hierdoor schep je ook ruimte voor je ziel om je lichaam te bewonen, waardoor je in je kracht kunt blijven en liefde voor jezelf kunt ontwikkelen. Wanneer je je lichaam bekritiseert, kan je ziel, je wezen, niet in je lichaam komen omdat het niet veilig genoeg voelt. Misschien lijkt dit jou onzin, maar je kunt het nagaan bij jezelf: op het moment dat jij jezelf bekritiseert voel je je niet fijn, maar daarna komt er een nog slechter gevoel. Dan kun je niet meer bij jezelf komen. Op dat moment is je wezen uit je lichaam, wat een heel vervelend gevoel geeft.

Vriendelijk zijn naar je lichaam en het niet veroordelen…Hoe kun je je lichaam vertrouwen geven zodat het kan genezen? Hoe zit je in je lijf? Hoe gebruik je de kracht van je lichaam? Hoe nodig je je ziel uit in je lichaam? Hoe verbind je je hart met je onderbuik? We moeten het doen met het lichaam dat we hebben. We kunnen hiertegen vechten, of ermee bevriend raken. Dit bepaalt een groot gedeelte van jouw gezondheid en geluk voor de rest van je leven.

Door een gezonde levensstijl en door het vertrouwen te geven aan je lichaam, door positieve programmering, kun heel veel energie krijgen en je veel beter concentreren. Luister naar je lichaam: eet op tijd, neem op tijd je rust en zie je lichaam als vriend. Dat betekent ook dat je ziel het overneemt. Het ego is op een andere manier geprogrammeerd, vanuit het overlevingsmechanisme, vanuit beperking.

Het ego wil vaak het lichaam verdoven, zodat je de pijn niet voelt. Maar het kan juist enorm opschonen door alles te verwerken. Je gaat je enorm vrij voelen en dan kan er een enorme ontspanning in je lichaam komen. Dan houd je ook heel weinig spanning vast. Op het moment dat je ego niet meer in strijd is met je lichaam, hoef je niet meer te vechten met jezelf. Dat scheelt enorm veel energie en geeft een heel vrij gevoel.

Je werkt dan samen met je lichaam en dat maakt jezelf vrij in alle opzichten. Het lichaam is dus echt een basis om bij jezelf aan te pakken en dat vraagt overgave en vertrouwen.  Waarom zou je je lichaam dat vertrouwen niet geven? Waarom is er geen onvoorwaardelijke overgave in zelfliefde? Pas als je stopt met vechten, kun je winnen. Je kunt dit niet bereiken met je wil, het is echt vriendschap sluiten met je lichaam.

Wat wil je niet voelen als je drinkt of een sigaret opsteekt? Wat wil je verdoven? Welke gevoelens wil je niet voelen? Je wilt eigenlijk een behoefte vervullen. Als je gaat opsporen wat de grondslag van die behoefte precies is, dan zou je hier ook mee kunnen stoppen. Want waarom zou je rook in je longen blazen? Je longen zijn de hele dag bezig met het verversen van zuurstof en zorgen voor schone lucht en wij vervuilen ze met rook. Dat verslavende aspect heeft dus een heel andere oorzaak. Iedere keer dat je een sigaret opsteekt of alcolhol drinkt zeg je eigenlijk dat je geen respect hebt voor je lichaam.

Je ondersteunt je lichaam niet en bouwt het niet op. Het zorgt ervoor dat je lichaam iets anders te doen heeft – het elimineren van gifstoffen- dan het vernieuwen van het celgeheugen, wat je gezonder zou maken. Voor sommigen betekent dat dat ze uit hun gespannen lichaam moeten stappen om nieuwe, zachte ervaringen op te gaan doen, waardoor ze ook het beschermingsmechanisme af kunnen gaan leggen om op deze manier te gaan ontspannen. Er zijn namelijk heel andere manieren dan roken, alcolhol of drugs om te ontspannen: yoga, meditatie, lekker op de bank liggen, ontspanningsoefeningen en visualisaties, naar de sauna gaan, jezelf laten masseren of even naar buiten gaan bijvoorbeeld.

Er zijn zoveel dingen die je kunt doen. Dus waarom niet het goede kiezen? Dat is een keuze die te maken heeft met bewustwording en liefde voor jezelf. Denk niet dat je het vandaag niet kunt, maar morgen wel. Het is echt een keuze die je nu voor jezelf maakt. Je gaat merken dat hoe minder goed je je lichaam kunt ontspannen, hoe verkrampter je lichaam is en hoe sneller je in een emotie schiet. Dat wijntje of sigaretje helpen ook niet echt. Je verkrampt daardoor nog meer omdat je weet dat je een leegte opvult. Eigenlijk ontbreekt het vertrouwen in jezelf dat je de pijn die je van binnen hebt, kunt handelen.

Emoties worden getriggerd door dingen van buitenaf, maar spelen zich af in je lichaam. Je spieren zijn aangespannen, je wordt sneller boos of gefrustreerd. Dat zijn allemaal signalen van het lichaam dat het zijn energie kwijt wil. Als deze energie teveel wordt opgeslagen in je lichaam, word je één bonk spanning en frustratie. Misschien heb jij ook ervaren hoe dit is, bij jezelf of bij een ander. Als je tot het besef komt dat je wat vriendelijker mag zijn voor je lichaam en de spanning eruit kan laten, lucht dat enorm op.  Met de 5 minuten regel kun je weer vertrouwen in jezelf ervaren.

Je kunt ervaren dat de emotie loskomt van het celgeheugen en jezelf geruststellen dat die emotie maar kortdurend is en dat je je lichaam hiermee opschoont. Zo kun je het handelen. Het besef dat je dit aankunt en een aantal van deze ervaringen na elkaar, veranderen alles. Je wordt je bewust hoe het werkt. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel doen. Hoe meer ontpannen je lichaam is, hoe leger je hoofd is.

Er zijn dan minder gedachtengangen, minder emoties, minder angsten en ook minder angsten voor emoties. Hoe meer je beschermingsmechanisme afneemt, hoe meer vertrouwen en overgave er komt. Dat beschermingsmechanisme heb je ooit met een reden opgebouwd. Het heeft je beschermd in een aantal situaties. Maar is het nu ook nog nodig in je leven?

Allereerst heb je een veilige omgeving nodig en de bereidheid om je lichaam consequent het vertrouwen te geven, zonder het te veroordelen. Je lichaam weet precies hoe het spanningen los kan laten, als jij het durft toe te laten. Dat vertrouwen bouw je op door het keer op keer te ervaren. Je lichaam heeft dan ook veel meer kans om zich te herstellen. Doordat het celgeheugen verandert, kan het lichaam zich opnieuw programmeren.

Bekritiseer je lichaam nooit meer. Ook al bevalt het je niet helemaal wat je in de spiegel ziet, bekritiseer het niet. Als het je lukt om iets positiefs te zeggen, is dat super, maar als dat niet lukt zeg je gewoon niets. Corrigeer jezelf ook direct wanneer je iets negatiefs denkt over jezelf. Op deze manier creëer je interne veiligheid, waardoor je beschermingsmechanisme veel minder actief wordt en je veel beter de verbinding met jezelf kunt maken. Dan komt je ziel veel meer in je lichaam en daardoor ga je je al veel beter voelen.

Het is ook heel belangrijk om te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft en dat je ze gaat opvolgen. Neem rust wanneer je moe bent, onderzoek waar eventuele pijn vandaan komt, neem goede voeding wanneer je honger hebt en kijk of het je lukt om van bepaalde verslavingen af te komen. Je lichaam heeft een bepaald vermogen en jij kunt zelf kiezen waar je deze aandacht aan besteedt.

Besef goed dat dit niet moeilijk is, maar echt een kwestie van doen. Alle excuses om dit niet te doen zijn echt mindfucks. Het is misschien heel goed om je af te vragen waarom je de kwaliteit van je leven niet zou willen verhogen. Het is heel belangrijk dat je in het Nu leeft. In het boek van Eckhart Tolle “De Kracht van het Nu” staan ook heel veel oefeningen die je elke dag weer leren om in het Nu aanwezig te zijn.

Mediteren kan heel goed helpen. Kom je angsten onder ogen en weet dat niet alles wat je ervaart echt hoeft te zijn. Het zijn oude ervaringen die je nog niet hebt losgelaten en nog niet hebt herschreven. Neem de signalen van je lichaam waar en volg deze op. Na een tijdje ga je je veel beter voelen en kun je ook onderscheid gaan maken welke egogedachtes jou proberen te ondermijnen.

Het is belangrijk dat je negatieve patronen gaat doorbreken. Ook de leegtes die je op wilt vullen, door afleiding bijvoorbeeld en door de aandacht buiten jezelf neer te leggen. Ga dingen anders doen in je leven en probeer ook anders te handelen. Kom uit je comfortzone en kies voor het leven! Als je voor lange tijd geen vertrouwen aan je lichaam geeft en niet aan de overgave aan je lichaam en het leven toekomt, dan kies je eigenlijk voor een pauze en leef je heel lang zonder echt te leven.

Wanneer je werkelijk open en ontspannen kunt zijn, ben je heel erg ontvankelijk. Dan kun je gaan vertrouwen en je ook veel kwetsbaarder op gaan stellen. Dan kun je open zijn naar jezelf en de buitenwereld en dat verandert alles. Als je verkrampt bent en alle inspanning doet vanuit wilskracht, dan werkt het misschien bij de eerste stappen, maar dan is de kans groot dat je snel weer opgeeft. Mildheid en zachtheid voor jezelf helpen heel goed. Noem het een experiment, dan kun je het nooit fout doen en ondertussen ben je al heel goed bezig. Volg niet meer je negatieve gedachtes, maar geef je over.

Het is ook belangrijk om dankbaar te zijn voor dingen die gebeuren en waar je misschien eerder niet dankbaar voor was, bijvoorbeeld gevoelens van frustratie die je eerder had, negatieve gedachten die je eerder had van verontwaardigdheid, boosheid, angst of verdriet. Kijk of je daar ook dankbaar voor kunt zijn, in die zin dat je niet meer bang hoeft te zijn voor die gevoelens en emoties die je dan ervaart, maar dat je ze werkelijk door je heen kunt laten gaan. Je ademt 5 minuten door en ze zijn weg. Op het moment dat je in dat stuk van dankbaarheid bent, ben je in je hart en op het moment dat je in je hart bent, ga je veel beter voor jezelf zorgen en ben je liefdevoller naar jezelf. Dan sta je jezelf ook toe dat die negatieve ervaringen en programmeringen gewoon boven mogen komen, maar dat je die kunt herprogrammeren.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Overgave en vertrouwen hebben in je lichaam