Voor hooggevoelige vrouwen

Jouw vermoeidheid bevat een genezende kracht.

Jouw vermoeidheid bevat een genezende kracht.

Ken jij dat gevoel, dat je soms gewoon moe bent en je even helemaal wilt terugtrekken uit de hectiek van je leven? Geen prikkels. Je telefoon op stil zet, je laptop dicht laat en gewoon lekker een hele dag gaat slapen…… Om de volgende dag er weer helemaal te kunnen ‘ZIJN’.

Als je je voelsprieten altijd uit hebt staan om je omgeving af te tasten voor een gevoel van veiligheid, kun je uitgeput en leeg raken, dag na dag. Het is belangrijk om zelf interne veiligheid te creëren en te zorgen dat je met regelmaat je voelsprieten even intrekt, zodat je je beter kunt voelen. Ander ga je te veel vanuit je hoofd leven, dan raak je afgesloten van jezelf en dat voelt altijd rot.

De genezende kracht van vermoeidheid

We kunnen het denken niet opsluiten in de hersenen. Het denken bevindt zich in elke cel van ons lichaam. Het lichaam heeft ook een geheugen, op celniveau. Soms reageert het lichaam vanuit het geheugen op vreugde of op pijn. Je merkt dat, als iets een grotere indruk op je maakt dan je had verwacht, je lichaam er sterk op reageert! Dat heeft te maken met een goede óf een pijnlijke eerdere ervaring. Sluit daarom je lichaam niet buiten. Het geeft je voortdurend een stroom aan informatie in het NU. Als je ernaar kunt luisteren én handelen, ga je het lichaam (en dus jezelf) steeds meer vertrouwen. Je voelt aan je lichaam, of het wel of niet klopt waar je mee bezig bent.

Als je gaat luisteren, groeit hiermee jezelf vertrouwen. En dat is een groot goed. Want pas op het moment dat jij jezelf kunt vertrouwen, krijg je ook het vertrouwen van andere mensen. Dan gaan zij jou ook vertrouwen. Dan voel je je ook nooit meer alleen, omdat je vanuit verbondenheid met jezelf kan leven, en daardoor dus ook met anderen……

Voor een vrouw is de winterperiode een oplaadmoment.

Als we echt onze innerlijke natuur zouden volgen, dan zouden vrouwen zich in de winterperiode steeds dieper naar binnen keren, net zoals vroeger. Je terugtrekken in jezelf wanneer de avonden langer worden is eigenlijk heel normaal. Mediteren, creatief bezig zijn, lezen, bijtanken.

Er is soms even een time-out nodig, een oproep van binnenin om terug te koppelen en te herstellen van wat is geweest. Weet dat je soms een rustpauze en herstelperiode nodig hebt om verder te gaan met je heilige reis. Sta dit toe om in de stroom te blijven van het versmelten tot het tot uitdrukking brengen van je schitterende zelf. Kies voor Vrede, laat los en geef je vaker over, maar sluit geen compromissen rond je integriteit, energie of waarheid. Neem je rust, en kom hierdoor tot herstel waarbij je ook het oude los kunt laten…

De laatste jaren zorg ik dat ik in de decembermaand en zelfs nog een deel van januari tot rust kan komen en veel alleen kan zijn. Dat terugtrekken vanuit de buitenwereld voelt in de winterperiode voor mij zo natuurlijk aan sinds ik begrijp dat dit normaal is en dit bij mijn vrouw-zijn hoort. Waardoor ik me er gemakkelijker aan kan overgeven. Ik houd er nu rekening mee, ik plan dan ook even niets, geen extra afspraken of verplichtingen. Dit is een belangrijke periode waarin een vrouw zaadjes plant in zichzelf, haar reserves aanvult, zodat deze zaadjes in het voorjaar en de zomer tot bloei kunnen komen. Voor vrouwen is de wintertijd de periode om op te laden en voor mannen is dat in de zomerperiode.

Wij hebben onszelf aangepast en aangeleerd dit ook in de zomerperiode te doen net zoals mannen dat doen, maar eigenlijk is dat heel tegennatuurlijk voor ons lichaam. Hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, hoe meer je toe kan geven aan de behoeftes die het aangeeft. In deze ‘winterslaap’ kun je zo enorm opladen en dicht bij jezelf uit komen. Meditatie helpt, maar ook tijd alleen doorbrengen, veel in je eigen huis zijn, weinig afspraken plannen, misschien zelfs een paar dagen of weken vrij nemen zou je al enorm kunnen helpen. Als je dit een keer hebt ervaren, wil je nooit meer anders. Overgave is voor mij het woord. Ik hoef dan even niets van mezelf.

Hooggevoelige personen zijn zeer gevoelig voor impulsen en energie vanuit de omgeving. Doorgaans voel je sneller en met meer prikkels zoals licht, geluid en geuren, maar je voelt ook sferen en gemoedstoestanden van anderen. Wat kan leiden tot bijvoorbeeld vermoeidheid of irritatie. Naast de last die je kan hebben van overgevoeligheid, kan het ook een kwaliteit zijn. Je kan situaties sneller en duidelijker inschatten en je hebt veel inlevingsvermogen waardoor je anderen vaak goed kan helpen.

Door je hooggevoeligheid ben je gevoeliger dan de gemiddelde mens. Jouw zintuiglijke waarnemingen zijn gevoeliger. Je neemt meer waar, voelt intenser. Door je scherpere zintuigen neem je veel in je op – alle subtiele signalen die anderen niet oppikken.

Wat anderen als normaal beschouwen, zoals harde muziek of mensenmassa’s, kan hoogst stimulerend en daardoor stressvol zijn voor jou. De meeste mensen negeren sirenes, felle lichten, onbekende geuren, rommel en chaos. Als je hooggevoelig bent, komt dat directer binnen.

De meeste mensen voelen hun voeten wel als ze de hele dag in een stad of een museum hebben rondgewandeld, maar ze haken niet af als je voorstelt ‘s avond nog naar een feest te gaan.
Hooggevoeligen hebben na zo’n dag vaak behoefte om alleen te zijn. Jij hebt meer prikkels te verwerken en extra tijd nodig om weer op krachten te komen, daarom is het altijd fijn om je terug te kunnen trekken op een rustige plek. Als dit te vaak niet gebeurt kan burn-out, chronische vermoeidheid of fibromyalgie helaas wel eens het gevolg zijn. Dat heb ik zelf ook aan den lijve mogen ondervinden.

Voelsprieten

Als hooggevoelige heb je vaak wel een extra paar voelsprieten, waarmee je de omgeving kan afscannen. Voelsprieten zijn niets anders dan gerichte aandacht en energie op iets, waarbij dit sterk is ontwikkeld.
Problemen ontstaan wanneer je niet in staat bent om je voelsprieten bewust terug te trekken. Het komt er op neer dat de aandacht dan voortdurend op de omgeving is gericht (met name op andere personen) en het moeite kost om die los te laten.

Als je niet bij jezelf kan blijven en jouw eigen aura apart kan houden, geeft dat problemen met je energiehuishouding. Verbindingen ontstaan door het richten van aandacht op de omgeving, waardoor er energie verloren gaat. In plaats van de aandacht en energie grotendeels bij jezelf te houden. Je kunt hierdoor veel moeilijker in je eigen kracht staan. De eigen energie stroomt als het ware langs de verbinding weg, zodat je eerder vermoeid raakt. Immers aandacht is energie.

Als je meer aanvoelt en meer betrokken bent bij je omgeving dan bij jezelf, ben je te weinig zelfbewust. Je kent je eigen trilling niet goed genoeg. Voelen is in zekere zin bewustzijn. Zoek uit wat in je eigen systeem zwaar en negatief aanvoelt, zodat je eigen trilling wordt verhoogd, en je geen last hebt van andermans negativiteit.

Emotionele gevoeligheid

Een hooggevoelig persoon is emotioneel zeer gevoelig. Dit heeft bepaalde gevolgen, bijvoorbeeld dat je eerder stemmingen van anderen aanvoelt en je er niet altijd bewust van bent, dat dat niet van jou is. Het gevolg daarvan kan zijn dat je hierdoor zomaar een stemmingswisseling kan krijgen. Stemmingswisselingen zonder oorzaak. Zolang jij je er niet bewust van bent dat je dit op kunt pikken en te veel binnen laat komen, ga jij denken dat jij last hebt van wisselende stemmingen of in het ergste geval zelfs een depressie.

Daardoor is het zo vermoeiend om in contact te zijn met een bepaald persoon of word je snel moe van gewoon winkelen. Als hooggevoelige laat je gemakkelijker jouw energie aftappen door andere mensen. Dit is veelal een onbewust gebeuren. Dat komt doordat jij jouw energie gemakkelijk aan de ander verbind als jij je antenne en voelsprieten uitzet en ze niet meer intrekt. Genieten wordt intenser gedaan, maar ook verdriet wordt intenser ervaren.

Als hooggevoelige kan het zijn dat jij je vaak verantwoordelijk voelt voor de gevoelens van anderen en daardoor vergeet je vaak jezelf en doe je jezelf hiermee tekort. Fijn dat jij zo’n zorgzaam mens bent! Maar het moet niet ten koste van jezelf gaan.

Naar je lichaam luisteren

Het “aan je water voelen” is uitdrukking van een lichamelijke reactie van een energetisch gebeuren. Signalen worden vaak onbewust waargenomen. Het lichaam reageert daar echter wel op. Let jij op je eerste signalen, of voel jij het pas als jij er al veel te ver overheen bent gegaan? Als je dan terugdenkt, kun je vaak wel terughalen wat jouw eerste signalen waren.

De kunst is om daarnaar te handelen. Dat is echt iets waar je bewust aandacht aan moet leren schenken. We hebben vaak niet geleerd om te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Sterker nog, er is ons geleerd om die signalen te negeren. Het gevolg is dat er een disbalans komt in de samenwerking tussen lichaam en geest. Het lichaam moet steeds meer signalen afgeven om gehoord te worden en komt daardoor niet meer tot rust. Dit kan uiteindelijk resulteren in een depressie, chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Leren luisteren naar de signalen van het lichaam is een must voor mensen met hooggevoeligheid.

Grote druk

Als hooggevoelige sta je vaak onder grote druk in deze maatschappij, omdat je toch wel mee wilt draaien. Door de combinatie van een gevoelig zenuwstelsel en onze zeer gejaagde maatschappij kun je gemakkelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen.

De verwarring van zoveel indrukken opdoen, het intense voelen en geen onderscheid kunnen maken tussen de eigen stemming en die van een ander kunnen een lichamelijke en geestelijke weerslag hebben. Slaapproblemen en angstaanvallen komen dan ook vaak voor naast vermoeidheid en stemmingswisselingen en nog erger een burn-out (of 2). Het is ook lastig uit te leggen. Vaak ervaar jij wel iets als een belasting terwijl anderen er helemaal geen moeite mee hebben. Dat is ook bijna niet uit te leggen…

Als gevolg van je gevoeligheid en de reacties van de omgeving erop, kun jij als hooggevoelige een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen. En daardoor ook moeite hebben met het bepalen van een positie in de samenleving. Natuurlijk zijn er hooggevoeligen die dit al hebben geleerd en die dit ook lezen. Maar hoe lang heb jij er over gedaan? Voordat je echt rekening met jezelf ging houden? Het is heel moeilijk om te leren. En wie leert dit ons? Ik zeg wel eens, dit zouden ze nu op de basisschool moeten leren. Dan zouden we als volwassenen onze kwaltiteiten veel beter in kunnen zetten, dat zou zoveel energie en tijd schelen.

Tips tegen oververmoeidheid:

  1. Bekijk hier mijn live video op YouTube over vermoeidheid en hoe je goed voor je energie kunt zorgen. Link naar mijn video.
  2. Zorg dat je elke dag voor 23.00 uur op bed ligt, dan rust je lichaam het beste uit.
  3. Doe elke avond het ontladingsenergieprogramma wat je kunt downloaden op mijn website en elke ochtend het oplaad en beschermingsenergieprogramma.
  4. Vermijd zoveel mogelijk E nummers in je voeding en dranken, maar eet en drink veel (bio) groente (sappen) en drink veel (gefilterd) water. Dan merk je ook dat je minder snel overprikkeld raakt. Koffie, chocolade, alcohol en suikers werken averechts op je energiesysteem. Je krijgt een heel helder hoofd.
  5. Zorg voor voldoende ontspanning, doe leuke dingen waar je écht blij van wordt.
  6. Lachen, glimlachen, schaterlachen, doe het elke dag. Je knapt daar ontzettend van op. Je hersenen maken fijne stofjes aan, je ogen gaan glanzen en je krijgt het gevoel dat je lééft!
  7. Leer hoe je je innerlijke kracht kunt versterken door mijn online cursus, inclusief ingesproken visualisaties. Dan leer je hoe je je energie preventief hoog kunt houden en hoe je dit zelf kunt reguleren.
  8. Het energieprogramma leert je hoe je je elke ochtend kunt opladen en gronden en elke avond kunt ontladen zodat je prima slaapt en de volgende morgen weer fris op kan staan!

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Jouw vermoeidheid bevat een genezende kracht.