Voor hooggevoelige vrouwen

Jouw vermoeidheid bevat een genezende kracht.

Jouw vermoeidheid bevat een genezende kracht.

Ken jij dat gevoel, dat je soms gewoon moe bent en je even helemaal wilt terugtrekken uit de hectiek van je leven? Geen prikkels. Je telefoon op stil zet, je laptop dicht laat en gewoon lekker een hele dag gaat slapen…… Om de volgende dag er weer helemaal te kunnen ‘ZIJN’.

Als je je voelsprieten altijd uit hebt staan om je omgeving af te tasten voor een gevoel van veiligheid, kun je uitgeput en leeg raken, dag na dag. Het is belangrijk om zelf interne veiligheid te creëren en te zorgen dat je met regelmaat je voelsprieten even intrekt, zodat je je beter kunt voelen. Ander ga je te veel vanuit je hoofd leven, dan raak je afgesloten van jezelf en dat voelt altijd rot.

De genezende kracht van vermoeidheid

We kunnen het denken niet opsluiten in de hersenen. Het denken bevindt zich in elke cel van ons lichaam. Het lichaam heeft ook een geheugen, op celniveau. Soms reageert het lichaam vanuit het geheugen op vreugde of op pijn. Je merkt dat, als iets een grotere indruk op je maakt dan je had verwacht, je lichaam er sterk op reageert! Dat heeft te maken met een goede óf een pijnlijke eerdere ervaring. Sluit daarom je lichaam niet buiten. Het geeft je voortdurend een stroom aan informatie in het NU. Als je ernaar kunt luisteren én handelen, ga je het lichaam (en dus jezelf) steeds meer vertrouwen. Je voelt aan je lichaam, of het wel of niet klopt waar je mee bezig bent.

Als je gaat luisteren, groeit hiermee jezelf vertrouwen. En dat is een groot goed. Want pas op het moment dat jij jezelf kunt vertrouwen, krijg je ook het vertrouwen van andere mensen. Dan gaan zij jou ook vertrouwen. Dan voel je je ook nooit meer alleen, omdat je vanuit verbondenheid met jezelf kan leven, en daardoor dus ook met anderen……

Voor een vrouw is de winterperiode een oplaadmoment.

Als we echt onze innerlijke natuur zouden volgen, dan zouden vrouwen zich in de winterperiode steeds dieper naar binnen keren, net zoals vroeger. Je terugtrekken in jezelf wanneer de avonden langer worden is eigenlijk heel normaal. Mediteren, creatief bezig zijn, lezen, bijtanken.

Er is soms even een time-out nodig, een oproep van binnenin om terug te koppelen en te herstellen van wat is geweest. Weet dat je soms een rustpauze en herstelperiode nodig hebt om verder te gaan met je heilige reis. Sta dit toe om in de stroom te blijven van het versmelten tot het tot uitdrukking brengen van je schitterende zelf. Kies voor Vrede, laat los en geef je vaker over, maar sluit geen compromissen rond je integriteit, energie of waarheid. Neem je rust, en kom hierdoor tot herstel waarbij je ook het oude los kunt laten…

De laatste jaren zorg ik dat ik in de decembermaand en zelfs nog een deel van januari tot rust kan komen en veel alleen kan zijn. Dat terugtrekken vanuit de buitenwereld voelt in de winterperiode voor mij zo natuurlijk aan sinds ik begrijp dat dit normaal is en dit bij mijn vrouw-zijn hoort. Waardoor ik me er gemakkelijker aan kan overgeven. Ik houd er nu rekening mee, ik plan dan ook even niets, geen extra afspraken of verplichtingen. Dit is een belangrijke periode waarin een vrouw zaadjes plant in zichzelf, haar reserves aanvult, zodat deze zaadjes in het voorjaar en de zomer tot bloei kunnen komen. Voor vrouwen is de wintertijd de periode om op te laden en voor mannen is dat in de zomerperiode.

Wij hebben onszelf aangepast en aangeleerd dit ook in de zomerperiode te doen net zoals mannen dat doen, maar eigenlijk is dat heel tegennatuurlijk voor ons lichaam. Hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, hoe meer je toe kan geven aan de behoeftes die het aangeeft. In deze ‘winterslaap’ kun je zo enorm opladen en dicht bij jezelf uit komen. Meditatie helpt, maar ook tijd alleen doorbrengen, veel in je eigen huis zijn, weinig afspraken plannen, misschien zelfs een paar dagen of weken vrij nemen zou je al enorm kunnen helpen. Als je dit een keer hebt ervaren, wil je nooit meer anders. Overgave is voor mij het woord. Ik hoef dan even niets van mezelf.

Hooggevoelige personen zijn zeer gevoelig voor impulsen en energie vanuit de omgeving. Doorgaans voel je sneller en met meer prikkels zoals licht, geluid en geuren, maar je voelt ook sferen en gemoedstoestanden van anderen. Wat kan leiden tot bijvoorbeeld vermoeidheid of irritatie. Naast de last die je kan hebben van overgevoeligheid, kan het ook een kwaliteit zijn. Je kan situaties sneller en duidelijker inschatten en je hebt veel inlevingsvermogen waardoor je anderen vaak goed kan helpen.

Door je hooggevoeligheid ben je gevoeliger dan de gemiddelde mens. Jouw zintuiglijke waarnemingen zijn gevoeliger. Je neemt meer waar, voelt intenser. Door je scherpere zintuigen neem je veel in je op – alle subtiele signalen die anderen niet oppikken.

Wat anderen als normaal beschouwen, zoals harde muziek of mensenmassa’s, kan hoogst stimulerend en daardoor stressvol zijn voor jou. De meeste mensen negeren sirenes, felle lichten, onbekende geuren, rommel en chaos. Als je hooggevoelig bent, komt dat directer binnen.

De meeste mensen voelen hun voeten wel als ze de hele dag in een stad of een museum hebben rondgewandeld, maar ze haken niet af als je voorstelt ‘s avond nog naar een feest te gaan.
Hooggevoeligen hebben na zo’n dag vaak behoefte om alleen te zijn. Jij hebt meer prikkels te verwerken en extra tijd nodig om weer op krachten te komen, daarom is het altijd fijn om je terug te kunnen trekken op een rustige plek. Als dit te vaak niet gebeurt kan burn-out, chronische vermoeidheid of fibromyalgie helaas wel eens het gevolg zijn. Dat heb ik zelf ook aan den lijve mogen ondervinden.

Voelsprieten

Als hooggevoelige heb je vaak wel een extra paar voelsprieten, waarmee je de omgeving kan afscannen. Voelsprieten zijn niets anders dan gerichte aandacht en energie op iets, waarbij dit sterk is ontwikkeld.
Problemen ontstaan wanneer je niet in staat bent om je voelsprieten bewust terug te trekken. Het komt er op neer dat de aandacht dan voortdurend op de omgeving is gericht (met name op andere personen) en het moeite kost om die los te laten.

Als je niet bij jezelf kan blijven en jouw eigen aura apart kan houden, geeft dat problemen met je energiehuishouding. Verbindingen ontstaan door het richten van aandacht op de omgeving, waardoor er energie verloren gaat. In plaats van de aandacht en energie grotendeels bij jezelf te houden. Je kunt hierdoor veel moeilijker in je eigen kracht staan. De eigen energie stroomt als het ware langs de verbinding weg, zodat je eerder vermoeid raakt. Immers aandacht is energie.

Als je meer aanvoelt en meer betrokken bent bij je omgeving dan bij jezelf, ben je te weinig zelfbewust. Je kent je eigen trilling niet goed genoeg. Voelen is in zekere zin bewustzijn. Zoek uit wat in je eigen systeem zwaar en negatief aanvoelt, zodat je eigen trilling wordt verhoogd, en je geen last hebt van andermans negativiteit.

Emotionele gevoeligheid

Een hooggevoelig persoon is emotioneel zeer gevoelig. Dit heeft bepaalde gevolgen, bijvoorbeeld dat je eerder stemmingen van anderen aanvoelt en je er niet altijd bewust van bent, dat dat niet van jou is. Het gevolg daarvan kan zijn dat je hierdoor zomaar een stemmingswisseling kan krijgen. Stemmingswisselingen zonder oorzaak. Zolang jij je er niet bewust van bent dat je dit op kunt pikken en te veel binnen laat komen, ga jij denken dat jij last hebt van wisselende stemmingen of in het ergste geval zelfs een depressie.

Daardoor is het zo vermoeiend om in contact te zijn met een bepaald persoon of word je snel moe van gewoon winkelen. Als hooggevoelige laat je gemakkelijker jouw energie aftappen door andere mensen. Dit is veelal een onbewust gebeuren. Dat komt doordat jij jouw energie gemakkelijk aan de ander verbind als jij je antenne en voelsprieten uitzet en ze niet meer intrekt. Genieten wordt intenser gedaan, maar ook verdriet wordt intenser ervaren.

Als hooggevoelige kan het zijn dat jij je vaak verantwoordelijk voelt voor de gevoelens van anderen en daardoor vergeet je vaak jezelf en doe je jezelf hiermee tekort. Fijn dat jij zo’n zorgzaam mens bent! Maar het moet niet ten koste van jezelf gaan.

Naar je lichaam luisteren

Het “aan je water voelen” is uitdrukking van een lichamelijke reactie van een energetisch gebeuren. Signalen worden vaak onbewust waargenomen. Het lichaam reageert daar echter wel op. Let jij op je eerste signalen, of voel jij het pas als jij er al veel te ver overheen bent gegaan? Als je dan terugdenkt, kun je vaak wel terughalen wat jouw eerste signalen waren.

De kunst is om daarnaar te handelen. Dat is echt iets waar je bewust aandacht aan moet leren schenken. We hebben vaak niet geleerd om te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Sterker nog, er is ons geleerd om die signalen te negeren. Het gevolg is dat er een disbalans komt in de samenwerking tussen lichaam en geest. Het lichaam moet steeds meer signalen afgeven om gehoord te worden en komt daardoor niet meer tot rust. Dit kan uiteindelijk resulteren in een depressie, chronische vermoeidheid of fibromyalgie. Leren luisteren naar de signalen van het lichaam is een must voor mensen met hooggevoeligheid.

Grote druk

Als hooggevoelige sta je vaak onder grote druk in deze maatschappij, omdat je toch wel mee wilt draaien. Door de combinatie van een gevoelig zenuwstelsel en onze zeer gejaagde maatschappij kun je gemakkelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen.

De verwarring van zoveel indrukken opdoen, het intense voelen en geen onderscheid kunnen maken tussen de eigen stemming en die van een ander kunnen een lichamelijke en geestelijke weerslag hebben. Slaapproblemen en angstaanvallen komen dan ook vaak voor naast vermoeidheid en stemmingswisselingen en nog erger een burn-out (of 2). Het is ook lastig uit te leggen. Vaak ervaar jij wel iets als een belasting terwijl anderen er helemaal geen moeite mee hebben. Dat is ook bijna niet uit te leggen…

Als gevolg van je gevoeligheid en de reacties van de omgeving erop, kun jij als hooggevoelige een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen. En daardoor ook moeite hebben met het bepalen van een positie in de samenleving. Natuurlijk zijn er hooggevoeligen die dit al hebben geleerd en die dit ook lezen. Maar hoe lang heb jij er over gedaan? Voordat je echt rekening met jezelf ging houden? Het is heel moeilijk om te leren. En wie leert dit ons? Ik zeg wel eens, dit zouden ze nu op de basisschool moeten leren. Dan zouden we als volwassenen onze kwaltiteiten veel beter in kunnen zetten, dat zou zoveel energie en tijd schelen.

Tips tegen oververmoeidheid:

 1. Bekijk hier mijn live video op YouTube over vermoeidheid en hoe je goed voor je energie kunt zorgen. Link naar mijn video.
 2. Zorg dat je elke dag voor 23.00 uur op bed ligt, dan rust je lichaam het beste uit.
 3. Doe elke avond het ontladingsenergieprogramma wat je kunt downloaden op mijn website en elke ochtend het oplaad en beschermingsenergieprogramma.
 4. Vermijd zoveel mogelijk E nummers in je voeding en dranken, maar eet en drink veel (bio) groente (sappen) en drink veel (gefilterd) water. Dan merk je ook dat je minder snel overprikkeld raakt. Koffie, chocolade, alcohol en suikers werken averechts op je energiesysteem. Je krijgt een heel helder hoofd.
 5. Zorg voor voldoende ontspanning, doe leuke dingen waar je écht blij van wordt.
 6. Lachen, glimlachen, schaterlachen, doe het elke dag. Je knapt daar ontzettend van op. Je hersenen maken fijne stofjes aan, je ogen gaan glanzen en je krijgt het gevoel dat je lééft!
 7. Leer hoe je je innerlijke kracht kunt versterken door mijn online cursus, inclusief ingesproken visualisaties. Dan leer je hoe je je energie preventief hoog kunt houden en hoe je dit zelf kunt reguleren.
 8. Het energieprogramma leert je hoe je je elke ochtend kunt opladen en gronden en elke avond kunt ontladen zodat je prima slaapt en de volgende morgen weer fris op kan staan!

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

61 Comments

 • Dankbaar voor dit artikel…dankbaar dat mijn leven mij meer hooggevoelige mensen heeft gebracht. Samenwerking zonder woorden…oase van rust daar men begrepen wordt..geen schuldgevoel als je je terugtrekt uit de hektiek…relativeer mijn overgevoeligheid…maar ben intens gelukkig met mijn net zo gevoelige partner..ben nieuwsgierig naar meer info. Dank tot zover.

  • Hoi Luna,
   Fijn dat je je plek hebt gevonden én iemand die je hierin kan volgen. 😉

 • Wat herkenbaar. De onzekerheid, het in je schulp kruipen… wat mensen vaak niet begrijpen en je raar of saai vinden….dank je wel voor het mooi geschreven stuk..

  • Hoi Nancy,
   Als je je hierin verder ontwikkeld, hoef je niet meer zo in je schulp te kruipen, en je onzeker te voelen. Werk eraan dat het vertrouwen in je zelf toeneemt. Daar moet je zelf iets voor doen, het komt niet aanwaaien. Je zult dan merken, dat alles een stuk gemakkelijker gaat worden, én leuker!
   liefs Tamara

 • Prachig beschreven, ik ben nu heel erg moe na een jaar op overlevingsstand geleefd te hebben met financiële zorgen, huis in de verkoop, gedoe met de bank, ziekte van mijn man. En ik ben ontzettend hoog sensitief……..kom zo vaak bij afspraken vandaan met een rotgevoel en besef nu dat ik simpelweg de energie van een ander overneem. Ik sta bekend als iemand van -100 +100, wisselende stemmingen! Nu begrijp ik hoe dat komt. Dank je wel voor jouw prachtige blog!

  • Zorg elk moment goed voor je energie Corina, stem goed af op wat je lichaam vraagt zodat je beter in balans blijft, door goede keuzes te maken die de kwaliteit van je leven verbeteren. Dan maar minder doen, maar wel wat goed is.

 • Zeer herkenbaar! Slaap onrustig en wordt gespannen wakker. Spieren zijn gespannen in armen.

 • Lieve bijzondere Tamara, je bent ern waanzinnig inspirerende vrouw met een supergroot hart dat je dit soort mooie blogs met ons deelt!
  Dankjewel voor de herkenning en inspiratie!
  Ik deel hem!
  Liefs xxx

 • Goed artikel !
  Een feest van herkenning….
  Soms is het voor mij een kwaliteit, maar tegelijkertijd ook vaak een valkuil.
  Moeilijk te begrijpen voor mensen die dit niet hebben

  • Beste Carola,
   Anderen hoeven het niet te begrijpen, als jij dat maar doet. Jezelf uitleggen is ontkrachten. Als jij voor jezelf staat, draag je dat zonder woorden uit. Dat begrijpt iedereen! Probeer maar eens. Groet Tamara

 • Hoi Tamara, fijn artikel dat je hebt geschreven! Zeker heel herkenbaar. Zelf lukt het mij nog niet om de vruchten te plukken van mijn hooggevoeligheid, maar we zijn ‘onderweg’, zullen we maar zeggen…!

  • Hoi Lieske,
   Fijn dat je ziet dat je ‘onderweg’ bent. Stapje voor stapje leer je meer over jezelf. Dit komt niet aanwaaien, maar moet je echt actief iets voor doen, elke dag even, met volle aandacht. Dan zie je over een jaar, echt verbetering en kun je van de vruchten plukken. Succes!
   Hartegroet Tamara

 • Beste Tamara, wat als dit geen toeval is, wat is het dan? Ik ben mij al langer bewust van deze hooggevoeligheid en dat de gemoedstoestand van anderen invloed hadden op die van mij. Ik trok me daardoor terug en andere zeiden, dat ik blijkbaar niet mee wilde met de veranderingen. Nu begrijp ik, door het lezen van je blog, en de aanvullingen van andere mensen, dat meer mensen zich bewust aan het maken zijn van deze verbindingen.
  Ook ik ben eerst weer voor een 2e keer in mijn leven erachter moeten komen, dat ik geen onuitputtelijke ergiebron heb en behoorlijk ziek moet worden, voordat ik er iets aan ben gaan doen. De ontdekking dat mijn innerlijke kind in mij moest genezen, boosheid en verdriet een plek moest krijgen, welke ik onbewust heel veel had overgenomen van mijn moeder. Pas toen ik dit wist, door de schematherapie, ontdekte ik nog veel meer wat er allemaal van invloed is geweest, Ik hoop dat veel mensen je blog zullen gaan lezen en met al je positiviteit andere mensen kunt raken, zodat we een andere wereld krijgen, waarin we elkaar respecteren en elkaar in de waarde zullen laten. Ik hoop dat de angst van zo’n 4 jaar geleden, nu een ommekeer mag krijgen. En de negatieve energie die sommige mensen bij zich dragen, niet langer op andere mensen overgaat, maar een positieve wending mag krijgen. De wereld verandert niet vanzelf, maar begint bij jezelf. Zijn geen uitspraken die alleen maar in de oudheid gelden, maar die nog steeds van kracht zijn.
  Bedankt dat ik deze blog heb mogen lezen en dit met andere kan delen.

 • Dank voor al deze wijze woorden die zo goed samenvatten wat we al die tijd al voelen…

 • Ik zoek al ruim 10 jaar naar de reden van mijn vermoeidheid en de laatste 5 jaar is het extreem geworden en bestempeld als burn-out of CVS. Wat overigens ook nog veel moeite kost om die stempel te krijgen. Nu ben ik zelf ondertussen meer overtuigd dat ik hooggevoelig ben. Ze kunnen mij namelijk ook niet goed plaatsen omdat ik zoveel inzicht heb in mezelf en anderen en positief ben en blijf vechten voor mijn eigen ziel. Maar iets doe ik toch nog niet goed, want mijn klachten beperken mij te veel. Ik hoop hier meer antwoorden te vinden dan bij psychologen e.d.

  • Hoi Lieve Sandra,
   Ook een herkenbaar verhaal. Je lichaam laat je (net als bij mij vroeger) altijd zien wat je nog te doen hebt. Klachten kunnen werkelijk verdwijnen als je beter voor jezelf in energetisch opzicht zorgt. Je energielichaam bedoel ik daar mee. Niet iedereen is zich daarvan bewust, maar daar kun je echt mee aan de slag. Ik adviseer je de ochtend en avondenergieoefeningen die op mijn website staan. Je zult na een tijdje al echt iets anders ervaren, omdat je niet meer open en bloot alles zomaar meer binnen laat komen, je leert jezelf goed te aarden, te verbinden met je wezen en je hogere zelf. En vooral je te ontladen. Dat lost veel klachten op. Ik pretendeer niet dat ik het beter voor jou weet, maar ik weet wel dat deze oefeningen meer doen dat je zou denken. Tot het webinar! Hartegroet Tamara

 • Mooi artikel. Herkenbaar. Ik begin nu pas, na 30 jaar, echt te beseffen wat het is om hooggevoelig te zijn. Dat dat meer betekent dan snel moe zijn. Maar helaas is snel moe zijn bij mij sterk aanwezig, en heb ik nu ook me/cvs. Ik zou graag wat vaker mijn ‘antennes’ terugtrekken, maar wordt dan heel onrustig. Mediteren bijvoorbeeld, vind ik vreselijk moeilijk, een beetje alsof er een leeuw aankomt en ik uit alle macht probeer te blijven zitten.

  Ik wil graag vanavond de webinar volgen, wil je me een email sturen zodat ik mee kan doen?

 • Lieve Tamara,
  Ik ben het helemaal met jou laatste alinea eens. Sinds ik jou online programma “het versterken van je innerlijke kracht” heb gevolgd ben ik thuisgekomen. Wat een wereld van herkenning, mijn wereld dus!!! Ik ben nu 54 jaar maar heb er vrede mee dat ik daar zolang over heb moeten doen, positiviteit zit in mijn karakter. Ik voel mij sterker dan ooit en werk nog steeds aan mijzelf het delen en laten weten aan anderen ben ik aan het leren en wie weet misschien gaat deze fase heel snel. Als dat mijn weg is dan komt dat goed!
  Liefs Simone

 • Mooi geschreven. Wilde even reageren op het deel dat je zegt dat het fibromyalgie veroorzaakt. Nieuw onderzoek heeft lichamelijke oorzaak van FM gevonden. Een te veel aan artiriool venules. Het is vergelijkbaar met een cv ketel, dat je lichaam dan voorstelt met een capaciteit van 10 radiatoren. Als je aan die cv ketel vraagt om 30 radiatoren te verwarmen zal dit zorgen voor 30 slecht verwarde ketels. De cv ketel it’s dus je lijf en de radiatoren zijn de artiriool venules of te wel kleine aderen die onder andere de verwarming regelen van je lijf. De koud zorgt dan weer voor extra spier problemen enz. Ik weet zeker dat bij elke ziekte daar je geestelijke toestand op zal werken maar ik weet ook dat ik vooral last heb onder de 15 graden. De zomer maanden zijn voor mij met Fm goed te doen.

 • Heel herkenbaar. Fijn om het zo te lezen, alsof het op mijn lijf is geschreven.

  • Beste Ylona,
   Fijn dat je (h)erkenning erin kunt vinden. Hartegroet Tamara

 • Hoi Tamara,

  Na ons telefoongesprek van vanmorgen ben ik dit stuk tegen gekomen op je site!
  Hier herken dus mijzelf in…ben zeker niet in balans maar idd zoekende naar mijzelf, maar ik ben moe, geen energie. Lijkt wel alsof ik geblokkeerd ben ergens.
  Nu ik dit stuk gelezen hebt wordt het duidelijker.
  Dank je wel!!

  Anita Sirre

 • Wat waardevol wat je schrijft. Zo fijn om mezelf te herkennen in jouw woorden.

 • De timing dat ik deze tekst lees is weer eens perfect. Afgelopen dinsdag had ik een gesprek en vertelde ik over hoe de dingen voor mij werken in het dagelijks leven. Dit wordt als een probleem gezien: te open, te gevoelig, te weinig egoistisch, enz. Het lezen van je tekst doet me goed en draait het weer naar iets positiefs. Ik ben die ik ben en dat is goed. Hartelijk dank!!!! Warme groet Joke

  • Synchroniciteit is aan het werk Joke, mooi is dat altijd, dan ben je op je pad!

 • Wat een interessant stuk! Herken heel veel, het is als of het over mijn dochter gaat! Bedankt.

  • Hoi Elyoro,
   Dat zal best fijn voor je zijn! Meer begrip, is meer contact. 😉
   Lieve groet Tamara

 • Heel leerzaam. Ik vind dit zelfs nog een fijnere en overtuigender uitleg dan zo’n HSP online test.

  Groetjes van Patrick.

 • Beste Tamara,
  Ik ben Cherrie 29 jaar oud.

  Omdat ik herkenning vind in jou artikel hierboven.
  Ik al aantal jaren met mezelf aan het werk ben om me eigen te ontplooien(spiritueel groeien)
  Op dit moment zit ik sinds januari in de ziektewet ben afgelopen jaar 2x opbouwend aan het werk geweest en 2x terugval gehad en nu zit ik voor de 2de x thuis.
  Heb afgelopen jaar therapie gehad bij psychosomatische therapie gehad ben daar mee gestopt vanwege dat het niet meer vergoed werd door de verzekering.
  Ik heb bijna 5 maanden geen hulp gehad en sinds kort zit ik bij Psycholoog vind heel erg moeilijk om me eigen te openen bij de psycholoog omdat ik ook worstel met mijn hooggevoeligheid waarvan ik al jaren wist dat ik het ben maar sinds dit jaar word het steeds meer bekend over hooggevoeligheid en het spirituele gebied.
  Ik hoop dat je hulp mag krijgen!

  Alvast bedankt voor het lezen!

  Groetjes Cherrie
  Heb afgelopen jaren veel meegemaakt o.a mensen zien komen en gaan.
  Ben overspannen burnout.
  Ik heb het nu kort samengevat verteld.

  • Hoi Cherri,
   Bedankt voor het delen van jouw verhaal, het is denk ik erg herkenbaar voor velen. Voor mij in ieder geval. Ik heb ook een lange tijd enorm geworsteld en hulp gezocht, was moeilijk te vinden. Maar door de jaren heen lukt het je vast wel!! Het is eigenlijk een zoektocht naar jezelf.
   Tot het webinar. Hartegroet Tamara

 • Wat een bijzondrr stuk om te lezen ik vindt me terug in alles en ben ook aan het
  uitzoeken hoe ik weer tot mezelf kom en weer weet wie ik ben
  niet alkeen voor mezelf maar ook voor me gezin.
  ik heb twee gevoelige kinderen waarvan een net als mij extreem hoog
  gevoelig is en vindt het super leerzaam om deze stukken te lezen
  dank je gr melissa

  • Hoi Melissa,
   Wat leuk dat je 2 hooggevoelig kinderen hebt, met jou als hooggevoelige moeder. Wat fijn voor hen!! Dan kun jij het allemaal uitleggen en zullen zij het iig gemakkelijker krijgen op weg naar volwassenheid. Zij groeien op in een ander tijdperk, waar heeeeeeeel veeeeeeeeel hooggevoelige kinderen, indigo kinderen worden geboren. Waar deze gaven erg normaal zijn. Onze generatie maakt de weg vrij voor hen, zij die onze wereld gaan veranderen. Prachtig. Geniet er vooral van!
   Liefs Tamara

 • Een en al herkenning!!!! Ongelooflijk hoe mooi wordt uitgelegd waar ik me de afgelopen jaren zoveel zorgen om heb gemaakt omdat ik niet wist waarom ik me altijd zo anders voelde dan anderen. Dankjewel voor dit prachtige artikel, alles is me nu zo duidelijk en ben zo opgelucht dat ik nu weet waar het mee te maken heb en er meerderen zijn die hiermee te maken hebben. Ik ga zeker op je site kijken voor meer info, heel erg bedankt, veel iefs Reshma

  • Hoi Reshma,
   Wat fijn dat je er zo blij mee bent. Het gaat er ook niet om dat we ons in etiketteren, maar als je je hierin herkent, kun je leren meer rekening met jezelf te gaan houden, dat je anders functioneert. Niet beter, niet minder, maar anders…
   Mocht je interesse voelen om hier veel over te leren, kan ik je de jaartraining voor hooggevoelige vrouwen van harte aanbevelen, hier leer je werkelijk meer over jezelf, en hoe je je staande houdt. De nieuwe groep start in februari 2015. Kijk maar. 😉
   Lieve groet Tamara

 • Beste Tamara
  wat een prachtig stuk heb je geschreven met een hele hoop herkennings punten. Het is inderdaad moeilijk om mensen uit te leggen wat je voelt. Ik zou graag je webinar volgen.ik vraag me alleen af of je je echt alleen maar op vrouwen richt ? Groetjes Nicole

  • Beste Nicole,
   Fijn dat je je erin herkent en daardoor ook hopelijk mogelijkheden ziet hoe je je talent op een prettige manier leeft. Als je het lastig vind om er woorden aan te geven, raad ik je aan veel boeken te lezen die hierover gaan, of spirituele boeken, dan krijg je de woorden vanzelf en kun dit gemakkelijker communiceren. Ja, ik richt me zeker op hooggevoelige vrouwen, lees op mijn website onder mijn naam (Tamara), mijn missie. In de groepen begeleid ik alleen vrouwen, maar individueel begeleid ik ook regelmatig hooggevoelige mannen. Via coaching gericht op hooggevoelige mensen, reading, healing en ook werk ik als familie of thema opsteller, ook voor mannen… Ik hoop hiermee dat het duidelijk voor je is, anders mail me gerust. contact@vrouwenkracht.info
   Hartegroet Tamara

 • Fijn stuk en veel herkenning!
  Zit momenteel in een rouwperiode en merk dat mijn antennes helemaal ingetrokken zijn.
  Dat ik helemaal niet meer bezig ben geweest met mijn ontwikkeling en met mezelf beschermen maar bijna onder een steen heb geleefd. Ik kom daar nu weer uit en jouw artikel was echt weer even een ‘aha’-momentje, ik wist het al maar moest er even aan herinnerd worden. Dank je wel!

 • Tamara, dank je voor dit verhelderend artikel, er is veel herkenbaar. Ook ik zit, zoals zo vele anderen, in het proces om hooggevoeligheid om te tunen naar kracht. Hartelijke groet, Marlies

 • Sinds kort lees ik je blog af en toe, meer omdat ik kort geleden 2 mensen ontmoette die zich heel expliciet als hsp profileerden. in de eerste instantie riep dat wat weerstand op, vooral ook omdat het een onderscheid zou maken tussen wel en niet (hoog)gevoelig en ik het idee kreeg in de laatste categorie te worden geplaatst. Maar hoe meer ik lees, hoe meer ik het gevoel heb dat t juist wel over mij gaat. De constante vermoeidheid, slaapproblemen, overactieve voelsprieten, onvermogen om te filteren en bij mezelf te blijven en het maar niet slagen in het volhouden van een normale werksituatie zonder mezelf steeds maar weer te overvragen en uit te putten en op mijn omgeving in te spelen. En daardoor idd niet goed in staat zijn om mijn plekje te bepalen want het voelt alsof ik niet genoeg te bieden heb terwijl er wel degelijk veel in me zit. Dat voel ik maar heb me zolang geforceerd ingehouden dat ik niet meer weet hoe ik die sprankeling naar buiten kan brengen. Ik ga mn best doen heb webinar te volgen en ga de ochtend- en avonddownloads zeker ns uittesten. Dankje wel Tamara, en ook de anderen. Fijn die herkenning!

  • Hoi Ila,
   Ik begrijp wel wat je bedoeld. Het gaat er mij ook niet om om in hokjes geplaatst te worden, vind ik zelf ook niet leuk. Maar ik weet wel een ding, sinds ik weet dat ik zelf hooggevoelig ben en dit een naam heeft, ik dus anders voel, reageer, verwerk �n een ander zenuwstelsel heb, heb ik besloten mezelf niet meer gek te vinden 😉
   Maar kon ik juist hierdoor meer aandacht aan mijzelf schenken en ben ik gaan leren rekening met mijzelf te houden. Ik houd rekening dat ik tijd extra nodig heb voor mijzelf, even niemand wil zien, zodat ik kan verwerken en opladen bijvoorbeeld. Als ik weet dat ik de vlgende dat tussen de mensenmassa ga lopen, bereid ik mijzelf de daar erop voor. Neem rust, ga op tijd naar bed en laad mijzelf op. Dan kan ik toch ook wel eens naar een concert, de markt of een groot evenement. Sinds een paar maanden lukt het me zelfs om 3 dagen tussen 1000 mensen een training te volgen. En bij mezelf te blijven. Terwijl ik vroeger er 3 dagen over moest doen om naar de Supermarkt te kunnen. Ik zou tegen je willen zeggen: oefening baart kunst….
   Succes en tot het webinar.
   Hartegroet Tamara

 • Dank je wel voor je mooie, inzicht gevende blog Tamara! Al lezend leek het wel of je speciaal aan mij een brief hebt geschreven; zo herkenbaar zijn de onderwerpen die je in je blog behandelt.
  Nu begrijp ik waarom ik een hekel heb aan winkelen en ook waarom ik jaren geleden burned out was en fibromyalgie en chronische vermoeidheid heb ontwikkeld.
  Maar ook hoe ik snel kan aanvoelen hoe andere mensen in elkaar steken en waarmee ze worstelen. Hoe ik diep kan genieten van bv. mooie muziek en zorgvuldig klaargemaakt eten. Zeer verhelderend Tamara!

  • Beste Sylvia,
   Heel er graag gedaan! Fijn dat het je inzichten heeft gegeven en je jezelf er zo in herkende. Toch kun jij ook net als ik, los komen van lichamelijke en stress klachten. Het gaat erom dat je meer rekening met jezelf leert houden en bewust wordt hoe jij in elkaar steekt. Je hoeft jezelf niet aan anderen uit te leggen, als jij staat voor jezelf wordt dat vanzelf voelbaar. En wordt het je kracht en een zeer bruikbaar instrument. Maar dat ervaar je gelukkig ook al, dat het heerlijk kan zijn om ervan te genieten, dat je meer proeft, ruikt, ziet, voelt en hoort.
   Lieve groet Tamara

 • Hallo Tamara, waar kan ik de programma’s downloaden waar jij het over hebt bij de tips, ik kan ze niet vinden op de site.
  Vriendelijke groet, Hester

 • Lieve Tamara, ik schreef het al op Facebook. Je beschrijft zo helder wie ik ben, hoe het ook voor mij is. Ik herken mezelf volledig, dus dank je! We kunnen elkaar helpen en omarmen. Zien. Door te erkennen en te leren. Jij bent een stevige brug.
  Dikke zoen, Judith.

 • Ja, goed zorgen voor jezelf is belangrijk en niet vechten tegen jezelf als het niet gaat. Das niet makkelijk als je ziekte niet zo zichtbaar is. Zeker niet als de gedachten ” doe niet zo flauw” dan naar voren komen.
  Geniet even van het ziek zijn, ook al is dat niet fijn. Eens je beter wordt is de dankbaarheid voor je gezondheid weer gegroeid.
  Lieve groet
  Petra

Comments are closed.

Jouw vermoeidheid bevat een genezende kracht.