Voor hooggevoelige vrouwen

Hoe groot is jouw wereld als je zo gevoelig bent?

Hoe groot is jouw wereld als je zo gevoelig bent?

Je leidt een creatief leven als je je ervan bewust bent dat je een medeschepper bent van deze tijd, van deze nieuwe wereld in wording. Maar hoe doe je dat? Het vereist moed als je ‘innerlijk’ wilt groeien. De meeste mensen zitten namelijk in hun ‘comfortzone’. Maar wat is dat eigenlijk een comfortzone?
Dat is de onzichtbare ruimte waarin jij leeft, je beweegt, werkt en vooral waarop jij al je keuzes baseert. Oude gewoontepatronen, ervaringen vanuit het verleden, angsten die je tegen houden, negatieve overtuigingen waarmee je je hebt geïdentificeerd kunnen er voor zorgen dat jouw wereld niet echt groot is en zo blijft.

Het heet niet voor niets comfortzone. Je voelt je comfortabel, (schijn) veilig, ook al is het niet altijd prettig en beperk je jezelf hierdoor. Je bent dit namelijk gewend. Dit kan voortkomen uit je opvoeding, maar ook vanuit de ervaringen die je hebt opgedaan vanuit het verleden.
Je denkt dan ook echt dat dit het leven is, binnen deze cirkel waarin je alles doet, van waaruit je leeft. Maar ook van waaruit je innerlijk gevoelsleven is ontwikkeld. Het leven vraagt vaak meer van je. Dit is het gevoel dat je op een gegeven moment krijgt, nl. dat je in cirkeltjes draait en daar niet meer goed uit kunt komen. Het gevoel dat je vast zit, sterkere angstklachten of angstgedachten ontwikkelt, nog steeds leeft volgens verouderde overtuigingen terwijl je nu goed door begint te krijgen dat ze je meer tegen werken dan mee werken in de dingen die je doet. Het roept te vaak verdriet op en uitzichtloze situaties.

Maar er is echt wel iets aan te doen. Dit vraagt moed en lef. Als je nieuwsgierig wordt, doordat je geïnspireerd bent geraakt door andere mensen, een boek, verhaal of iemand die je kent die dit proces al wel heeft doorlopen, zou je jezelf af kunnen vragen: Laat ik mij leiden door mijn nieuwsgierigheid en durf ik buiten mijn gebaande paden te gaan lopen en daag ik mijzelf uit om die uitdaging aan te gaan, met de grote kans dat ik innerlijke rijkdom ga verwerven, of blijft mijn angst mij verleiden? Kies ik voor (schijn)veiligheid of ‘gevaar’?

Het is een natuurlijk iets wat jou tegen houdt om buiten jouw gebaande paden te treden. Je hersenen werken namelijk zo. Op het moment dat jij je bewust wordt van bepaalde overlevings- en beschermingspatronen, krijg je meer inzage in jezelf hoe je dit constructief aan kunt gaan pakken. Het is hierbij vooral belangrijk om te kijken naar jezelf hoe het uit zou gaan pakken voor op de lange termijn. Waar wil je naar toe? Wie wil je zijn? Hoe kom je daar?

Je moet je voorstellen dat jouw comfortzone een cirkel is waar alle onderdelen van jouw leven zich afspelen, bewust en onbewust. Op het moment dat je iets wilt gaan doen buiten jouw comfortzone, gaat er een soort interne alarmbel af. Als je deze nog niet kent, kun je schrikken. Vaak stoppen mensen dan met hun proces en/of keuze omdat ze denken: “Ja, mijn alarmbel gaat af, ik schrik hiervan, dat zal dan wel betekenen dat de keuze die ik maak niet goed is. Ik ga snel terug naar mijn veilige plekje, die cirkel waar ik het eerder over had.
Het lastige is, dat niemand ons uitlegt hoe dit werkt. Als je wilt groeien, MOET je leren buiten je comfortzone te gaan bewegen. Hoe we voorkomen dat deze alarmbel af gaat? Neem bewust kleine stapjes, zodat je hersenen niet reageren door de alarmbel te gaan luiden.
Als je een doel hebt, maak dan bewust kleine tussenstapjes, zodat je het geheel kan blijven overzien. Als je rustig kunt ervaren dat je stapje voor stapje je cirkel kunt vergroten, is er niet zoveel aan de hand. Het levert juist heel veel op.

Positieve voordelen van durven groeien en ontwikkelen:

 • Je vertrouwen in jezelf groeit, doordat je een aantal goede ervaringen met jezelf hebt opgedaan die goed uitgepakt zijn.
 • Als je terug valt, val je maar één stapje terug i.p.v. helemaal terug , dat is nog te overzien, dan is het een kwestie van opstaan en doorgaan en het geleerde in de praktijk brengen.
 • Je groeit er als mens van.
 • Je ontwikkelt als hooggevoelige een groter bewustzijn.
 • Je voelt je veel gelukkiger doordat je jezelf vooruit helpt.
 • Je leeft niet meer in je eigen gevangenis van overtuigingen en angsten.
 • Je voelt je meer leven, omdat je jezelf uitdaagt en daardoor meer zelfvertrouwen ontwikkelt.
 • Je durft meer te ondernemen in jouw leven; je gaat vaker op zoek naar uitdagingen.
 • Je leert van jezelf te houden en alles om jou heen.
 • Je zit niet meer in het cirkeltje, maar je maakt de cirkel steeds groter zodat jij meer en meer jouw droomleven kunt leven.
 • Je ontmoet hierdoor eerder inspirerende mensen, omdat jij ook iemand wordt die anderen inspireert.
 • Als jouw comfortzone steeds groter wordt, dan haal je steeds meer uit wat het leven je te bieden heeft, terwijl je binnen een kleine comfortzone geen weet van dit bestaan hebt.

Misschien lijkt het nog steeds een vaag begrip, maar juist door op zoek te gaan naar nieuwe dingen in en buiten jezelf, waarbij je moed bij elkaar verzamelt en doelbewust kleine stappen gaat zetten in die richting en je door niets en niemand meer laat tegen houden. Als je één keer of twee, drie keer hebt ervaren hoe dit werkt, hoe jij hierop reageert dan gaan de volgende keren zoveel gemakkelijker. Je durft steeds grotere stappen te zetten, omdat je al ervaring hebt gehad met kleinere stappen. Ook je moed en lef groeien met je mee 😉 Ik weet wel een ding zeker uit eigen ervaring; je leven wordt er een stuk leuker van als je jezelf steeds uitdaagt om spannende dingen in je leven aan te gaan en deze te overwinnen. Je zelfvertrouwen en je innerlijke kracht groeit enorm, maar ook je levensenergie en levenslust neemt enorm toe!

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

13 Comments

 • Hallo Tamara,

  Dit is niet een reactie op bovenstaande, maar ik wil graag even kwijt dat ik veel plezier heb van jouw ochtend- en avond energieprogramma. Ik doe dit nu al een tijdje (bijna) dagelijks en ik voel me veiliger, krachtiger, meer ontspannen en ik ben hier heel bij mee, dus….. Dank je wel ???? groetjes Ineke

 • Sommige berichtjes – zoals deze – komen “toevallig” op mijn pad terwijl ik het allemaal even niet meer zie zitten. Het lezen van zo’n berichtje is weer even een liefdevolle schop onder mijn kont om weer op te staan en door te gaan. Dank daarvoor!

 • Tamara,
  Wie zegt dat ik niet al veel en vaak buiten mijn comfortzone ben getreden of beweeg de laatste tijd? Er wordt heel vaak van uitgegaan dat men dat niet doet, en nog moet leren, alsof het iets nieuws is. Ik denk dat ik het zeker vaker doe, en dat ik daarvan ook zeker telkens groei. Nog belangrijker is denk ik in de eerste plaats het besef te hebben van je eigen grenzen, te weten waar je comfortzone nou eindigt. Zodat je jezelf en je reactie van een afstandje kunt gadeslaan en beredeneren en zo kunt leren. Iedereen doet wel eens (soms noodgedwongen) iets buiten de comfortzone; een leven zonder bestaat niet volgens mij. Het is ook niet nodig altijd of zoveel mogelijk erbuiten te treden; soms echter wel. Laat je door je intuïtie door het leven leiden, en dan treed je daarbij vanzelf een aantal keren buiten je comfortzone. Intuïtie of drang kan heel sterk zijn, deze drang is net dat zetje dat nodig is iets verder te gaan.
  Probeer dingen uit en neem risico’s vanuit je eigen innerlijk, en niet omdat iedereen dat roept of omdat het nu mode is, maar puur omdat je gevoel je dat aangeeft..
  Soms heb ik het gevoel dat mijn comfortzone letterlijk eindigt telkens wanneer ik mijn voordeur of huis uitstap; dit is voor iedereen weer heel anders en daardoor niet altijd even herkenbaar voor anderen (waar het ook niet om draait natuurlijk). Desondanks doe ik hard mijn best mijn leven zo uitdagend mogelijk te maken, omdat mijn gevoel dat nu zegt en ik dat kennelijk ook wil!
  Groet,
  Silvie

 • Lieve Tamara,
  Wat fijn om jouw artikel nu te lezen. Op dit moment is het open huizen route en heb ik al 2 stellen rondgeleid door ons huis dat te koop staat. Heel erg spannend, want het is een heerlijk huis en we zouden hier nog heel veel jaren gelukkig kunnen wonen. Toch gaan we verhuizen, omdat we verder willen. Uiteindelijk willen we emigreren en tot die tijd ergens huren oid. Geen idee nog. Onze kinderen zijn nog klein (4 en 1,5) Maar de oudste wil hier liever niet weg. Toch zetten we de stap, hoewel we niet weten waar we straks wonen en hoe ons leven er dan uit ziet, Soms denk ik: wat doen we in hemelsnaam? We zitten goed, de kinderen hebben het naar hun zin, we weten waar we aan toe zijn……maar toch willen we verder, verder ontdekken, verder samen naar ander plekken. Dus uit onze comfortzone en zien wat er dan komt. Een heel spannend, maar ook energiegevend proces! Jouw artikel is een hele mooie bevestiging dat datgene wat we nu doen, kloppend is. Tot morgen! Liefs Tanja

 • Hallo Tamara
  Dank je wel voor je tijd dit artikel te delen. Het liet mij weer even zien dat ik ook best trots mag zijn iedere keer als ik buiten mn comfort zone stap.

  En fijn dat er een reminder in te lezen is: Het zijn de overtuigingen en niet de realiteit die ons stopt om de dromen te realiseren welke we hebben….

 • Een mooi verhaal. Voor mij heel erg herkenbaar. Ik ben de afgelopen 3 jaar (ik ben 53 jaar) voortdurend uit mijn comfortzone. En dat voelt goed, doodeng af en toe maar ik doe het wel!
  Natuurlijk was ik er wel de jaren daarvoor maar niet voor mijzelf altijd voor andere mensen. Ik ben nog een “mensenmens” maar anders, intenser, en kan ik het veel beter hanteren.

 • Ik heb gemerkt dat als je begint dat het ging steeds uitbreid. Ook heb ik gemerkt dat mijn lijf gaat protesteren, waardoor je weer teruggedrongen word. Nu probeer ik het weer en deze keer zou het fijn zijn als het ook echt iets oplevert. Mijn hoofd (ego?) zegt dat ik te veel tegelijk wil en doe, maar het gebeurd wel. Ik probeer kleine stapjes te nemen om het mezelf iets makkelijker te maken.

 • Lieve Tamara,

  Weer zo’n heldere beschrijving van hoe je je wereld kunt vergroten! Bij mij werkt mijn onzekerheid me zo vaak tegen of beter gezegd ; ik laat me leiden door mijn onzekerheid! Ik denk dan dat ik iets niet kan of dat men mij overdreven vindt reageren op iets, maar later blijkt juist dat dingen gewaardeerd worden die ik naar boven laat komen. Ik verschuil me ook weleens achter mijn onzekerheid om dingen niet te hoeven aanpakken…Nou , daar stop ik mee. Het levert me niets op, alleen gepieker over hoe ik iets graag anders zou willen laten zijn. Dank je wel voor deze eye-opener! ik kies voor de uitdaging…om mijn levenslust te vergroten! Morgen voor het eerst naar de Rode Tent samenkomst, ben benieuwd… gewoon omdat het kan…wie schrijft…die blijft..dank voor wie je bent! Vanuit mijn hart, liefs Wendy

 • lieve Tamara bedankt voor dit mooie schrijven hoe het kan kan het, maar ik had het net nodig ik voelde me even nergens meer comfortabel ook niet in mezelf tja en dan houd het op hè, even een traan en wat schrijven wat ik gelukkig niet verstuurd heb en dan lees ik jou schrijven……..

  • Wauw wat een bijzondere naam heb je! Dat wilde ik even zeggen 🙂

 • hoi tamara
  dankjewel weer voor jou mailtje .ik put daar steeds kracht uit ook ik ben bezig uit mijn comfortzone te stappen en merk dat het met kleine stapjes ga soms zegt mijn lichaam stop en krijg ik weer angst maar dan zeg ik tegen mezelf je kan het en doe ik het ook .en dat geeft mij dan een geluks gevoel en koester ik dat .ik hoop nog vaak wat van jou te lezen
  lieve groet adrie

 • Hoi Tamara.

  Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe.!!!!!!!!
  Fijn je berichten te lezen.Doet goed.
  Ik ben pas kort geleden begonnen uit mn comfortzone te kruipen.
  Ik wil nu wel weer verder leven, heb dat van kinds afaan niet gewild.
  Nu leef ik echt, voel me voor het eerst gelukkig, terwijl ik een goed leven heb.
  Ik maak zelfs andere mensen blij met mijn blijdschap.
  Fijn dat ik ,via een kennis dit heb gevonden,is wel nog vreemd, maar ik ga ervoor.
  Dank je.

 • Heel mooi artikel,mijn onzekerheid speelt me nog al eens parten,maar
  ik zal toch de stoute schoenen eens aan moeten trekken om te proberen om uit de comfortzone te stappen.
  Want dat zal zeker mijn leven verrijken.
  Bedankt voor deze mail.
  Warme groet,Teunie

Comments are closed.

Hoe groot is jouw wereld als je zo gevoelig bent?