Voor hooggevoelige vrouwen

Hoe kom je in contact met je innerlijke kind?

Hoe kom je in contact met je innerlijke kind?

Het innerlijk kind (of kwetsbare kind) bestaat uit al onze kinderlijke gevoelens, instincten en intuïties, energie en creativiteit. Ons magische en spelende zelf.

Als kind ben je zo kwetsbaar, dat je gemakkelijk denkt dat jij de schuld bent van de problemen in je omgeving. Je raakt van slag door de stemmingen om je heen. Hierdoor kun je gaan denken dat jij er niet mag zijn, dat er geen liefde is voor jou, dat je niet de moeite waard bent. ‘Ik zal wel niet lief geweest zijn’. Die pijn is zo groot, dat het kind hier geen contact mee wil maken. Het stopt het gevoel weg in het lijf en sluit het af.

We ontwikkelden overlevingsstrategieën, die destijds nodig waren om onszelf te beschermen tegen te pijnlijke situaties.

Deze onverwerkte gevoelens en emoties uit onze kindertijd spelen nu nog vaak een rol, en bepalen voor een deel ons leven.

We leerden ons aan te passen en onze werkelijke gevoelens niet te tonen.

Maar door je af te sluiten voor pijnlijke emoties, sluit je jezelf ook af voor emoties van vreugde, spelen, blijheid, warmte en geborgenheid, veiligheid en liefde!

We onderdrukken onze levensenergie.

Door hier aandacht voor te hebben er verschillende oefeningen mee te doen, zoals visualisaties kun je die overtuigingen als volwassene een plaats geven en zorg dragen voor het kind in jezelf.

Er kan een bevrijding plaatsvinden waardoor je meer ruimte en vrijheid ervaart.

In contact met je innerlijk kind maak je ook makkelijker contact met je innerlijke natuur.

Wie is je innerlijke kind?

Je innerlijke kind vorm je op basis van je ervaringen, tijdens de eerste zes jaar van je leven. Je ontwikkelt tijdens deze periode allerlei vaardigheden, die je in je leven nodig hebt.

Je ervaart wat veiligheid, warmte en vertrouwen voor je is, je leert met je gevoelens om te gaan, wie je bent, wat grenzen zijn en wat het woordje ‘nee’ betekent. Je leert je vrij te maken en te genieten van je lichaam, ontdekt wat goed en kwaad is en hoe je met andere mensen kunt omgaan; je sociale vaardigheden. Dat is heel veel en het gaat meestal ook goed. De vaardigheden die je wat minder of niet goed hebt geleerd kunnen echter, zonder dat je je er van bewust hoeft te zijn, je leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Daardoor reageer je bijvoorbeeld in bepaalde situaties nog steeds vanuit het innerlijke kind van vijf jaar.

Wie heeft er ideale ouders of een perfecte jeugd gehad?

Iedereen maakt ongewenste gebeurtenissen mee. Sommigen hebben als kind zelfs heel ernstige en pijnlijke ervaringen meegemaakt, zoals misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Onze natuurlijke reactie op alle ongewenste gebeurtenissen is dat we een overlevingsmechanisme ontwikkelen dat we ons hele verdere leven in stand houden. We denken dat we dán niet weer zo verdrietig, angstig, boos en ongelukkig zullen zijn. Op den duur frustreert dit je. Het gedragspatroon van je innerlijke kind werkt niet meer, het is een last en beperking, het is een gevangenis geworden.

Hoewel we ons daar meestal niet zo van bewust zijn, leven we als mens gelijktijdig in twee belevingswerelden. We hebben enerzijds de belevingswereld van de volwassene en anderzijds de belevingswereld van het kind in ons dat bepaalde gevoelens nog niet heeft verwerkt.

Van nature zijn wij een ‘heel’ mens, zonder beschadigingen. We zijn afhankelijk van onze opvoeders en vertrouwen hier ook geheel op. We kunnen ook niet anders.

Van nature voelen wij onze emoties, boosheid, blijheid, angst, liefde, verdriet etc. en handelen daarnaar. Als deze emoties naar boven komen, kunnen we ze uiten en zijn we weer in evenwicht.

Wanneer we als hooggevoelige met onze gevoelens verbonden zijn, weten we ook waar ons Innerlijk Kind zich bevindt. Voel je liefde voor jezelf dan ben je in contact met je hart en voel je ook je Innerlijk Kind daar.

Je innerlijke kind is:

 • Het kleine kind dat je was, dat gekoesterd, verzorgd en geliefd wilde worden, maar dat nu nog steeds in jou leeft.
 • Het emotionele en gevoelige deel in je, dat in de loop van je leven onderdrukt, gecontroleerd en tot zwijgen gebracht is, maar dat nog steeds in jou als volwassene aanwezig is.
 • Het creatieve en artistieke deel in jou, dat in de loop van je leven is gevormd (vervormd), gestructureerd en georganiseerd, die nog steeds in zijn oorspronkelijke staat in je leeft en wacht totdat het bevrijd wordt.
 • De vrolijke, dartele en humoristische persoon die je was toen je nog jong en onervaren was, maar die je hebt vervangen voor een meer volwassen, serieuzer doelgerichte gedrag. Maar dat vrolijke opgewekte kind zit nog steeds ergens in je verborgen.
 • Een gewond, gepijnigd, verwaarloosd, gefrustreerd, misbruikt en genegeerd deel in jezelf die je negeert en ontkent, maar dat altijd net onder de oppervlakte zit, waardoor je meestal net iets te bang en te bezorgd bent om je leven voluit te kunnen leven.
 • De persoon die je zou kunnen worden als je je ernst loslaat en je angsten overwint.
 • Dat deel in jou dat moet genezen en ondersteund moet worden en dat versterking nodig heeft om in je leven nieuwe kansen op geluk, gezondheid en persoonlijke groei te krijgen.

 Dan kun je nog steeds last hebben van één van de volgende thema’s:

 • geen nee durven zeggen of accepteren, of grenzen aangeven,
 • bang zijn voor intimiteit,
 • niet goed voor je behoeften zorgen,
 • je steeds weer afgewezen, of schuldig voelen,
 • perfectionistisch zijn,
 • je voor alles en iedereen verantwoordelijk achten,
 • mogelijk ben je verslaafd aan eten, alcohol of andere drugs,
 • misschien zit je vol wantrouwen of schaamte.

Krachtige Tips om als hooggevoelige in contact te komen met je innerlijke kind:

 • Wijs je zelf niet af, niets is te gek of raar.
 • Steun jezelf, elke dag en bij elk moment dat je het moeilijk hebt.
 • Adem naar je hart, en stel jezelf gerust.
 • Erken stressvolle situaties en vertel jezelf dat je mag onderzoeken, leren en groeien op jouw manier en jouw tempo.
 • Zorg dat je jezelf goed grond, want dan kom je beter in je lichaam waardoor je je al lekkerder voelt.
 • Nodig elke dag je hogere zelf uit in je lichaam en vraag of deze daar wil blijven.
 • Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf.
 • Doe de dingen waar je gelukkig van wordt!
 • Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone.
 • Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van. En corrigeer jezelf hierop.
 • Weet dat je elke dag een keuze hebt hoe jouw dag eruit ziet. Het gaat erom hoe je ermee omgaat!
 • Doe de innerlijke kind visualisatie (zie hieronder)

Hier kun je de innerlijke kind visualisatie downloaden via mp3->

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Hoe kom je in contact met je innerlijke kind?