Voor hooggevoelige vrouwen

Intuïtie vertelt je altijd wat je moet doen, ook al is het niet meteen duidelijk waarom

Intuïtie vertelt je altijd wat je moet doen, ook al is het niet meteen duidelijk waarom

beautiful illustration, blue goodness women eyes beaming up enchanting from behind a blooming rose lotus flower, with birds on multicolor background eye contact
Je intuïtie komt via je lichaam, je gedachten of je gevoel binnen. Sterke emoties kunnen in de weg zitten om bij je intuïtie te komen. Als je bijvoorbeeld onzeker bent, dan overheerst de emotie ‘onzekerheid’. Pas als je onderkent dat je onzeker bent en dat dit oké is, dan zijn je gevoelens helder en ontstaat er ruimte voor je intuïtie.

Het beredeneren van intuïtie maakt onzeker; het gaat erom de kracht van intuïtie vanuit je hart te aanvaarden…

In mijn omgeving sta ik bekend als iemand die trouw gehoor geeft aan haar intuïtie. Waar ik aanvankelijk hierbij houvast vond in het beredeneren van wat mijn intuïtie mij vertelde, merk ik dat ik haar kracht en betekenis steeds meer vanuit mijn hart leer te aanvaarden. Iets wat me veel meer rust geeft.

Een voorwaarde daarbij is, dat ik vertrouw op wat voor mij goed voelt om te doen of juist niet. Maar ook dat ik erop vertrouw dat gebeuren mag wat gebeurt. Iets wat mij vaak achteraf onzeker maakt, omdat mijn hoofd wel eens in angstgedachten kan schieten, terwijl mijn ‘onderbuikgevoel’ zegt dat het oké is.

Ook al weet ik dat ik vaak handel naar wat goed voelde voor dat moment, tóch slaat de twijfel achteraf wel eens toe. Ik begin dan te analyseren wat er gebeurde; ik vraag mezelf dan af of ik ‘juist’ gehandeld heb, wat ik beter of anders had kunnen doen. Kortom, er vond na een voorval een heel gesprek met mezelf plaats in mijn hoofd dat me juist pijn in mijn buik kon bezorgen.

Nu is er op zich niets mis met zelfreflectie om zo een volgende keer de effectiviteit te verbeteren. Het veroorzaakt echter soms een heel gedoe in mijn hoofd, wat me ook nog eens onzeker maakt en waarmee ik in feite mijn eigen intuitie en de loop der dingen in twijfel ga trekken. Zinvol? Niet echt. Effectief? Ook niet. Maar wel menselijk.

Recentelijk was er een voorval, waarbij dit gebeurde. Daarna bleven de vragen bij mij zich herhalen ‘wat ik anders had kunnen doen, had ik het beter kunnen doen, had ik iets niet moeten doen?’ Het bleef even door mijn hoofd schieten. Piekeren en blijven malen heb ik ondertussen al behoorlijk leren loslaten, dus gelukkig hield het me niet enorm lang bezig. Wel maakte het me bij vlagen onzeker. Al kort daarna kreeg ik zoals altijd de bevestiging dat het handelen vanuit mijn intuïtie goed was geweest.

Het resultaat van je handelen ontvang je vaak direct terug als een boemerang. Ik bleef dicht bij mezelf, stelde me open en liet het maar gebeuren vanuit een vertrouwen. Doordat ik me daarvoor kon open stellen, kon ik vanuit mijn innerlijke kracht reageren en aanvoelen wat de beste keuze zou zijn in een bepaalde situatie. Dit is voor mij nu een herkenningspunt geworden: Ik weet hoe het voelt, ik weet nu hoe mijn lichaam reageert als het wel klopt en ook als het niet klopt. Ik weet wat mijn mind doet. Het zijn elke keer dezelfde mechanismen.

Natuurlijk weet ik dat ik kan vertrouwen op mijn eigen kwaliteiten, mijn talenten en innerlijke stem. Net zoals ik weet dat chaos onzichtbare orde is. Ik weet ook dat intuïtie niet vanuit logica te verklaren is, noch te begrijpen. Immers de essentie ervan is dat je iets onmiddellijk/direct gewaar wordt zonder enig redeneerproces. Maar ‘iets weten’ wil nog niet zeggen dat je conform handelt of het zo voelt. Het is de ervaring die het werkelijke begrip geeft.

De gebeurtenis was een belangrijk muntje op mijn weg van bewustwording. Het heeft mij doen inzien, dat ik in mijn hart begin te begrijpen dat de ware houvast niet ligt in logica en rationalisering, het denken, maar in aanvaarding vanuit het hart. Alleen dat maakt dat ik bewuster in ‘het nu’ kan leven en meer vanuit mijn hart, in welke situatie dan ook. Ik laat mijn intuïtie voor mij werken.

Wat is intuïtie eigenlijk?

Intuïtie helpt je om gevaar in te schatten, beslissingen te nemen, complexe situaties te overzien, visie te ontwikkelen en op de juiste manier met jezelf en anderen om te gaan. Het is een onmisbaar instrument in een snel veranderende wereld. Als we een intuïtief signaal hebben, omschrijven we dat bij gebrek aan een ander woord vaak als een gevoel. Aangezien intuïtie zich vaak kenbaar maakt via de zintuigen en lichamelijke sensaties, is dit ook niet ongewoon.

De verwarring ontstaat doordat gevoel ook een effect kan zijn van een angst of een belemmerende overtuiging en dan heeft gevoel niets met intuïtie te maken. Daardoor is de meest gestelde vraag over intuïtie ook: hoe weet ik dat het intuïtie is en niet iets anders? En dan ook maar meteen het antwoord nietwaar: dat kun je leren door te oefenen. Je intuïtie bewust in te zetten en door te evalueren, gaan begrijpen hoe het voor jou werkt. Zelfkennis is daarbij onmisbaar.

Wat is het belang van intuïtie?

Zuivere intuïtie heeft het nooit bij het verkeerde eind, maar dan moeten we het ook hebben over de definitie van het woord ‘verkeerd’. Te veel of te weinig naar intuïtie luisteren verschilt per persoon. Wel denk ik dat we steeds meer beseffen dat intuïtie belangrijk is. Kijk maar naar de vele boeken die de laatste jaren over dit onderwerp geschreven zijn.

Welke rol speelt intuïtie in je dagelijks leven?

Het helpt mij om de juiste keuzes te maken. Intuïtie legt onverwachte verbanden, is creatief en brengt vaak verandering. En ook bij mij is het soms een zoektocht. Als ik het toepas voor anderen is het vaak gemakkelijker, omdat ik objectiever in het proces sta, zoals bij readings. Verder vind ik het een heel boeiend onderwerp, waar ik over blijf lezen en waar ik nieuwsgierig naar ben. Ik ben het van nature. Als klein kind voelde ik dingen aan, soms nog voordat ze gingen gebeuren. Ik zag ook dingen, bijvoorbeeld of iemand de waarheid vertelde of niet. Maar als kind werd er niet naar me geluisterd, zodat ik het op een of andere manier weer heb ‘uitgezet’. Vanaf mijn 14de, na een klap op mijn hoofd, kwam alles langzaam weer terug. Toen veel bewuster natuurlijk. Dit maakt ook dat ik zo goed kan uitleggen aan anderen hoe het werkt en niet werkt. Ik heb het allemaal zelf doorgemaakt, zelf uitgezocht en zelf ontwikkeld. Mensen helpen daarin en het verschil maken is voor mij heel erg belangrijk.

Is het maken van keuzes moeilijk of juist gemakkelijk?

Er is altijd keuzevrijheid, behalve als je denkt dat dit niet zo is. Wij laten ons belemmeren door onze gedachten over wat mogelijk is. Als je iets overweegt, kom je er vaak achter dat de oplossing veel simpeler is dan je dacht. Je zag het alleen niet, vaak omdat angstgedachten er tussen komen, of meningen en invloeden van buitenaf. Natuurlijk zijn veel keuzes in ons leven moeilijk, vooral als het veel verandering teweeg brengt of als er veel vanaf hangt. Het is belangrijk dan de tijd te nemen om naar jezelf, naar je intuïtie en naar argumenten te luisteren.

Is bij het maken van keuzes intuïtie belangrijk?

Er zijn keuzes waarbij intuïtie totaal geen rol speelt. Dat zijn de keuzes die we met ons hoofd kunnen maken of die voor de hand liggen. De keuzes waarbij intuïtie een rol speelt zijn vaak anders. Bijvoorbeeld als je ineens een andere afslag neemt bijvoorbeeld en je niet in de gaten had, dat je dit deed. Achteraf kwam je erachter dat daar net een ongeluk was gebeurd. Wat als je wel die andere straat in had gereden die je altijd nam…

In mijn cursussen, trainingen en workshops herinner ik hooggevoelige vrouwen eraan om weer te luisteren naar hun innerlijke stem. Ik nodig ze uit om met me mee te gaan op avontuur, af te zakken naar hun intuïtie, in dat stukje van zichzelf dat ze herkennen als hun wilde, puurste, vurige zelf.

De vrouwen leren daar op hun eigen unieke manier weer contact te maken met dat deel in zichzelf, om dit weer naar buiten te mogen brengen. De tijd is gekomen dat ze zichzelf weer mogen laten horen en zien, wie ze in wezen zijn.

Weet je nog wanneer jij voor het laatst naar je intuïtie hebt geluisterd?
En wat heeft het jou opgeleverd?

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Intuïtie vertelt je altijd wat je moet doen, ook al is het niet meteen duidelijk waarom