Voor hooggevoelige vrouwen

Hoe vergroot je je comfortzone als hooggevoelige?

Hoe vergroot je je comfortzone als hooggevoelige?

Wat is eigenlijk je comfortzone?
Je comfortzone is hoe je leven er nu uit ziet, waar je je comfortabel in voelt. Je kunt je binnen je comfortzone ontspannen. Je hoeft hier niets van jezelf. Geen moeilijke beslissingen te nemen, geen stappen te zetten naar groei en ontwikkeling.
Als je weinig nieuwe stappen durft te zetten in je leven heb je een mentaal beeld over jezelf waarin jij denkt wat jij wel en niet kunt én het heeft te maken met gewoontes. Gewoontepatronen die je hebt meegekregen vanuit je opvoeding, waar je vandaan komt en wat je door ervaringen in je leven bent gaan doen en blijven doen.

Veranderingen zorgen ervoor dat je in de ‘alert-stand’ komt te staan. Je hersenen maken dan stofjes aan. Als je te grote stappen wilt nemen, die je niet meer kunt overzien gaat je amygdala ontwaken, dat is een deel van je hersenen dat alarm gaat slaan. Dit laat je reageren alsof je heel erg schrikt, dan kun je gaan vechten, vluchten of bevriezen. De enige optie die je dan hebt, is alles heel gauw afblazen en terug gaan naar je huidige comfortzone.

Daarom is het beter om kleine stappen te zetten, zodat je je amygdala niet wakker maakt. Kleine stappen, zodat je de situatie kunt blijven overzien, die niet té moeilijk zijn om verder te kunnen groeien. Ze zeggen niet voor niets vaak stap voor stap. Dan kom je ook bij je doel uit, hoe groot dit ook mag zijn. Doordat je de amygdala niet wakker maakt, zorg je er ook voor dat je je stressniveau zo laag mogelijk houdt, waardoor het wel spannend is, maar leuk spannend. Een uitdaging, een prikkeling, willen groeien.

Hiermee laat je je comfortzone groeien, je vergroot deze als het ware. Je cirkel wordt groter, waardoor je leven groter wordt. Maar de meeste mensen durven deze cirkel niet goed te verlaten, zij ervaren angst voor veranderingen. Dit heeft ook te maken met geen verantwoordelijkheid durven te dragen voor hun leven als het verandert. Alles wat je nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt potentieel buiten je comfortzone.

Dit kan te maken hebben met slechte ervaringen:

  • Eerdere ervaringen waarbij de amygdala wakker is geworden
  • Geprojecteerde angst van anderen
  • Angst voor verandering.

De meeste mensen gaan toch vaak veranderingen aan, omdat iemand in hun omgeving dat doet, bijvoorbeeld: een baan zoeken, solliciteren, een huis kopen, kinderen krijgen. Ze hebben het nooit zelf ervaren, maar het is ook gewoon, omdat iedereen dit doet. Ze hebben bij anderen gezien wat ze kunnen verwachten en calculeren dit in.
Maar echt iets nieuws doen, waarin je geen voorbeeld hebt gekregen, bij niemand hebt kunnen zien hoe zij dit ervoeren, dat is pas echt spannend. Dan gaat het erom dat je echt leert vertrouwen op jezelf!

Hierdoor kun je ook als mens gaan veranderen, dit heeft altijd bepaalde consequenties met voor- en nadelen:
Het kan zijn dat anderen niet begrijpen waarom je deze keuze maakt, je stuit op onbegrip.

  • Je voelt je alleen of onbegrepen,
  • Je bouwt meer zelfvertrouwen op,
  • Je durft echt je eigen leven te leiden en trouw te zijn aan jezelf.

Wat ons vaak tegenhoudt is de onzekerheid. Gevoelens dat je het niet zeker weet en waar je moeilijk mee om kunt gaan. Wij houden van zekerheid, wat we kunnen verwachten. Dan functioneren wij het beste, maar ook op de automatische piloot. Zo trekt ook het leven vaak aan ons voorbij voor we er erg in hebben.
Als je je op de rand van je comfortzone begeeft, voel je dit aan alles; je vindt het spannend, er kan angst boven komen, kun je wel op jezelf vertrouwen? Je gaat excuses bedenken of verantwoordelijkheden buiten jezelf leggen: “Het zal wel zo moeten zijn”. Dat kan vaak zo’n tegenstrijdig gevoel geven, omdat een ander deel in jou wel op ontdekkingsreis zou willen gaan.

Wat zijn de voordelen als je stappen durft te zetten buiten je comfortzone?
Als je buiten je comfortzone zou leven dan liggen de echte beloningen op jou te wachten. Dan zie je pas wat het leven je te bieden heeft. Meer dan je je voor kan stellen. Dat is dan de beloning voor je inzet en je lef.
Ook het belemmeren van jezelf om verder te groeien, voelt onnatuurlijk op een gegeven moment. Waardoor je last kunt krijgen van psychische, fysieke of sociale klachten. Als je regelmatig wat nieuws probeert, verleg je je grenzen, waardoor je ook een leuker en aantrekkelijker mens wordt.
Daag jezelf gewoon uit en calculeer in dat als je valt, je ook gewoon weer op kunt staan.

Mensen groeien het beste als ze spannende dingen doen, en wat voor de een spannend is is voor de ander niets. Doe wat bij jou past en begin ergens. Als je goede ervaringen opdoet, weet je op een gegeven moment hoe je reageert en dat je als je elke keer op de grens van je comfortzone komt, even die spanning mag en kan ervaren. Maar dat de beloning kort daarna komt.

Mensen groeien door schijnbaar enge dingen te doen. Alleen op reis gaan, een berg beklimmen, een eerste workshop geven, bij een vreemde kapper binnenlopen, voor het eerst internetbankieren, de eerste dag op je nieuwe werk, vragen om opslag en ga zo maar door.
Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen zal merken dat het leven vrij goed is buiten de comfort- zone. Het is de plek waar je verwachtingen overtroffen worden (wie had gedacht dat je baas ‘ja’ zou zeggen op jouw voorstel voor loonsverhoging?) en dromen werkelijkheid kunnen worden.

Wie word je dan?
Als je je comfortzone leert vergroten voel je zekerder over jezelf, maar ook zelfstandiger en onafhankelijker. Dat maakt je leven een stuk leuker en ook veel gemakkelijker. Je zegt eerder Ja tegen mooie kansen, je laat ze niet meer zo gauw schieten. Juist door de ervaring en het doen, kom je er vanzelf achter dat het minder eng is dan het lijkt. Je komt uit je slachtofferrol en neemt het leven.

Transformatie
Je comfortzone wordt pas echt groter als je aan jezelf hebt bewezen dat jij je in een nieuwe situatie kunt redden. Door jezelf uit te dagen de eerste stappen buiten je comfortzone steeds opnieuw te wagen zul je snel groeien, en zul je jezelf steeds vrijer en onafhankelijker voelen. Wie wil er nu niet vrij zijn? Volledig vrij?

Als je leven volledig voorspelbaar is, rustig alles op dezelfde manier voortkabbelt, je geen angsten ervaart, ze ook ontwijkt, geen nieuwe prikkels en nieuwe ervaringen, zuigt dit ook het LEVEN uit je. Je bent ingedut, en voelt je leeg van binnen. Het is ook behoorlijk saai. Dan zit je gevangen in jezelf en je leven. Ken je dit gevoel?
Door jezelf uit te dagen nieuwe dingen te ervaren door de keuzes die je gaat maken, zal het ook weer gaan bruisen en bubbelen van binnen. Je hart kan weer een sprongetje maken, je vergroot je zelfvertrouwen. En je gaat je een stuk gelukkiger voelen, ook omdat je niet meer beperkt wordt door je angsten en (schijn)zekerheden.

20 Manieren om je comfortzone uit te breiden:

Hieronder vind je manieren om je comfortzone uit te breiden. Gebruik dit om zo je eerste kleine stappen te zetten buiten je comfortzone!

  1. Praat elke dag met iemand op straat of in een winkel die je niet kent.
  2. Bezoek een nieuw restaurant, elke keer als je uit eten gaat.
  3. Begin met een sport die je normaal niet doet. Zoals hardlopen, yoga, boksen of snelwandelen.
  4. Doe vrijwilligerswerk.
  5. Begin met een cursus die duidelijk buiten je comfortzone ligt.
  6. Durf voortaan te onderhandelen over prijzen waar dat mogelijk is.
  7. Kijk een maand niet naar het nieuws.
  8. Schakel twee dagen je telefoon uit.
  9. Wees dapper en overwin een grote angst.
  10. Lach tegen vreemden.
  11. Laat de hond uit van je buren.
  12. Durf te solliciteren op je droombaan.
  13. Zeg tegen mensen dat je ze leuk vindt als dat ook zo is.
  14. Kijk in de spiegel elke dag en zie het allerleukste in jezelf!
  15. Zeg ja tegen een uitnodiging waar je normaal nee tegen zou zeggen, kijk wat er gebeurt.
  16. Geef twee weken een verslaving op. Zoals je telefoon, koffie, suiker, internet of een game.
  17. Vertel iemand die je mooi vindt dat je diegene mooi vindt.
  18. Ga op zoek naar een leuke groep mensen met dezelfde interesses, en word onderdeel van die groep.
  19. Reis in je eentje. Al is het maar voor een paar dagen.
  20. Durf de controle los te laten, en vertrouw erop dat andere mensen het overnemen.

Voel je vrij om hieronder jouw reactie en/of jouw tips over dit onderwerp te delen, waardoor je ook andere inspireert.

Delen via de social mediaknoppen mag altijd.

Wil jij ook je eigen de leiding terug over je eigen leven en je energie? Wil jij een goede relatie met jezelf, leren hoe je jezelf heelt en daardoor ook goede relaties met anderen opbouwen? Wil jij leren hoe jij in je kracht kunt blijven als hooggevoelige vrouw in elke situatie, omdat jij bewust bent hoe jij op je best kunt zijn en blijven? Wil jij jouw energielevel hoog krijgen en houden, zonder daar al te veel moeite voor te doen? Wil jij uit je overlevingsmechanisme komen en vanuit ontspanning je leven inrichten? Wil jij weten hoe het is om vanuit je hart te gaan leven?

In jaarprogramma of de themaweekenden voor hooggevoelige vrouwen werken we heel bewust keer op keer op het opnieuw programmeren van je gedachten en gedragspatronen. Dit komt je relaties ten goede en heeft zelfs positieve invloed op je werksituatie.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Hoe vergroot je je comfortzone als hooggevoelige?