Voor hooggevoelige vrouwen

Liefdesrelaties en hooggevoeligheid!

Liefdesrelaties en hooggevoeligheid!

Ken jij dat? Word je gemakkelijk verliefd, maar ben je tegelijkertijd bang voor intimiteit?
Of heb je al besloten dat liefde voor jou als hooggevoelige niet is weggelegd?

Hooggevoeligheid en liefdesrelaties

Een probleem van hooggevoelige mensen is dat is dat zij keer op keer blijken te belanden in onevenwichtige, ongezonde liefdesrelaties. Waarom voelen negatieve, voor hen ongezonde, mensen zich aangetrokken tot hooggevoelige personen?

En waarom voelen wij ons tot hen aangetrokken?

En nog belangrijker: Wat kunnen wij doen om de liefdevolle, gezonde relaties te vinden, die we wensen, nodig hebben en verdienen?

Hooggevoelige mensen zijn warm, zachtaardig, betrokken, begripvol en zorgzaam. Buiten het gegeven, dat we sterk intuïtief zijn en heel goed kunnen luisteren, zijn we er oprecht in geïnteresseerd om mensen te helpen met hun persoonlijke problemen. We zijn ons vaak niet bewust van ons inlevingsvermogen of hoe open we overkomen op anderen. Voor ons is dit een natuurlijke staat. En heel wat mensen voelen zich aangetrokken tot onze zorgzame natuur.

Maar voor veel mensen, vooral zij die te kampen hebben met problemen op het gebied van hun eigenwaarde, of met onvervulde behoeftes of psychische problemen, is het voor het eerst dat ze in aanraking komen met zo’n meelevende warmte en betrokkenheid bij hun gevoelens. Ze zullen alles doen om dit gevoel in de relatie te behouden.

Sommige hooggevoeligen teren op de intensiteit van zulke relaties. Sensitieve mensen zijn, naast zachtaardig en vaak een beetje stil, ook zeer expressief, emotioneel en gepassioneerd, dus er is vaak sprake van een enorme vonk die overslaat, of beter gezegd een vreugdevuur van aantrekkingskracht en energie, in hun relatie met mensen die emotioneel in de knoop zitten.

Het kan dan makkelijk gebeuren dat deze energie geïnterpreteerd wordt als zijnde een ziels-verbinding, bestemming of liefde, ook wel eens tweelingziel genoemd. In werkelijkheid is zo’n liefde op het eerste gezicht of zo’n onstuimige romance vaak een teken dat de relatie dan in rook op zal gaan.

Als je iemand ontmoet met een creatieve geest kan dat ook enorm aantrekkelijk zijn. Gevoelige mensen zijn zelf creatief en ze kunnen niet anders dan zich aangetrokken voelen tot mensen die dat ook zijn. Ongelukkig genoeg zijn mensen die labieler zijn vaak ook heftig, gepassioneerd, emotioneel en creatief. We kunnen deze gevoelige, creatieve kant makkelijk herkennen en er door worden aangetrokken, terwijl hun problematische kant niet zo zichtbaar is en dit pas later door de tijd heen duidelijk wordt.

Hooggevoelige mensen zijn van nature zorgzaam en hebben een sterke, gedreven wens om het persoonlijke groeiproces van anderen te steunen. We zijn de raadgevers van deze wereld en we vinden veel persoonlijke voldoening in het helpen en aanmoedigen van anderen.

Hooggevoeligen kunnen juist vaak de diepere gevoelens van anderen aanvoelen.

Ze zien niet alleen wat aan de buitenkant zichtbaar is, maar ze voelen ook de onderliggende emoties. Vaak zijn deze dieper liggende gevoelens en overtuigingen pijnlijk, daarom neigt een hooggevoelige ertoe hier meelevend op te reageren en te proberen deze persoon te helpen. Bovendien is bewustwording van deze gevoelens een sterke ervaring die veel opleverde, zowel voor de hooggevoelige als voor de minder gevoelige, die vaak het gevoel zal hebben niet alleen gehoord en gezien te zijn, maar ook eindelijk eens erkend. En dat werkt verslavend aan beide kanten, maar is helaas ook vaak destructief en zelfvernietigend. Vooral voor hooggevoeligen die niet genoeg van zichzelf hebben leren houden en anderen willen ‘redden’. Dan richten zij hun liefde en aandacht vaak naar buiten in plaats van naar binnen, waar het zo hard nodig is.

Hooggevoelige mensen zijn zo afgestemd op de wereld en de mensen om hen heen, dat we geneigd zijn de gevoelens van anderen eerder te voelen dan die van onszelf. De meeste mensen houden een afscheiding tussen zichzelf en de wereld en verbergen al hun kwetsbaarheid daarachter. Maar bij hooggevoeligen zit hun gevoeligheid aan de buitenkant alsof ze binnenstebuiten zijn gekeerd en is hun zachte kant zo voor de wereld zichtbaar en neemt elke nuance in zich op. Dit kan er de oorzaak van zijn dat hooggevoeligen zich overweldigd voelen, en vooral, dat ze zo verwikkeld raken in wat er buiten hen te ervaren valt, met name de gevoelens van anderen, dat ze het contact verliezen met hun eigen behoeftes en deze negeren. Dit noemen ze het helperssyndroom bij hooggevoeligen.

Gevoelige mensen moeten een evenwicht zien te vinden tussen anderen helpen en zichzelf helpen, zodat we de voldoening kunnen beleven van het steunen van anderen, terwijl we ook voor onszelf zorgen. Dat betekent het trekken en helder duidelijk maken van je grenzen naar anderen toe, waarmee je aangeeft dat je voor jou ongezond gedrag niet tolereert. Eerst jezelf helen, het ook niet beter weten voor een ander en ieder zijn of haar proces zelf gunnen.

Hooggevoeligen hebben relaties nodig die hun ondersteunen en voeden, zodat ze kunnen gedijen. En hoewel het opwindend en spannend kan zijn met iemand die hulp nodig heeft, zal het uiteindelijk uitputtend en slopend zijn. Grenzen stellen en duidelijk maken wat je nodig hebt, zal niet alleen het aantal mensen met problemen die bij je aan kloppen, doen afnemen, maar ook weer mensen aantrekken die ook voor jou genoeg ruimte over hebben. En dat is waar echte passie, wederzijdse stimulans en echte liefde uit voort kan komen.

Voor ons is het moeilijk om grenzen te trekken, omdat wij veel liefde te geven hebben, want een HSP’er is nu eenmaal liefdevol. En zal zich helaas nog vaak laten manipuleren door personen, die alleen maar liefde willen komen halen, niet geven.

Hoe kun je je als hooggevoelige hiertegen beschermen?

Luister ten eerste altijd naar je eigen intuïtie, je innerlijk stem, je onder-buik gevoel.

 • Ga af op je eerste indruk.
 • Bij twijfel is het altijd Nee. Als het Ja is weet je dat meteen, want daar word je direct blij van. Dit is een betrouwbare graadmeter.
 • Volg je voelsprieten die je vertellen dat je moet oppassen.
 • Laat je niet inpakken door mooie woorden en valse beloftes.
 • Toon vooral nooit medelijden, want dat is waar het bij veel hooggevoeligen mis gaat.
 • Volg je eigen hart.
 • Leer houden van jezelf.
 • Wees bewuster van wie jij bent, steek energie en tijd in het beter jezelf leren kennen, zodat je ook onderscheid leert voelen tussen de ander en jezelf.
 • Zorg er dus voor dat je meer zelfkennis en eigenwaarde krijgt.
 • Kies mensen uit, waar je gewoon jezelf kan zijn zonder meteen in jouw of andermans drama te schieten.

Anders zijn wij te vaak overgeleverd aan andermans grillen. Ze laten ons twijfelen aan onszelf, en vertellen ons dat wij ons vergissen in wat wij voelen en weten. En dat wij het niet goed hebben gezien, en proberen ons aan het twijfelen te brengen. Hier zit onze grootste valkuil.

Twijfel nóóit aan je gevoel en aan jezelf!!!

Onze twijfel wordt alleen maar nog groter als er tegen ons wordt gezegd dat we gek zijn. Maar jij weet toch immers wel beter. Mensen die hooggevoelig zijn, hebben niet voor niets zoveel liefde te geven.

Wij zijn er voor om de liefde in de ander te openen.

 • Ook willen en creëren wij een vredige omgeving waarin zich rust en harmonie bevindt. Een HSP’er kan niet voor niets niet tegen geweld en schreeuwerige personen.
 • Voor ons geldt dat liefdevol gedrag altijd bovenaan staat.
 • Liefde is waar het ons om gaat.
 • Liefde voor onszelf, voor elkaar en met elkaar.
 • En het is de taak van elke HSP’er om deze liefde in onze wereld uit te spreiden, te delen en te vermenigvuldigen.
 • Ook voor de natuur, alle planten, bomen, dieren en natuurwezens.
 • En zeker bij de mensen dit het hardste nodig hebben.
 • Maar laten we vooral goed voor onszelf zorgen.
 • En zoek je ‘krachtpunten’ in je talent (HSP) op.

We gaan allemaal wel eens de mist in en investeren in mensen die niet van ons kunnen houden, omdat wij niet eerst van onszelf hebben leren houden. Maar het is nooit te laat. We kunnen altijd vandaag nog beginnen, toch? Juist als je hart gebroken is en je bereid bent dit te helen en weer te openen, versterk je je innerlijke kracht, je zelfvertrouwen èn je laat de liefde voor jezelf dan groeien.

Love yourself first!

Leer jezelf heel goed kennen en de fouten die je hebt gemaakt, worden wijsheden voor je hele leven. Gebruik ze. Hoe krachtiger de connectie met jezelf is, hoe beter je naar jezelf kunt luisteren en hoe lichter je kunt leven. Want dat is het enige wat je hoeft te doen. Te leven vanuit jezelf. De buitenwereld is soms te groot, te overweldigend en te overprikkelend. Wanneer je in connectie bent met je hartgebied en jezelf is dat voldoende. Van binnen naar buiten.

Begin klein, door mini-stapjes te zetten. Dan gebeurt er dit:

 • Je houdt energie over.
 • Je voelt je vrolijker, want je bent niet meer met andermans sores bezig, maar met je leuke zelf.
 • Je omgeving verandert mee.
 • Je hoeft je niet meer op de buitenwereld af te stemmen, want je bent op jezelf afgestemd en de prikkels van buitenaf raken je minder.
 • Je kunt je beter ontspannen.
 • Je komt in contact met je eigen kleurrijke binnenwereld en daar kun je zoveel mee doen!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

Liefdesrelaties en hooggevoeligheid!