Voor hooggevoelige vrouwen

Liefdesrelaties en hooggevoeligheid!

Liefdesrelaties en hooggevoeligheid!

Ken jij dat? Word je gemakkelijk verliefd, maar ben je tegelijkertijd bang voor intimiteit?
Of heb je al besloten dat liefde voor jou als hooggevoelige niet is weggelegd?

Hooggevoeligheid en liefdesrelaties

Een probleem van hooggevoelige mensen is dat is dat zij keer op keer blijken te belanden in onevenwichtige, ongezonde liefdesrelaties. Waarom voelen negatieve, voor hen ongezonde, mensen zich aangetrokken tot hooggevoelige personen?

En waarom voelen wij ons tot hen aangetrokken?

En nog belangrijker: Wat kunnen wij doen om de liefdevolle, gezonde relaties te vinden, die we wensen, nodig hebben en verdienen?

Hooggevoelige mensen zijn warm, zachtaardig, betrokken, begripvol en zorgzaam. Buiten het gegeven, dat we sterk intuïtief zijn en heel goed kunnen luisteren, zijn we er oprecht in geïnteresseerd om mensen te helpen met hun persoonlijke problemen. We zijn ons vaak niet bewust van ons inlevingsvermogen of hoe open we overkomen op anderen. Voor ons is dit een natuurlijke staat. En heel wat mensen voelen zich aangetrokken tot onze zorgzame natuur.

Maar voor veel mensen, vooral zij die te kampen hebben met problemen op het gebied van hun eigenwaarde, of met onvervulde behoeftes of psychische problemen, is het voor het eerst dat ze in aanraking komen met zo’n meelevende warmte en betrokkenheid bij hun gevoelens. Ze zullen alles doen om dit gevoel in de relatie te behouden.

Sommige hooggevoeligen teren op de intensiteit van zulke relaties. Sensitieve mensen zijn, naast zachtaardig en vaak een beetje stil, ook zeer expressief, emotioneel en gepassioneerd, dus er is vaak sprake van een enorme vonk die overslaat, of beter gezegd een vreugdevuur van aantrekkingskracht en energie, in hun relatie met mensen die emotioneel in de knoop zitten.

Het kan dan makkelijk gebeuren dat deze energie geïnterpreteerd wordt als zijnde een ziels-verbinding, bestemming of liefde, ook wel eens tweelingziel genoemd. In werkelijkheid is zo’n liefde op het eerste gezicht of zo’n onstuimige romance vaak een teken dat de relatie dan in rook op zal gaan.

Als je iemand ontmoet met een creatieve geest kan dat ook enorm aantrekkelijk zijn. Gevoelige mensen zijn zelf creatief en ze kunnen niet anders dan zich aangetrokken voelen tot mensen die dat ook zijn. Ongelukkig genoeg zijn mensen die labieler zijn vaak ook heftig, gepassioneerd, emotioneel en creatief. We kunnen deze gevoelige, creatieve kant makkelijk herkennen en er door worden aangetrokken, terwijl hun problematische kant niet zo zichtbaar is en dit pas later door de tijd heen duidelijk wordt.

Hooggevoelige mensen zijn van nature zorgzaam en hebben een sterke, gedreven wens om het persoonlijke groeiproces van anderen te steunen. We zijn de raadgevers van deze wereld en we vinden veel persoonlijke voldoening in het helpen en aanmoedigen van anderen.

Hooggevoeligen kunnen juist vaak de diepere gevoelens van anderen aanvoelen.

Ze zien niet alleen wat aan de buitenkant zichtbaar is, maar ze voelen ook de onderliggende emoties. Vaak zijn deze dieper liggende gevoelens en overtuigingen pijnlijk, daarom neigt een hooggevoelige ertoe hier meelevend op te reageren en te proberen deze persoon te helpen. Bovendien is bewustwording van deze gevoelens een sterke ervaring die veel opleverde, zowel voor de hooggevoelige als voor de minder gevoelige, die vaak het gevoel zal hebben niet alleen gehoord en gezien te zijn, maar ook eindelijk eens erkend. En dat werkt verslavend aan beide kanten, maar is helaas ook vaak destructief en zelfvernietigend. Vooral voor hooggevoeligen die niet genoeg van zichzelf hebben leren houden en anderen willen ‘redden’. Dan richten zij hun liefde en aandacht vaak naar buiten in plaats van naar binnen, waar het zo hard nodig is.

Hooggevoelige mensen zijn zo afgestemd op de wereld en de mensen om hen heen, dat we geneigd zijn de gevoelens van anderen eerder te voelen dan die van onszelf. De meeste mensen houden een afscheiding tussen zichzelf en de wereld en verbergen al hun kwetsbaarheid daarachter. Maar bij hooggevoeligen zit hun gevoeligheid aan de buitenkant alsof ze binnenstebuiten zijn gekeerd en is hun zachte kant zo voor de wereld zichtbaar en neemt elke nuance in zich op. Dit kan er de oorzaak van zijn dat hooggevoeligen zich overweldigd voelen, en vooral, dat ze zo verwikkeld raken in wat er buiten hen te ervaren valt, met name de gevoelens van anderen, dat ze het contact verliezen met hun eigen behoeftes en deze negeren. Dit noemen ze het helperssyndroom bij hooggevoeligen.

Gevoelige mensen moeten een evenwicht zien te vinden tussen anderen helpen en zichzelf helpen, zodat we de voldoening kunnen beleven van het steunen van anderen, terwijl we ook voor onszelf zorgen. Dat betekent het trekken en helder duidelijk maken van je grenzen naar anderen toe, waarmee je aangeeft dat je voor jou ongezond gedrag niet tolereert. Eerst jezelf helen, het ook niet beter weten voor een ander en ieder zijn of haar proces zelf gunnen.

Hooggevoeligen hebben relaties nodig die hun ondersteunen en voeden, zodat ze kunnen gedijen. En hoewel het opwindend en spannend kan zijn met iemand die hulp nodig heeft, zal het uiteindelijk uitputtend en slopend zijn. Grenzen stellen en duidelijk maken wat je nodig hebt, zal niet alleen het aantal mensen met problemen die bij je aan kloppen, doen afnemen, maar ook weer mensen aantrekken die ook voor jou genoeg ruimte over hebben. En dat is waar echte passie, wederzijdse stimulans en echte liefde uit voort kan komen.

Voor ons is het moeilijk om grenzen te trekken, omdat wij veel liefde te geven hebben, want een HSP’er is nu eenmaal liefdevol. En zal zich helaas nog vaak laten manipuleren door personen, die alleen maar liefde willen komen halen, niet geven.

Hoe kun je je als hooggevoelige hiertegen beschermen?

Luister ten eerste altijd naar je eigen intuïtie, je innerlijk stem, je onder-buik gevoel.

 • Ga af op je eerste indruk.
 • Bij twijfel is het altijd Nee. Als het Ja is weet je dat meteen, want daar word je direct blij van. Dit is een betrouwbare graadmeter.
 • Volg je voelsprieten die je vertellen dat je moet oppassen.
 • Laat je niet inpakken door mooie woorden en valse beloftes.
 • Toon vooral nooit medelijden, want dat is waar het bij veel hooggevoeligen mis gaat.
 • Volg je eigen hart.
 • Leer houden van jezelf.
 • Wees bewuster van wie jij bent, steek energie en tijd in het beter jezelf leren kennen, zodat je ook onderscheid leert voelen tussen de ander en jezelf.
 • Zorg er dus voor dat je meer zelfkennis en eigenwaarde krijgt.
 • Kies mensen uit, waar je gewoon jezelf kan zijn zonder meteen in jouw of andermans drama te schieten.

Anders zijn wij te vaak overgeleverd aan andermans grillen. Ze laten ons twijfelen aan onszelf, en vertellen ons dat wij ons vergissen in wat wij voelen en weten. En dat wij het niet goed hebben gezien, en proberen ons aan het twijfelen te brengen. Hier zit onze grootste valkuil.

Twijfel nóóit aan je gevoel en aan jezelf!!!

Onze twijfel wordt alleen maar nog groter als er tegen ons wordt gezegd dat we gek zijn. Maar jij weet toch immers wel beter. Mensen die hooggevoelig zijn, hebben niet voor niets zoveel liefde te geven.

Wij zijn er voor om de liefde in de ander te openen.

 • Ook willen en creëren wij een vredige omgeving waarin zich rust en harmonie bevindt. Een HSP’er kan niet voor niets niet tegen geweld en schreeuwerige personen.
 • Voor ons geldt dat liefdevol gedrag altijd bovenaan staat.
 • Liefde is waar het ons om gaat.
 • Liefde voor onszelf, voor elkaar en met elkaar.
 • En het is de taak van elke HSP’er om deze liefde in onze wereld uit te spreiden, te delen en te vermenigvuldigen.
 • Ook voor de natuur, alle planten, bomen, dieren en natuurwezens.
 • En zeker bij de mensen dit het hardste nodig hebben.
 • Maar laten we vooral goed voor onszelf zorgen.
 • En zoek je ‘krachtpunten’ in je talent (HSP) op.

We gaan allemaal wel eens de mist in en investeren in mensen die niet van ons kunnen houden, omdat wij niet eerst van onszelf hebben leren houden. Maar het is nooit te laat. We kunnen altijd vandaag nog beginnen, toch? Juist als je hart gebroken is en je bereid bent dit te helen en weer te openen, versterk je je innerlijke kracht, je zelfvertrouwen èn je laat de liefde voor jezelf dan groeien.

Love yourself first!

Leer jezelf heel goed kennen en de fouten die je hebt gemaakt, worden wijsheden voor je hele leven. Gebruik ze. Hoe krachtiger de connectie met jezelf is, hoe beter je naar jezelf kunt luisteren en hoe lichter je kunt leven. Want dat is het enige wat je hoeft te doen. Te leven vanuit jezelf. De buitenwereld is soms te groot, te overweldigend en te overprikkelend. Wanneer je in connectie bent met je hartgebied en jezelf is dat voldoende. Van binnen naar buiten.

Begin klein, door mini-stapjes te zetten. Dan gebeurt er dit:

 • Je houdt energie over.
 • Je voelt je vrolijker, want je bent niet meer met andermans sores bezig, maar met je leuke zelf.
 • Je omgeving verandert mee.
 • Je hoeft je niet meer op de buitenwereld af te stemmen, want je bent op jezelf afgestemd en de prikkels van buitenaf raken je minder.
 • Je kunt je beter ontspannen.
 • Je komt in contact met je eigen kleurrijke binnenwereld en daar kun je zoveel mee doen!

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

241 Comments

  • Zo toepasselijk en herkenbaar voor mij…..helpt mij goed ,dit nog eens te kunnen lezen .
   Dank je

 • Perfect geformuleerd en spellingsfputen? Die vielen mij niet eens op…t gaat om de inhoud en dat heeft tamara perfect verwoord! Goed gedaan meid!

 • Hou commentaar netjes en kraak niet alles af!
  Het gaat m hier om de inhoud!!niet om spellings of taalVvvvouten!!!

 • Heel herkenbaar, vooral anderen die je aan jezelf doen twijfelen. Noooiit meer naar een psycholoog die niet op de hoogte is van HSP en je allerlei stoornissen aan wil praten.

 • Lieve Tamara,

  Wat een mooi en interessant stuk wat je hierboven hebt geschreven. Heel leerzaam!

  Liefs, Gerry

 • Wat een mooie, herkenbare, leerzame verhaal! Dankjewel Tamara.
  Hartegroet

 • wat een mooie blog ,,,,eindelijk begin ik in te zien hoe het komt dat ik anders ben dan andere noem ik het maar ,,,,,in heel het verhaal herken ik heel veel van mij zelf ,,,,is een bevestiging voor mij ,,dank je wel hoor

 • Wow prachtig en zo confronterend tegelijk.
  ik wil dolgraag de visualisatie ontvangen om beter bij mezelf te blijven.

 • Wat een sterke tekst, dankjewel.
  Namaste Annemiek

 • Bedankt voor je goede en duidelijke verwoording. Erg herkenbaar. Ik ben op de goede weg maar kan nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken.
  Hartelijke groet van Meta

 • Prachtig stuk, dank je wel, heb hem met liefde gedeeld!

 • Mooi.. Ik merk dat ik nog best wel heel vatbaar ben voor twijfel en daardoor dingen maar niet doe. Dan is het wel fijn om soms zoiets te lezen, geeft weer wat moed!

 • Jeetje, wat een eye opener! Het stuk lijkt totaal over mij te gaan, wat raar….
  Dank je wel voor dit besef

 • Heel herkenbaar. Dankbaar voor alles wat ik erdoor geleerd heb en zo mijn ware wederhelft mocht ontmoeten. Love Light and Power ????

 • Wat een prachtig stuk. Ik was me al bewust dat dit hetgeen is wat ik steeds ontmoet (opzoek) in relaties. Ik merk dat ik zelfs terughoudend ben om open te staan voor een nieuwe relatie omdat ik niet weet hoe het patroon te doorbreken. Jouw stuk lezen is weer een stapje op de goede weg.

 • super blog, herken er echt veel dingen in maar de kracht om voor uit te komen is er helaas niet. blijf steeds op het zelfde niveau zitten

 • Ik herken Me volledig in jouw artikel.
  Dankjewel….. !

 • lieve Tamara, wat een prachtige blog is dit weer geworden! Heerlijk om te lezen! Herkenbaar ook! Dank je wel ????????

 • Wow, ik raak een beetje geemotioneerd door dit blog. Ik dacht/liet me wijsmaken dat ik me aanstelde, maar ik ben blijkbaar niet de enige die zich voelt zoals ik me voel…..

 • Beste Tamara wat treffend geschreven dank daarvoor!

 • Eigenllijk ben ik als man zeer vertederd door deze warme leer. Het is precies wat ik nodig heb dit advies. Zo kan ik ook met mijn enorm gebroken hart weer leren heel te worden. Ik val vaak in de valkuil van medelijden naar vrouwen toe die uiteindelijk enorm schadelijk voor me zijn. Dat wil ik gaan veranderen want ik voelde net aan dat ik wél een gezonde relatie verdien al ben ik niet altijd even aardig geweest aan mijn familie en vrienden, eigenlijk dat ook omdat ik aan de kant geschoven word zodra ik mijn hart open. En als ik negatieve mensen wil helpen hun hart te openen dan trekken ze mij mee in hun ellende. Ik wil door middel van mijn openheid en creativiteit een boodschap aan de wereld uitdragen maar die word wel erg overdreven aangezien voor waanzin. Ik merk wel nu ik me open heb gesteld voor mensen in mijn leven die beter bij mij passen dat ik ook echt succes begin te boeken. Want de zaden die ik heb gestrooid komen altijd tot bloei.

 • Stof tot nadenken. Maar ook opluchting. (dat ik niet de enige stommeling ben die….. )

 • Herkenbaar allemaal, mijn verhaal zou ik zeggen… Zo getwijfeld aan mezelf en maar blijven geven in de hoop dat de ander het zou begrijpen. Nu al heel wat jaartjes allen; heel heilzaam! Begin me langzaamaan bewust te worden hoe het wel zou moeten kunnen, wie weet ..?.. Begin mezelf steeds meer te waarderen in ieder geval en zie mijn gevoeligheid meer en meer als kwaliteit en niet als zwakte

 • Dank je wel! Ik wil heel graag meer van je lezen!

 • Wat mooi verwoord, zo herkenbaar! Dank je wel!

 • Zo herkenbaar !!!!
  Lijkt wel over mezelf geschreven ….
  Bedankt om ede wijsheid te delen !

 • Hallo Tamara,
  Dank je wel voor deze wijsheid.
  Het is zo herkenbaar . Jammer dat ik dit, na een zeer moeilijke en te lang durende relatie achter ben gekomen. Maar voor mijn dochter komt dit op tijd.
  Nog maals bedankt voor het zien van het licht.

 • Wow… hier word ik even stil van. Zo ontzettend herkenbaar. Confronterend!

 • Confronterend.. Mooi, helder, van A tot Z herkenbaar… Dank jou.

 • Wow. Zo helder heb ik het nog nooit gelezen. Lijkt net of het over mijzelf gaat.

 • Heel herkenbaar, dank je voor het verwoorden

 • Heel mooi beschreven, heel bewust stap ik niet meer in de zusterrol :-).
  Mooi proces is al jaren bezig, een eigen basis, van mezelf houden vertrouwen in mezelf en het leven. Nu nog vertrouwen in een komende liefdesrelatie :-).

  Via een mooie regel van een songtekst krijgen we allemaal weleens een mooie boodschap. All of mine kindness was taken for weakness. Zing ik graag heel hard mee!

 • Lieve Tamara, mooi en herkenbaar artikel. Ik zat idd in een relatie waarin ik niet mezelf kon zijn, mijn gevoel niet (h)erkend en meer energie kostte dan opleverde. Inmiddels heb ik ervoor gekozen mijn hart te volgen, hij durft t niet. Dus kies ik voor mezelf.
  Nog steeds vind ik het soms lastig om te voelen wat van de ander en wat van mezelf is, dus ik ontvang graag je visualisatie.
  Hartegroet, Suzanne

 • Heel herkenbaar. Zou graag de visualisatie willen ontvangen.

  Bedankt,

  Yvonne

 • Zo herkenbaar. En op dit moment heb ik contact met een erg negatieve man en ik weet dat het beter is om dat af te kappen. Maar we blijven mekaar aantrekken….

 • Net een relatie achter de rug die in het begin heel mooi leek, maar ik voelde me meer therapeut en moeder dan gelijkwaardige geliefde. Hoewel, dat laatste was er soms ook best, ik moet wel eerlijk blijven. Maar de relatie struikelde over het ‘therapeut/moeder-dingetje’. Mijn valkuil waar ik al eens eerder in getuimeld ben, want ik begrijp die ander altijd zo goed.
  Dank je wel, heel verhelderend.

 • dankjewel voor deze tekst. Het is precies het antwoord op de vragen die ik had.
  Ik kom net uit een ongezonde relatie en dit is een perfecte eye opener. Mijn gebruiksaanwijzing staat nu beschreven

 • Klopt allemaal , ben zo vaak hier tegen aangelopen. Dat me angst een relatie tegen houd.
  Mooi beschreven, ik zou heel graag de visualisatie ontvangen
  Dank je wel.
  heb het ook gedeeld op fb

 • Halllo Tamara,
  Wauw, wat je hierboven schrijft is zo herkenbaar en komt zo binnen! Wat heb je het prachtig verwoordt allemaal! Zou graag de meditatie ontvangen en ga even verder kijken op je website. Kan nog wel wat ondersteuning gebruiken.
  Dierbare groet,
  Linda

 • Dank je voor je dit weer zo mooi getypeerde stuk!
  Ik voel me enorm aangesproken.
  Zo graag er willen zijn voor anderen en die ene willen ontmoeten, maar tegelijkertijd bang om dus weer in een ongezonde relatie terecht te komen.
  Fijn dat je op deze manier schrijft over hoog gevoelige mensen.
  Dank je!
  Groetjes Ariane.

 • Dag Tamara,
  Dat is nou apart ik begin nietsvermoedend een bericht op fb te lezen van Francy een vriendin van mij ze woont niet in de buurt.. t artikel spreekt me aan en uiteindelijk blijk jij t geschreven te hebben..we hebben elkaar al ontmoet en gesproken….Vandaag was een dag waarin ik geconfronteerd werd met de liefde voor mijzelf en mijn liefde die ik met iemand deel… deze werd in mijn ogen niet gerespecteerd. Ik vraag me jouw artikel lezend af welke plaats ik in t geheel in neem… HSP..n ander verhaal? Ik ben benieuwd naar je visualisatie je hartactivatie.. groetjes en tot ziens Annemiek

 • Zo herkenbaar, ik ben al een eind op weg. Wel weer fijn om weer te lezen, het sterkt me in de keuzes die ik gemaakt heb

 • Dag Tamara,
  Dat is nou apart ik begin nietsvermoedend een bericht op fb te lezen van Francy een vriendin van mij ze woont niet in de buurt.. t artikel spreekt me aan en uiteindelijk blijk jij t geschreven te hebben..we hebben elkaar al ontmoet en gesproken….Vandaag was een dag waarin ik geconfronteerd werd met de liefde voor mijzelf en mijn liefde die ik met iemand deel… deze werd in mijn ogen niet gerespecteerd. Ik vraag me jouw artikel lezend af welke plaats ik in t geheel in neem… HSP..n ander verhaal? Ik ben benieuwd naar je visualisatie je hartactivatie.. groetjes en tot ziens Annemiek

 • mooie blog. Heel herkenbaar en het klopt dat je eerst van je zelf moet houden voordat je van een ander kunt houden. Grappig dat je bevestigd wat ik regelmatig als boodschap binnen krijg, bring love to the world is mijn opdracht……mensen schrikken alleen van mijn enorme hoeveelheid liefde….sommigen vinden het verstikkend…..tja, ik ben ik…..ik merk dat ik heel nieuwsgierig ben naar je hartactivatie en wat het met me doet, doe zelf wel meditatie met de hartchakra cd, dus het zal vast net zoiets zijn, kom maar op, ik ben er klaar voor en succes met je interessante blogs.

 • Wat een eye opener … Het voelt als stukje bij beetje de ui afpellen en kijken wat er over blijft. Zie uit naar de online cursus waar ik op 1 mei mee start.

 • mooi verhaal waarin ik veel herken! dankjewel

 • Ik heb mij al heel jong, anders dan anders gevoeld en kon dit niet plaatsen.
  Er hing al jaren een soort onrust over mij.
  Door een dramatische gebeurtenis is het beetje bij beetje in versnelling gekomen.
  Sinds 1,5 jaar heb ik ontdekt dat ik HSp ben. Het moment zelf was een openbaring, maar
  er zijn veel hoogtes en laagtes geweest. Na de vele mini stapjes ben ik
  Eindelijk bij het leuke van HSp terecht gekomen en de puntjes due je opnoemt
  Zijn daadwerkelijk waar en het voelt bevrijdend. Als je de manier hebt gevonden
  Is hooggevoeligheid een surplus meerwaarde op en top ! Veel liefs cindy

 • geweldig geschreven! En heel herkenbaar. Thank you 🙂

 • Helder, confronterend, krachtig en verhelderend. Dank je wel!

 • Dank je wel voor je mooie blog. Zo herkenbaar! En confronterend.
  Liefs ilona

 • beste tamara,ik ben voor de zoveelste keer geveld door een relatie maar heb toch kunnen breken,nu ik je blog lees maakt dat me nog sterker,want ik twijfelde aan mezelf en dacht dat ik gek werd,en ik herken me daar totaal in en zal dan ook mijn gevoelens niet meer ontkennen ,ik kan niet beschrijven wat goed gevoel het me heeft en moed om door te zetten in mijn verwerking daarvoor hartelijk bedankt

 • Hallo Tamara,
  Ik herken veel in wat je zegt. Ben gediagnosticeerd als ADD-er (op latere leeftijd – 53) en ondervindt steeds meer problemen met mijzelf te handhaven. Verval steeds vaker in depressieve gevoelens, ondanks medicatie. Ik haal wel wat energie uit jouw verhaal Ook een vriendin van mij heeft hier erg mee te maken. Het stomme is dat wij elkaar proberen het hoofd boven water te laten houden.
  Dank voor je blog!

 • Ter ondersteuning voor jou verhal naar Rafael in de toekomst ten opzichte van mij.
  De relatie was voorbestemd slechts te beeindigen naar aanleiding van dit verhal!!!

 • Met bijzonder veel interesse alles gelezen en als zo ontzettend herkenbaar ervaren in mijn 62 jarig leven tot nu toe… Als hooggevoelige man kan ik dit ook ieder ander hooggevoelige man aanraden dit te lezen en goed in zich op te nemen… De herkenbaarheid van dit artikel ligt in mijn geval vooral in het gegeven dat alle gebeurtenissen in mijn verleden zoals; tegenslagen, traumatische ervaringen, teleurstellingen enz. mij a.h.w. gevormd hebben tot wat ik nu ben… De quote; ‘Leer jezelf heel goed kennen en de fouten die je hebt gemaakt, worden wijsheden voor je hele leven’, sluit daar ijzersterk op aan en heb ik in feite als grootste levensles ondervonden door die fouten bij mezelf te zoeken en anderen – of de zgn. ‘boosaardige buitenwereld’ – voortaan niet meer met de verwijtende wijsvinger te beschuldigen… Het hele artikel kwam voor mij dan ook over als een grote bevestiging dat al mijn ervaringen uit het verleden, hoe traumatisch of dramatisch ook, mij de nodige levenslessen en vaardigheden hebben opgeleverd waardoor ik de rest van mijn leven a.h.w. ‘bevrijd’ van mijn ‘eigen lasten’ nu volop kan gaan genieten en inderdaad in contact komt met jezelf… Dat ervaar ik als de meest mooie kennismaking die ik ooit heb ervaren in welke relatie ook en maakt me zelfs zodanig onafhankelijk dat ik daardoor m’n eigen geluk kan cre�ren hoe sober mijn bestaan ook is… Kortom; Door dit alles voel ik me een trots en hooggevoelige man zoals ik ben, maar dan wel voortaan zijn ‘persoonlijke grenzen’ duidelijk stelt door op tijd ‘nee’, ‘stop’ of ‘ho’ te zeggen… Want dan alleen ben ik in staat om op een onvoorwaardelijke manier mijn oprechte liefde en hulp aan een ander te geven!

 • Dank je Tamara. Zo herkenbaar en een bevestiging, en een steuntje in de rug. ga je zeker volgen en ga dit ook delen want er zullen veel mensen zijn die dit herkennen en zich gesteund voelen door je woorden. En de liefde die eruit spreekt.

 • Wat een herkenbaar, helder en waardevol stuk heb je hierover geschreven! Dank je wel! Ik ben benieuwd naar meer van je werk!

 • Ik vind het heel erg herkenbaar en kan vol trots zeggen dat ik al helemaal in een andere energie zit nu ik idd meer aan mezelf denk…vaker nee zeg en meer tijd aan mn eigen huisje besteed. Ik heb de knop gevonden maar waar hoe en wanneer precies…geen idee. Ik hoop dit vast te kunnen houden.

 • Mooi geschreven en zeer herkenbaar, ben hard bezig om daar voor mezelf aan te werken

 • Graag zou ik in aanmerking willen komen voor een grais krachtige visualisatie om dicht bij mijzelf te leren blijven… Liefs, Christa…

 • Ineens wordt het een stuk duidelijker waarom relaties in het verleden geen stand hebben gehouden! Heel erg bedankt!

 • Mooi om te lezen en heel herkenbaar! Ook fijn om te weten dat ik niet de enige ben die het het zo ervaart. grt M

 • Mijn verhaal…. Keer op keer hetzelfde patroon…..

 • Het voelt zo goed om dit te mogen lezen… mezelf hierin te herkennen en te weten dat ik echt wel de dingen goed aanvoel maar me nog zo dikwijls laat afleiden door anderen…. dit geeft me kracht, dank je wel

 • Mooie blog! Ik ontvang graag de visualisatie!

 • Dank je Tamara, ook voor mij is dit heel herkenbaar!

 • Mooi geschreven! Herkenbaa. Ben benieuwd naar de oefening die je stuurt

 • Dag Tamara,
  Bedankt voor al je interessante tips. Ik herken me zo in deze situaties.
  Warme groetjes
  Inge

 • Wat een herkenbaar verhaal.
  Heb zelf ook meerdere malen gedacht een tweelingziel gevonden te hebben.
  Je verhaal is helder en zet me voor vandaag weer aan het nadenken.
  Dankjewel!!

 • Dank je wel dat je mij met mijn neus nog even op een paar puntjes hebt gedrukt waar ik aan werken mag.

 • wow ,,het lijkt wel of deze tekst speciaal voor mij geschreven is…….

 • Leuk en geldt sowieso voor iedereen.
  Btw …iedereen is hsp en vooral als je er bewust van bent 😉

 • Goedemorgen Tamara,
  Dat is even wakker worden na het lezen van deze o zo mooie uitleg!
  Erg herkenbaar, ik begon het na jaren al een beetje te begrijpen maar dit is
  de bevestiging. Dank je wel!!
  Liefdevolle groet, Odette

 • Hele mooie tekst Tamara en heel herkenbaar voor mij, groetjes 🙂

 • Bedankt voor je tekst, ik kan alles gebruiken alleen…. Alle informatie die ik vind gaat over een hooggevoelige persoon (meestal vrouw) met een ‘problematische’ iemand. Dat is allemaal zeer herkenbaar maar, wat gebeurt als twee hooggevoelige mensen een relatie hebben? Dat is denk ik ons geval, ook niet eenvoudig…. Alvast bedankt.

 • Hoi Tamara
  Ik ben alleenstaande papa van 3 prachtdochters en megaverliefd op een superdame die HS is. Zij heeft dit ook bemerkt bij een van mijn dochters.Het klikt bangelijk,maar ben bang dat ik beland ben in de frienshipszone. Als ze naar ons toekomt,is het meestal 3-4 h smorgens vr ze nr huis wil. Dat wil volgens mij toch iets zeggen? Ze is idd al verschillende keren gekwetst,mr mijn gevoelens zijn zo oprecht…. Ben ten einde raad,sorry dat ik je hiermee lastig val maar,kan je mss een beetje raad geven of doorverwijzen aub.
  Groetjes van een verliefde papa Peter
  Gewoon al bedankt om dit te lezen,voelde goed om neer te schrijven,

 • dankjewel voor het herkenbare verhaal en de bruikbare tips!

 • Zou graag informatie hebben om samen met mijn vriend die hoogevoelig is om dichterbij elkaar te komen. Liefs joke

 • Zou mijn dochter willen ondersteunen zodat zij weer in haar kracht komt te staan.

 • Hoi !

  Het is zo ontzettend herkenbaar !
  Elke dag leer ik beter met mezelf omgaan..

  Lieve groet, Erna.

 • zeer herkenbare beschrijving, sister!!
  In love and light,

  Silvie x x x

 • Mooie duidelijke boodschap en heel herkenbaar weer op dit moment! Ik ben ook blij met de tips, dank je wel! Fijn dat je je inzichten wilt delen. Liefs, Lynn

  • Dezelfde tips die hierboven staan Alain. 😉

 • Iid Leer van jezelf te houden en kom er achter dat hsp het Meest Kleurrijke leven hebben wat er bestaat. Het Leven ten Volle Leven.
  Dankjewel voor je positiviteit.
  groet.
  Pol.

 • Hallo Tamara
  Dank je wel Tamara voor dit liefdevolle stuk. Ik reageer nooit items op internet, maar dit is zo erg herkenbaar voor mij. Sta met zoveel in verbinding om mij heen. Het bij mezelf blijven in de verbinding is de grootste uitdaging voor mij.

 • Ik heb alles met open mond gelezen. Ik dacht echt dat er iets mis met mij was vw die mislukte relaties. Ik voel me alleen door dit te lezen al een heel stuk sterker! Ik heb al zo lang totaal geen energie meer, maar ik ga de boel eens even veranderen! Dankje Tamara!

 • Wat fijn om eens zoveel herkenning te lezen….Dank je! Ik ben benieuwd naar de online training! X

 • Dank je wel Tamara Beekmans
  Ik zit op dit moment middenin dit proces en dit stuk bevestigt dat het goed is hoe ik hier nu mee bezig ben.
  Langzamerhand begin ik te merken hoe goed mij dit doet!
  Dit te lezen voelt als een enorme steun in mijn rug.
  Lieve groet, Marieke

 • Herkenbaar ! Moet nog een hoop over mezelf leren;)

 • ik kan mij helemaal vinden in deze prachtig geschreven tekst

 • Dag naamgenootje ,
  bedankt voor deze mooie duidelijke woorden , nu herken ik mezelf volledig , ik ben op goede weg maar nog niet helemaal hopelijk kan jij me daar nog een stapje in verder helpen
  veel liefs tamara

 • Herkenbaar en helder verhaal. Fijn om te lezen dat je als Hsp’er
  ook zoveel onzekerheden tegenkomt. Jij neemt deze twijfels bij me weg.
  De ervaringen hebben mij inderdaad geleerd dat het in het leven gaat
  Om van jezelf te houden, dat is het aller belangrijkst!

 • mooi geschreven en heel herkenbaar. Belangrijkste is het beginnen bij jezelf, houden van jezelf zodat er zo min mogelik misbruik van je gemaakt kan worden.

 • Ben er zelf net achter dat ik HSP ben maar zoveel (eigenlijk alles wel) van dit artikel klopt met mij! Fijn om te lezen dat zoveel mensen het herkennen.ben benieuwd naar de oefening, ik kan hem goed gebruiken.

 • Ook ik herken mijzelf…na vele relaties, burnouts kwam het begrip hsp op mn pad en kon ik eindelijk beginnen met mn zelfliefde.

 • Wat mooi geschreven. Er vielen ineens een heleboel kwartjes op zijn plek.

 • Mooi geschreven Tamara. Dank je wel. Hartegroet, Judith

 • Heel mooi om te lezen en mezelf in deze te herkennen. …ik ben exact wat daar staat.
  Mijn nwe vriend is ook hsp…..hij voelt als n zielemaatje.ik hoop dat dat kan. ..2x hsp bij elkaar hihi.groet Elly

 • Heel mooi beschreven Tamara en zeer herkenbaar. Houden van jezelf dat vindt ik het moeilijkst. Gr Jenny

 • Ja, herkenning. Fijn om je partikel te lezen. Dank hiervoor!

 • Met veel belangstelling je artikel gelezen, door al mijn ervaringen wijzer en wijzer geworden, zelfliefde is de sleutel naar succes dankje wel voor dit goede artikel warme groet Carola

 • Mooie, verhelderende en herkenbare tekst. Mijn dank.

 • Goed omschreven Tamara. Zal voor veel HSPers herkenbaar zijn.

 • Prachtig verwoord en ik kan me er ook helemaal in vinden.
  Groetjes Astrid

 • Ja hier herken ik mezelf in. Maakt me een tikje verdrietig.. Maar begrijp ineens een heleboel dingen. Dank je

 • Zeer verhelderend stukje! ik herken er me helemaal in! Dank je, Tamara!

 • Ben eindelijk op de goede weg, maar elke hulp is welkom. Ik zou dan ook graag de visualisatie ontvangen.

 • Heel herkenbaar.. en zo’n grote uitdaging.. dankjewel voor dit mooie artikel!

 • Dag Tamara, amaai dat is diep verhelderend. Nu begrijp ik beter waarom ik geen leuke relaties kan behouden. Ik kijk uit naar de visualisatie, dank je wel ;))

 • Amai…. Ik kan me hier volledig, maar dan ook volledig in
  terugvinden. Net alsof er mij iemand helemaal snapt.
  Raar… Opluchtend wel. Dank u

 • ik wil wel graag een hartactivatie. Het zal me helpen.

 • Mooi artikel. Herkenbaar.
  Bevestigt wat je eigenlijk wel weet, maar af en toe weer even moet horen

 • Dank je wel. Zo fijn om te lezen dat dit bij me hoort, dat ik toch “normaal” ben ????
  Heel goed geschreven. ????

 • Gelukkig heb ik nu een relatie met een man met HSP, wat is dat een rijkdom aan liefde! Enorm herkenbaar wat je schrijft.

 • Zo duidelijk en herkenbaar! Het komt wel goed. Rustgevend, komt wel goed en mooie tips

 • Zeer verhelderend en prachtig verwoord. Van harte dank!

 • Wat fijn om weer even bevestigd te zien dat het pad van zelfliefde dat ik ingeslagen ben, het juiste pad is. Voor mij. 😉 Dankjewel!

 • Zo herkenbaar, vroeger werd hier niet over gepraat. Dit is nu zoveel beter. Zou graag een hartactivatie willen

 • Zeer herkenbaar. Steeds weer moet ik leren mijn behoeften niet ondergeschikt ye maken aan de noden van anderen. Als ik van iemand houd dan ben ik geneigd er voor diegene te zijn tot iker onheveer dood bij nerrval. Vroeger was het nog erger. Eenieder die op mijn pad kwsm die problemen had en mijn hulp kon gebruiken kon op me rekenen. Dat komt veel minder voor, maar mededogen maakt nog steeds dat ik over mijn grenzen kan gasn, ook voor bijna vreemden. Ik moet nog veel leren. Merkwaardig dat deze zelfde persoon zo hard kan zijn voor zichzelf. Die kant heb ik dus ook in me.

 • Heel herkenbaar, zit op t moment middenin dit proces dus fijn om weer even een reminder te krijgen om vooral niet te twijfelen aan mezelf en bij mezelf te blijven in dit alles!

 • Ik heb niet het gevoel dat ik de neiging heb om te vallen op mannen met veel problemen maar ben meer bang om een verbinding aan te gaan omdat ik het heftig vind om anderen te confronteren met mijn intensiteit. Ik vind het zo eng om me echt open te stellen omdat ik steeds denk dat de ander af gaat haken dat ik me een beetje verhard. Mijn vriend, die ik nu n klein half jaar ken, doorziet dat vaak (zelf zeer gevoelig) en dan breek ik weer even open, met alle intensiteit die daarbij hoort… om vervolgens ook weer makkelijk mn luiken dicht te gooien. en dan bedoel ik vooral de gevoelsmatige luiken, want mn voelsprieten draaien tegelijkertijd overuren, want bent ontzettend op mn hoede, steeds aant scannen hoe t met hem gaat, want mijn gedrag met hem doet etc. en daarom is t zo ontzettend moeilik om bij mezelf te blijven. die alertheid, alsof ik bang ben om “foute” signalen te missen, staat t echte voelen soms in te weg. en vertroebelt de boel soms ook. want angst kan naar mijn idee wel degelijk je waarneming beinvloeden. dus in die zin wil ik daar ook niet altijd op vertrouwen, omdat er ruis op kan zitten. en dat staat in ijn geval ook de passie en expressie die eigenlijk zo bij me horen, af en toe flink in de weg. en ook het voelen van diepe liefde, omdat ik blijkbaar diep van binnen het idee heb dat dat geen veilig idee is. dit lijkt wellicht een zijspoor maar ik wilde het toch even aanstippen. dat ook in een relatie met iemand die niet op een negatieve manier energie vraagt, gevoeligheid een verbinding in de weg kan staan. ben nu aan het onderzoeken hoe ik het anticiperen een beetje kan verminderen en me kan concentreren op t echt diep durven toelaten van het liefdevolle en de intimiteit. want al die antennes staan dat soms in de weg. en mijn gevoelige man doet me daar zelf aan herinneren. dat ik op mn mooist ben als ik dat voorzichtige laat varen… nu nog meer manieren ontdekken om het toelaten van de mooie signalen ook echt te durven laten stromen…. ben heel benieuwd of jullie hier iets in herkennen…. veel liefs

 • Wat mooi geschreven, verhelderend.. Ik ben op pad.. Naar mezelf! Dank je wel

 • Wat een herkenbaar verhaal! Ik ben al een heel eind in mijn leerproces maar het kan nog altijd beter! Ik heb inderdaad de neiging om altijd voor een ander klaar te staan, maar doe dat steeds minder als het ten koste gaat van mijn eigen energie…grenzen stellen is de sleutel inderdaad. Maar het blijft moeilijk om verstand boven gevoel te laten gaan…
  Mijn relatie met een HSPer is totaal verkeerd gelopen….ik gaf me helemaal maar hij had angst, zat op slot….kon zich niet geven zei hij. Ik had geduld, maar na een jaar was er nog niets veranderd en heb ik de relatie beëindigd. Hij werd snel kwaad en ik maar begrip tonen…het vrat energie en ik raakte uitgeput. Ben daardoor mijn baan verloren. Pfff, wat een leerproces! Ik kijk uit naar de hartactivatie, dankjewel!

 • Kleine stapjes ga ik vooruit, maar ik heb nog.veel te leren. Dankzij lieve mensen die ik heb ontmoet, voel ik mijn eigen kracht terugkomen.

 • Dankjewel voor je blog. Komt precies op het goede moment:) Heel herkenbaar voor het proces waar ik in zit. Hoe laat ik de ander los, mag mijn pijn er zijn, stop ik met de ander te willen helpen, en geef ik mezelf wat ik nodig heb, Zelfliefde.

 • Hallo Tamara,graag wil ik de visualisatie van je ontvangen.
  Harte groet,Ida.

 • Herkenbaar en inspirerend tegelijk. Alvast bedankt voor de visualisatie.

 • Zo herkenbaar! Eindelijk bevestiging voor wie ik ben… !!

 • Bedankt voor het schrijven van deze blog. Heel herkenbaar!

 • dank je wel voor dit mooie artikel. Zal het zeker delen, speciaal met mijn dochters.

 • Wat een timing en wat een herkenbaar stuk! Dat had ik net nu even nodig om te lezen!!

 • Het is goed om over HSP te lezen. Het brengt je weer terug bij jezelf. Tijd om mezelf weer te resetten. Dankjewel voor je berichtje.

 • Dank je wel voor het mooie artikel.
  Het lijkt alsof je het voor mij alleen geschreven hebt.
  Tijdens het lezen besefte ik dat er mensen, en relaties, alleen maar geprofiteerd hebben van wat jij allemaal schrijft.
  Hierdoor heb ik een enorme bindingsangst gekregen, en uit de liefde die ik in mij heb, in mijn werk als ontspanningsmasseur.
  Ik begrijp dat je het vreemd vind dat ik als man reageer maar ik voel precies wat je bedoelt met jou artikel.

  Warme groet

  Alphons.

 • Hoi Tamara, Dank voor dit heldere blog. Heel herkenbaar. Wat heb ik dit ook moeten leren! Mooie link naar gevoel van zielsverwantschap. Die herken ik ook en had ik nog niet zo bekeken. Ik heb ‘m ook vaak om me heen gehoord, terwijl mensen in hele destructieve relaties zaten…. Dat valt met jouw uitleg een stuk beter te rijmen. Ik heb zelf inmiddels niet meer zo’n relatie, door heel duidelijk een nee te zeggen ertegen. Toen kwam er iemand die niet meer in rook opging 🙂 Dat binnenste buiten gekeerd zijn van een hsp-er is ook een eye-opener overigens! Grappig hoe je dat verwoordt.

 • Dank je voor deze inzichten. Ik ben erg benieuwd hoe naar meer energie te komen?

 • ik herkende mijzelf hierin heel veel, dank voor het delen ik leer zo meer en meer over hsp en mijzelf

 • Gave foto onder je afsluitende groet! Je ziet dat wat je schrijft werkt!

 • Dankjewel voor het delen. Het klopt zo. En past precies bij de stapjes die ik weer aan het zetten ben terug naar mijn eigen hart. Van alle kanten komen bevestigingen en nu dus ook van jou. Fijn weer zo’n bewijs op de juiste weg te zijn en weer een extra zucht wind in mijn zeilen. Dankjewel, van hart tot hart :-).

 • Wat een herkenning, dit ben ik!
  Mooi om er achter te komen dat ik niet de enige ben.

 • erg herkenbaar allemaal, vooral de valkuil: meer rekening te houden met de ander dan jezelf

 • Ik zal dit zo proberen te onthouden. Ik verzoop in alles om mij heen.
  ik ben zover heen dat de zoektocht naar ik nog een poos zal duren.
  Maar ik ben begonnen en dat telt. Zodra het kan zoek ik graag jouw hulp.
  Veel liefs Susanne.

 • Wat herkenbaar zeg! Ik wil graag de visualisatie ontvangen. Bedankt!

 • Ik zou graag de visualisatie ontvangen. Dankjewel!

 • dit had ik nodig
  een openbaring voor mij !!!
  liefs dimphy

 • Precies waar ik nu zit. Dit wetende en toch twijfelen aan mezelf.
  Wat fijn om het weer even zwart (blauw ;-)) op wit te zien.
  Met dank aan mijn vader, die me deze link doorstuurde.
  Liefs, Donna

 • Hoe herkenbaar het stuk over relaties. Ook ik heb geworsteld en
  Worstel af en toe nog steeds. Maar steeds beter kan ik mijn grenzen
  Aangeven. En voor mezelf zorgen.

 • Zo herkenbaar, het lijkt wel speciaal voor mij geschreven…maar dat zal je wel veel vaker ‘horen’ 😉 Tijdens het lezen kwamen er verschillende gebeurtenissen en mensen in mijn herinnering terug. Maar ik weet dat deze mensen er zijn/waren in mijn leven om me bewust te maken van mijn aanzet tot groeien. Ik ben blij dat ik jou en je blog mocht tegen komen om me nog verder te ontwikkelen. Ik kijk uit naar je mail met de visualisatie. Van mij naar jou een warme knuffel

 • Wauw! Bedaenkt voor je verhaal! Erg herkenbaar voor mij en tegelijk een eye-opener. Ik merk inderdaad dat ik aangetrokken voel tot een tegenpool. Dat is zwaar en af en toe frustrerend. Ik ben zelf een Kreeft en die zijn extra gevoelig.
  Nogmaals bedankt voor je woorden. Lieve groet, Petra

 • Wat herkenbaar! Goed om te lezen dat ik niet gek ben en dat hier meer mensen mee worstelen.

 • Hoe herkenbaar is dit….Bedankt voor je verhaal en dat je dit deelt

 • Bedankt ! Ik zou graag de visualisatie ontvangen groetjes Leontien

 • Hoi Tamara,
  Ik ben een man en toch wil ik je ontzettend bedanken voor bovenstaande inzichten.
  Het heeft me diep geraakt en ik moest er een traantje om laten. Hoe herkenbaar allemaal.
  Wat voor mij extra moeilijk is geweest en nog is, is dat ik een jeugd van psychische en lichamelijke mishandeling heb gehad.
  Ik kan je niet uitleggen, wat een levenslange impact dat op mij heeft.
  Maar eindelijk, ik geloof het nog niet helemaal, heb ik een vriendin getroffen, die mij heelt.
  Het wordt rustiger en rustiger in mij.
  Bij haar ontbreekt de ‘grote veroordeling’, haar zachte benadering van mijn vaak heftige reacties op gebeurtenissen om mij heen helen mijn beschadigde zelf.
  Een dagje motorrijden met een groep motormaatjes? Als ik een heerlijke dag heb beleefd en het was gezellig, moet ik vaak dagen – soms wel een week – bijkomen van dat “geweld”.
  Mariella is dan zo begripvol en lief voor mij; doorziet bepaalde patronen en legt mij dingen uit, die nooit iemand heeft uitgelegd. Ik leer anders kijken, zien eigenlijk.

  Mariëlla en ik hebben sinds ongeveer anderhalf jaar een relatie, maar kennen elkaar al 20 jaar, waarvan we elkaar 18 jaar niet hebben gezien of gesproken. De megaklik die er toen al was en waaraan we tóen geen gehoor konden geven was er na 18 jaar nog steeds. En nu is het raak, nu mag het eindelijk!
  En niet voor niets…

  Nou ja, ik kan hier nog wel heel veel over schrijven, maar feit is dat jouw stukje, Tamara, mij weer een stap verder in mijn ontwikkeling heeft geholpen.

  Daarom:

  Dank je wel!

  Leon

 • Dag Tamara, wat een feest van herkenning jouw artikel! Ik heb het ondertussen zelf ook allemaal doorgekregen door zelfstudie en goed om me heen kijken. Als ik dit allemaal had geweten toen in jong was, dan was mijn leven heel anders gelopen. Ik ben nu 61 jaar en heel gelukkig ‘all-een’. Ik ben niet alleen in de zin van eenzaam, ik ben juist met alles één nu ik alleen leef. Ben benieuwd naar je hartactivatie…, groet, Petra

 • Dankjewel Tamara, voor je herkenbare artikel en vooral voor je positieve benadering van hooggevoeligheid. Het geeft me meer vertrouwen om weer op mijn eigen gevoel te vertrouwen, ongeacht wat anderen zeggen. Ik ben niet gek, ik ben hooggevoelig 🙂 Love & Light

 • Dankjewel, ik voel me een stukje lichter na het lezen van dit blog!
  Onbewust toch bewust gaat het een stukje beter met me, okal merk ik dat dit
  voor mijn partner avrechts op zijn gemoedstoestand. Het is heel lastig
  om uit bepaalde patronen te komen, iemand moet beginnen…

 • Hey Tamara

  Ik herken mezelf in jou! Prachtige website heb je en wellicht kom ik jou ooit tegen!

  Liefs,
  Jeannette

 • Zo herkenbaar, eindelijk leer ik mezelf wat beter kennen

 • Dank je wel, je hebt mijn ogen nog verder geopend.

 • Zeer herkenbaar, vind je het goed als ik je blog deel op mijn nieuwe (dus nog weinig volgers maar wordt aan gewerkt) verzamel blog voor mensen met Asperger & Hsp?
  ik wacht je berichtje af (natuurlijk plaats ik met website en alles.. )

 • Dag Tamara,
  Deze tekst is zo op mijn lijf geschreven dat ik em met tranen in mijn ogen gelezen heb.
  Dank je wel!

 • Ongelooflijk, alsof ik mijn dagboek lees! Thanks xxx

 • Onevenwichtige, ongezonde liefdesrelaties, heel herkenbaar en confronterend Zo zie je maar, nooit te oud om te leren Wil hier graag mee aan de slag dmv online training, workshop of cursus Eerst de krachtige visualisatie, lieve groet, Wilma

 • Lieve Tamara, ik herken me hierin en zou graag een visualisatie van je mogen ontvangen, groetjes Bea

 • Net als veel voorgaande reacties: wat een herkenning!!
  Graag ontvang ik een visualisatie.
  Hartelijke groet, Monique

 • Heel herkenbaar. Nog steeds sta ik open voor voedende sterkmakertjes. Dank alvast voor de visualisatie.

 • Wat een prachtig stukje over de valkuilen van hooggevoelig zijn. Zo herkenbaar en niet alleen op het gebied van de liefde natuurlijk, want je kunt de lijn in de andere gebieden van het leven doortrekken, zoals b.v. in werksituaties. Ik ben er door schade en schande achtergekomen, dat datgene wat voor mij heel normaal is, niet voor iedereen normaal is. Mijn dochter zei zo’n 15 jaar geleden dat ik moest ophouden met de luisterhoer voor iedereen te zijn, ik was uitgeput in die fase van mijn leven en had niet eens door hoeveel energie ik kwijtraakte door mijn houding. Die opmerking heeft me wel wakker geschud en sindsdien ben ik anders bezig. Door het lezen van bovenstaande tekst kom ik erachter dat ik nog veel meer kan verbeteren qua levenskwaliteit. Het is zo’n grote valkuil om iedereen ter wille te willen zijn. Gelukkig is er steeds meer oog voor dit soort processen. Ik voel me steeds minder schuldig wanneer ik voor mezelf kies, maar ik kan nog genoeg verbeteren in dat opzicht. Vooral accepteren dat ik nu eenmaal zo in elkaar steek, maar dat dit niet betekent dat ik alles voor iedereen moet doen. Het is merkwaardig hoe de energievampieren, zoals ik ze maar even noem voor het gemak, je altijd weten te vinden. Ik heb het nu wel snel door, en kan het hierdoor sneller afkappen, erg fijn…

 • Dankjewel voor deze interessante informatie

 • Hallo! de max gewoon, heel interessant, een soort thuiskomen, maar ook, oepsie er is nog werk aan de winkel! Ik ontvang graag activatie voor mijn hartje! hartelijk dank, mvg Sabine

 • Een mooie en heldere uitleg, dank je. Veel herkenning! Het brengt een herinnering naar boven van lang geleden die ik kan koppelen aan een recente ervaring. Die ga ik eens nader onderzoeken. Zelfreflectie en zelfkennis helpt zeker, ik vind mijzelf steeds leuker en daardoor wordt het veel rustiger van binnen. Het is wel even wennen die rust, na zoveel jaren prikkels opnemen en me richten op buiten mezelf.

 • Zou graag de hartactivatie toegenstuurd willen krijgen. Alvast dank je wel.

 • Ik heb nu een aantal bloggen van jou gelezen. Zo herkenbaar allemaal. Hard aan het werk met mezelf. Dank alvast voor de visualisatie.

 • Dit artikel is een echte eye-opener! Ik ben erg benieuwd om nog meer van je te lezen.

 • Hallo, ik woon op Curacao en heb heel goed contact met mijn buurman die zeer spiritueel is, ik leer veel an hem en hij van mij echter door slechte ervaringen uit eerdere relaties heft hij een gigantsiche muur om zich heen gebouwd. We hebben duidelijk gevoelens voor elkaar maar dureven het beiden niet bloot te stellen dorr angst weer gekwetst te worden. Kunt u mij advise geven hoe ik dit het beste aan kan pakken zodat we dichter bij elkaar komen? Bvd

 • deze woorden kwamen vannacht voor mij op precies het juiste moment! Dank je wel! ( eens kijken of ik nu wel kan slapen)

 • Mooie helder geschreven blog!
  Kan ik verder mee, Dank!

 • heel herkenbaar alleen nooit zo gezien…maar nu ik er over na denk ja idd….is vaak wel zo..jammer eigenlijk…..geeft maar weer eens aan hoe egoistisch de hedendaagse maatschappij is…234

 • Hallo Tamara, ik ontvang graag je visualisatie! Dank xx

 • ik laat aan jou over wat je me toe wilt zenden.

 • Heel herkenbaar! Toch vind en blijf ik het contact met mannen moeilijk vinden

 • een mooie, heldere tekst om te lezen. Ook al ben ik zelf geen hooggevoelig persoon, staan er behulpzame tips in, bijv over het dicht bij jezelf blijven. Daarbij is het goede kennis in de omgang met hsp-ers.
  Dankjewel!

 • Hoop binnenkort met een mooi en goed proces mbv jou te beginnen!

 • Dit is precies wat ik op dit moment nodig heb. Dicht bij mezelf blijven en in verbinding staan met mezelf. Leren om vanuit die kracht naar mezelf te luisteren en eerlijke beslissingen nemen, vanuit liefde en zonder angst. Pas dan kun je betekenisvolle verbindingen met anderen aangaan. Ik hoop dat ik hierin nog verder kan groeien.

 • Bedankt voor al de kennis die je deelt , ik haal er veel kracht uit zoals ook dit stuk weer heel verhelderend werkt voor me . Met lieve groet Jeannette <3

  • Oh en ik zou graag de hartactivatie willen ontvangen, alvast mijn dank daarvoor .

 • WoW, wat herkenbaar en mooi. Er zijn al veel zaken duidelijk geworden sinds ik weet dat ik HSP ben. Dat dit er een van was, heb ik pas vastgesteld en ben ik aan het leren. Oefening baart kunst. Dank je wel.

 • Heel herkenbaar, zit midden in het proces van mijzelf nu eens een x op de eerste plek zetten!
  Dankjewel!

 • Daar ben ik blij mee !! komt precies op tijd deze tekst !!
  als non stop pleaser ,.
  Ga er meteen tegenaan ….72 jaar te laat , maar het is nooit te laat ….
  Heb gehele tekst overgeschreven om het goed te laten bezinken .
  Heb voor mijn gevoel nooit tijd gehad voor mijzelf , daar ander voorgaat .
  Dit gaat nu veranderen !
  Zodat ik tijd krijg voor toekomst beslissingen
  Heel hartelijk dank !! lieve groet !! Renée

Comments are closed.

Liefdesrelaties en hooggevoeligheid!