Voor hooggevoelige vrouwen

Wat doet de innerlijke criticus jou aan?

Wat doet de innerlijke criticus jou aan?

Nog maar een paar jaar geleden nam mijn innerlijk criticus de totale leiding over mijn leven. Deze bemoeide zich overal mee, met mijn relaties, welk werk ik deed, hoe deze vond hoe ik eruit moest zien, welke kleding ik wel of niet moest dragen, maar vooral over mijn gedachtegangen. Het was zelfs zo erg dat ik totaal de verbinding met mezelf kwijt raakte. Dat kwam omdat ik nog steeds in mijn overlevingsmodus stond.

Maar wist ik veel, ik kende niet beter dus ik dacht dat dit het leven was. Ik was best onzeker, al had ik mezelf trucjes aangeleerd waardoor de buitenwereld dat niet kon zien, ik werd de clown, maar ik was voor de buitenwereld ook spiritueel ontwikkeld. Toen wist ik nog niet dat je niet spiritueel echt jezelf kon ontwikkelen voordat je jezelf echt in balans was en uit het overlevingsmechanisme kon komen. Ik deed maar wat en dacht dat dat goed was. Ik zag niet dat ik mezelf enorm tekort deed, onder mijn niveau werkte en niet met de juiste man een relatie had. Omdat ik dacht dat ik niet meer verdiende.

Ik ben langzaam aan de slag gegaan met mezelf met vallen en opstaan om door te krijgen wie er nu eigenlijk mijn leven aan het leven was. Want ik had wel door dat dit niet werkte. Na 5 burn-outs en een levenslange depressie met dieptepunten voelde ik altijd iets in me dat dit niet het leven kon zijn. Hier was ik niet voor gekomen. Het moest beter zijn dan dit lijden. Ik moest, en met ik bedoel ik mijn hart en mijn ziel de leiding over mijn leven terug over nemen. Zo ontdekte ik iets heel bijzonders wat ik te heb weten te transformeren in mezelf wat wel werkt. Met veel vallen en opstaan natuurlijk. Dat ga ik je nu vertellen.

Onze innerlijke criticus.

Die zit in ons hoofd. Ontstaan vanuit het overlevingsmechanisme. Iedereen heeft ze. Het is een deel in jezelf die bij ieder persoon aanwezig zijn. Vaak zijn er meerdere die in ons hoofd de leiding nemen. Dat zijn bijvoorbeeld: de controleur, het innerlijke kind, het gekwetste kind, de saboteur, de perfectionist, de moedige in ons, de volwassene, de liefdevolle, degene die het overzicht bewaard, noem maar op. Ondersteunende ikken en destructieve ikken hebben we allemaal.

Als we nog in het overlevingsmechanisme zitten nemen vaak de innerlijke criticus en de saboteur het van je over. Deze zitten dan aan het stuur en andere delen in je volgen of zijn naar de achtergrond gedrukt. Dat kan veel problemen geven, vooral als je niet meer hoeft te overleven. Het zijn oude patronen die je nog niet hebt leren transformeren. We hoeven niet het kind met het badwater weg te gooien, want ook in deze overlevingsmechanisme heb je kwaliteiten ontwikkelt. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze vóór jou gaan werken in plaat van tegen.

Echt even voelen is dan heel belangrijk!

“Sluit eens even je ogen en ga met je aandacht naar binnen. Wat voel je, fysiek maar ook emotioneel? Misschien voel je onrust of ben je rustig. Als het niet lukt om in het nu te komen, wat zeg je innerlijke criticus dan, welk onderwerp houdt je bezig? Zeg dan, dank je, ik heb je gehoord, ik kom later bij je, nu wil ik even in het moment zijn en voelen. Bedankt.”

Het kan zijn dat je merkt dat je ego erg actief wordt als je naar binnen gaat. Jouw ego (lees innerlijke criticus/saboteur) wil namelijk geen verandering, het wil niet dat je naar het gevoel gaat. Je ego wil dat jij in het oude blijft hangen, dat je het opgeeft en niet groeit en veranderd. Want dan verliest dat deel van het ego, zijn of haar bestaansrecht.

Hoe kun je je innerlijke criticus horen?

Je kunt onderscheid maken tussen de ikken in je hoofd. Wist je dat? We hebben vele saboteurs in ons ontwikkeld in ons hoofd waar vele van ons zich mee identificeren, deze kun je vele namen geven door de rollen die deze aanneemt in je leven. Veel mensen zijn hiermee onbewust geïdentificeerd. Je denkt dan echt dat je dat bent. Maar dat ben je niet, dat heb je. Twijfel je daar wel eens aan? Door het feit dat je hier mee aan de slag kunt gaan en dit kunt transformeren, wéét je dat je het niet bent. Maar je bent er wel gewend aan geraakt, het is vertrouwd. Het gaat hierom dat je je bewust wordt van deze processen die zich in jou afspelen, dat je dit steeds beter door krijgt.Hierdoor wordt je leven zo veel gemakkelijker en voel je je weer vrij!

Deze innerlijke criticus kan alleen maar oordelen op datgene wat jij tot nu toe in je leven hebt meegemaakt. Hij of zij creëert ook een comfortzone, zodra jij je buiten de gebaande banen begeeft komt de innerlijke criticus naar boven en begint negatief tegen je te praten: “Dat kun jij niet! Dat moet jij niet doen! Anderen zijn altijd beter dan jou! Jij bent (nog) niet goed genoeg om aan die nieuwe baan te beginnen! Jij hebt nog niet genoeg geleerd om dit of dat te doen, of dit is ook een sterke: anderen zijn veel beter dan jou!” etc. etc.

Deze innerlijke criticus zorgt ervoor dat jij geen stappen zet in je leven, je niet door kan groeien. Deze stem neemt letterlijk jouw leven over. Dat levert altijd een rot gevoel op, je vertrouwen in jezelf wordt beetje bij beetje afgebroken.

Wat kun je doen?

Wat heel belangrijk is om te doen is om deze stem te bedanken. Ja, ik hoor je al zeggen. Bedanken?? Toch werkt het, deze stem is jou namelijk heel lang van dienst geweest, heeft jou geholpen om in bepaalde situaties in jouw verleden jou te helpen overleven! En als deze stem zomaar bedankt wordt, zal deze gaan protesteren en zelfs boos worden. Je bedankt hem of haar, respectvol en je zegt dat je hem of haar hebt gehoord, maar dat jij nu de leiding overneemt. Word nooit, maar dan ook nooit boos of kwaad op deze stem, want dan zal hij of zij daar nog bozer om worden en je word langzaam gek van het geschreeuw in je hoofd. Al je energie gaat daar naar toe en je gaat je er dan weer mee identificeren en komt met jezelf in conflict.

Neem de leiding over jezelf terug!

Hoe doe je dat: Als eerste stap werkt je hand op je hart leggen en daar naar toe ademen heel goed om weer in je lichaam te komen, in contact met de liefde in je hart en je wordt ook rustiger hiervan.  Als je verbonden bent met jezelf, komt dat ook relaties ten goede. Als je dat niet bent, welke deel van jou heeft dan een relatie met de ander? (Nadenkertje 😉 )

Wat kun je hieraan doen?

tips

Spreek deze visualisatie in op je telefoon en luister deze zo vaak je kunt af. Neem pen en papier bij de hand voor na afloop van deze krachtige visualisatie.

“Sluit je ogen. Ga lekker gemakkelijk zitten en ontspan je spieren in je lichaam heel bewust. Ontspan je gezicht spieren, je schouders omlaag, leg je handen neer met de handpalmen omhoog zodat je ze kunt laten dragen. Adem een paar keer goed diep in- en uit. Stel je zelf eens voor over 20 jaar als jij de beste versie van jezelf zou leven. Hoe zie jij er dan uit? Maak een beeld van jezelf, wat voor kleren vind je fijn om te dragen? Wat is je uitstraling? In wat voor model zitten je haren dan? Zijn ze langer of korter? Welke kleur? Draag je sieraden? Welke stoffen vind je fijn om te dragen? Hoe beweeg je je? Hoe voel je je van binnenuit wat je uitstraalt naar buiten toe? Hoe praat je dan met jezelf? Hoe ga je dan om met jezelf en je omgeving? Wat voor werk doe je? Wie zijn er dan om je heen?

In wat voor huis woon je en op welke plek? Hoe ziet de buitenkant van je huis eruit? In welke stad, land of natuurgebied staat je huis? Hoe heb je je huis ingericht? Welke sfeer? Kleuren? Materialen? Weet dat je huis ook een deel van je innerlijk weerspiegelt.

Hoe ziet jouw (dagelijkse) leven eruit? Probeer nu eens in contact te komen met die (innerlijke wijsheid) vrouw die in jou zit. Ga er eens mee in gesprek. Wat heeft zij jou te vertellen. Wat is haar boodschap aan jou? Stel je open en luister.

En wacht…

Stel nu je dilemma’s voor waar je nu mee zit in je leven aan deze (innerlijke wijsheid) vrouw? Wat moet jij nu weten om die plek te gaan bereiken waar zij nu is. Wat staat jou in de weg en hoe ga je dit aanpakken? Stel vragen over jouw toekomst aan haar, en luister goed. Vraag dan ook wat het belangrijkste is geweest voor jou de afgelopen 20 jaar.

En wacht…

Doe nu je ogen open en schrijf alles op wat je tijdens je visualisatie gezien hebt over je toekomstige ik waarin je beste eigenschappen en gaven tot volle bloei zijn gekomen.”

Houd dit blaadje bij de hand, leg hem op je nachtkastje of in je tas. Het is belangrijk dat je stappen gaat zetten in jouw leven naar deze toekomstige ik, als je de stem van je innerlijke wijsheid volgt, weet JIJ de antwoorden zelf. Je vertrouwen groeit en je komt zo op je eigen pad.

Telkens als de innerlijke criticus opkomt en je van je nieuwe plannen af wil houden, bedank deze en maak dan bewust contact met je innerlijke wijsheid, luister wat zij je op dat moment voor raad kan geven.

Ik kan je leren welk deel in jezelf kunt helen zodat jouw ontwikkelde kwaliteiten weer ingezet kunnen worden. Zodat je niet meer hoeft te overleven, maar kunt gaan leven, dit verandert heel je leven waardoor je je weer vrij kunt gaan voelen om te doen waarvoor je bent gekomen! De oefeningen is een klein onderdeel van het traject. Ik heb er nog véél meer over te vertellen en ik kan je precies leren hoe jij dit ook kunt leren zodat je de rest van je leven er profijt van hebt. Ook als je last van angsten hebt, kun je dit op dezelfde manier leren. Dit onderdeel wordt behandeld binnen het jaarprogramma verweven en werkt bij de andere net zo krachtig door als bij mezelf. Dit komt je relaties ten goede en heeft zelfs positieve invloed op je werksituatie.

© Tamara Beekmans. Delen mag met bronvermelding.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

De innerlijke criticus loslaten

Innerlijke Criticus

Deze online cursus gaat over het bewust worden van wat je innerlijke criticus veroorzaakt in je leven. Je gaat tot de ontdekking komen dat dit oude beschermingsmechanisme een zeer dominante rol heeft in jezelf en ik leer je hoe je deze innerlijke criticus kunt loslaten.

Je ontvangt 4 weken de meest krachtige en intensieve online lessen waar je echt iets aan hebt.
Elke week een mail met een nieuwe werkboeken, oefeningen om jezelf te helen!

Innerlijke Criticus

Over Tamara Beekmans

Tamara’s bijzondere levensreis heeft haar zeer waardevolle inzichten gegeven en doorleefde wijsheid gebracht, die ze heeft verwerkt in haar krachtige en unieke jaarprogramma’s. Ze heeft zichzelf bevrijd van een pijnlijk verleden, waarin ze als hooggevoelig kind meervoudige trauma’s opliep. Hierdoor moest ze, om te overleven, haar hooggevoeligheid onderdrukken, waardoor ze vanuit haar hoofd ging leven, afgesloten van haar diepe gevoelswereld. Later in haar leven kreeg ze hier veel last van, dit uitte zich in meerdere depressies, 5 burn-outs en een straatangst van 2 jaar. Ze heeft deze zelf leren overwinnen en is nu al jaren angst-, depressie- en burn-out vrij. Haar transformatie was groots. Van hieruit is de Vrouwenkracht Academie ontstaan, waarin ze op alle lagen met haar klanten werkt. Ze biedt hooggevoelige vrouwen praktische handvatten aan over hooggevoeligheid, hoger bewustzijn en hoe je de wezenlijke verbinding met jezelf kunt herstellen.

De vrouwen die bij haar één jaar in training en coaching gaan, kunnen door de Vrouwenkracht Methode® weer innerlijke vrijheid in alle facetten van hun leven ervaren en zij hebben hun innerlijke verbinding hersteld. En deze verandering is blijvend.

De vrouwen leren zichzelf te helen, gaan op zoek naar onderliggende patronen en hun blinde vlek en leren deze zelf te transformeren. Ze leren om oude, onderdrukte pijnlijke emoties te bevrijden uit het pijnlichaam. Ze gaan praktisch aan de slag met het onthechten van hun innerlijke criticus en leren hoe ze in contact komen met het gekwetste kind-deel en speelse kind-deel wat leidt naar hartsbewustzijn.

De training leert je om naar je eigen stem te luisteren die jou de weg wijst naar heling, en verbinding brengt vanuit je puurste essentie en hogere bewustzijn. Door middel van de door haarzelf ontwikkelde Vrouwenkracht Methode®, begeleidt ze hooggevoelige vrouwen in kleine groepen met veel passie en aandacht. Ze is geen zachte heelmeester, maar is recht door zee, eerlijk en duidelijk.

Met haar blogs en haar nieuwe boek wil ze de Vrouwenkracht Methode® voor iedereen bereikbaar maken voor wie op zoek is naar verbinding met haar of zijn diepste essentie en eigen wijsheid.

Tamara Beekmans (1975) is internationaal HSP Coach, trainer, systemisch therapeut, hoger bewustzijnscoach, docent, auteur, inspirator en oprichtster van de Vrouwenkracht Academie. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van groepen in het bewustzijnsproces. Ze heeft al duizenden mensen geïnspireerd en begeleid in het proces vanuit je hoofd, in je hart.

Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van alles wat de Vrouwenkracht Academie doet.

In tijden van censuur kunnen we je zo altijd bereiken.

*Als je je aanmeldt, ontvangt je af en toe interessante mails. Je kunt je hiervoor op ieder gewenst moment weer afmelden.

De innerlijke criticus loslaten

Innerlijke Criticus

Deze online cursus gaat over het bewust worden van wat je innerlijke criticus veroorzaakt in je leven. Je gaat tot de ontdekking komen dat dit oude beschermingsmechanisme een zeer dominante rol heeft in jezelf en ik leer je hoe je deze innerlijke criticus kunt loslaten.

Je ontvangt 4 weken de meest krachtige en intensieve online lessen waar je echt iets aan hebt.
Elke week een mail met een nieuwe werkboeken, oefeningen om jezelf te helen!