Heb jij er soms ook last van … gebrek aan zelfvertrouwen? Veel mensen worstelen met gebrek aan zelfvertrouwen, wat behoorlijk lastig is. Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf, dat je gelooft in jezelf, dat je jezelf vertrouwt, ook in moeilijke situaties, dat je op jezelf kunt terugvallen. Hoe groter je zelfvertrouwen is, hoe minder je op anderen hoeft terug te vallen, zeker in het geval van persoonlijke (identiteits-) bevestiging.
Vertrouwen in jezelf is dat je weet dat je je doelen kunt bereiken en je niet laat weerhouden door oude overtuigingen, angsten en vooral niet door die van anderen. Daardoor onderneem je ook meer in het leven waarin je ook daadwerkelijk zult slagen. En zo niet, dan zie je de dingen in het juiste perspectief en denk je oplossingsgericht en leer je vooral van al je fouten, waardoor ook het vertrouwen in jezelf groeit.
‘Zelf-Vertrouwen’ heeft te maken met de juiste instelling. En jezelf nooit, nooit maar dan ook nooit meer afwijzen. Op geen enkel gebied, in geen enkele vorm. En dit ook niet door anderen laten gebeuren. Dit heeft niets met arrogantie te maken, waar we met z’n allen zo bang voor zijn, om onze kop vooral niet boven het maaiveld uit te laten steken. Maar door meer gevoel van eigenwaarde en zelfliefde creëren we een gezondere leefomgeving en wensen dit ook voor anderen. Het mooie gevolg daarvan is dus dat we veel socialer worden.
Als je zelf geen tekort voelt,
heb je namelijk veel te geven!
Je bent namelijk zelfbewust, je kent ook je tekortkomingen, maar doet daar niet moeilijk over, je vraag anderen om hulp, je laat je niet weerhouden door angsten, maar onderzoekt ze en kijkt ze in de ogen aan. Heftige reacties van anderen leer je relativeren en te zien in het juiste perspectief, namelijk: waar de ander in zijn/haar proces zit en je voelt eerder compassie/medeleven dan veroordeling en afwijzing.
Je kunt trouw blijven aan je eigen normen en waarden, gaat respectvol met jezelf om en daardoor ook met anderen en je staat open voor grotere bewustwording, wat de aard van elke hooggevoelige is.
Het is de kunst van mens-zijn om dit in het leven te leren, om hier een expert in te zijn, juist in verbinding met het leven vanuit je hart. Dat gebeurt dan vanzelf. En elke keer als je wel onzeker wordt, ga je dat onderzoeken, en pak je dat deel/overtuiging aan. Stap voor stap, deel voor deel. Begin ergens en je ontmoet je saboteur, en je nekt hem. Zodat deze vóór je gaat werken in plaats van tegen je gaat werken!
Vertrouwen is hét antwoord op angst. Vertrouwen is het meest belangrijke ingrediënt als het gaat om in staat zijn keuzes te maken. Desnoods dwars door de angst heen. Vertrouwen is geen naïeve aangelegenheid.
Het is een diep weten dat welke uitkomst ook maar voortvloeit uit jouw keuze, het je uiteindelijk brengt waar je wilt zijn. Ook als het betekent dat je omwegen te nemen hebt. Vertrouwen leidt je overal waar je zijn wilt: naar veiligheid, naar zachtheid, naar jouw definitie van succes, naar pijn die transformeert naar leerzame ervaringen. Vertrouwen op jezelf is ALLES. Waarom zou je niet gaan vertrouwen op jezelf, maar wel op anderen. Dat is toch onzin? Vertrouwen is je overgeven aan dat wat is. Vertrouwen is het vertrouwen óp jezelf, dat je ongeacht elke situatie de juiste keuze kunt maken, jezelf kunt ondersteunen en je jezelf beschermt.
12 geheimen om snel meer zelfvertrouwen te krijgen en een GOUDEN TIP!
1. Glimlach
Voel je je nerveus en ongemakkelijk? Door te glimlachen maak je hormonen aan die je kalmeren, je hersenen reageren hierop. Door de expressie op je gezicht worden je hersenen aangemoedigd om deze gelukkige emotie te registreren. Je gemoed en onrust transformeren onmiddellijk. Ook als anderen je zien glimlachen maak je meer contact, wat de situatie altijd verbetert.
Pas de gemakkelijkste tip toe: glimlach. We hoeven niet alleen te glimlachen wanneer we gelukkig en vol vertrouwen zijn. Je kunt ook glimlachen om je beter te voelen. Glimlachen wordt sterk geassocieerd met positieve gevoelens waardoor het bijna onmogelijk is dat je je ongemakkelijk blijft voelen zodra je glimlacht.
Glimlachen is veel meer dan alleen een gelaatsuitdrukking. Door te glimlachen wordt er in je lichaam endorfine aangemaakt. Een stof die zorgt voor een fijn gevoel. Ook stimuleert een glimlach de bloedcirculatie van je gezicht, waardoor je spieren ontspannen. Bovendien straal je vertrouwen uit naar een ander wanneer je lacht.
Geef je iemand een glimlach … dan krijg je er bijna zeker een terug. Hiervan krijgt je zelfvertrouwen een enorme impuls.
2. Oogcontact
Kijk iemand aan, het is belangrijk dat je oogcontact maakt als je met iemand praat. Via je ogen kun je stralen, en hierdoor straal je dus ook zelfvertrouwen uit. Als je naar de grond kijkt, maak je geen contact, wat jou en de ander ook een naar gevoel bezorgt! Maak eerst rustig oogcontact voordat je in actie komt. Mensen zoeken altijd ogen, en eenmaal gevonden is de volgende zet gemakkelijk gemaakt.
3. Loop en sta rechtop
Aan de manier van staan, lichaamshouding, kun je zien hoe iemand zich voelt. Mensen met zelf-vertrouwen lopen snel, energiek en vastberaden. Let op je lichaamshouding, adem rustig. Sta je ingezakt, dan ziet dat er eerder uitgeblust dan energiek uit. Zet je voeten op de grond en verbind je met de aarde. Beweeg soepel en blijf goed in je lichaam. Zorg dat je veerkrachtig vooruit treedt en je energiek overkomt. Schouders naar achter, hoofd vooruit.
4. Lichaamstaal
90% van al onze communicatie bestaat uit lichaamstaal, 10 % zijn je woorden. Je lichaam vertelt een verhaal. Als je ingezakt zit, of je schouders hangen laag, vertel je een ander verhaal dan wanneer je rechtop zit, voeten op de grond en je hoofd omhoog. Je voelt je ook anders door de manier waarop je zit. Let hierop en je maakt een andere indruk waardoor mensen ook anders met je om zullen gaan, en waardoor jij je ook beter gaat voelen door je eigen lichaamshouding die je zelfverzekerder maakt.
5. Innerlijke criticus
De meesten van ons hebben een afkeurende innerlijke criticus die vertelt dat we minder zijn dan de ander, niet goed genoeg, dom, dik, dun, luid of rustig zijn. Of dat we er niet bij horen, niet zoals je echt bent. Dan probeer je jezelf te veranderen waardoor je je als het ware nog verder verwijdert van jezelf. Als je in staat bent om jezelf te veranderen, en deze stem leert transformeren tot jouw ondersteuner, zorgt deze nieuwe stem voor hulp, ondersteuning en dat je kwaliteiten en talenten naar buiten komen. Hierdoor kun jij de beste versie van jezelf worden! Los vanuit het slachtofferschap maar vanuit je innerlijke kracht!!!
Elke keer als je er een naar gevoel aan overhoudt, weet dan dat het die innerlijke criticus is, en niet je hart en je ziel die je ondersteunen. Want als dat gebeurt, voel je je supergoed! Blijf luisteren naar de stem van je eigen hart. Het ‘weten’ zit namelijk niet altijd in je hoofd. Maar dat is een innerlijk weten en wijsheid wat vanuit je hart komt! Corrigeer je negatieve stem en transformeer deze!
6. Laat anderen buiten je!
Onderzoek wat jouw normen en waarden zijn en houd jezelf hieraan. Iedereen heeft zijn/haar persoonlijke normen en waarden, ook vanuit de opvoeding en omgeving waarin je bent opgegroeid. De maatstaven zijn voor iedereen anders. Wanneer is het voor jou echt goed genoeg? Vraag jezelf dit regelmatig af. Je graadmeter kan een geluksgevoel zijn, energiepieken en hartsprongetjes!
Laat iedereen denken wat ze willen denken. Dat mag, ieder heeft die vrijheid in zich. Maar vraag jezelf nooit af, wat anderen wel niet van jou zouden denken, daarmee voedt je je onzekerheid en niet het vertrouwen in jezelf. Vermijd perfectionisme en relax!
7. Zorg dat je er verzorgd uitziet!
Met even een paar minuten meer aandacht aan jezelf schenken: aan je verzorging, kleding, haar en make-up kom je zelfverzekerder over, je voelt je anders, vaak beter. Dat komt ook zo over op anderen. Zorg dat je er fris en fruitig uitziet, dan benaderen anderen jou ook zo, dat heeft effect op wat voor relaties dan ook!
Voor jouw eigen gevoel van zelfvertrouwen is het natuurlijk ‘de binnenkant’ die telt. Maar om een goede eerste indruk te creëren en vertrouwen uit te stralen, is de buitenkant erg belangrijk. Fake IT until you make IT!!
8. Wees altijd positief
Dit is een keuze, ook al voel je je neerslachtig, wees positief over jezelf, anderen en situaties. Benader altijd de zonnige kant en ga altijd op zoek naar de zonnige kant, ook van moeilijke dingen. Ga niet zwelgen in zelfmedelijden en haal jezelf never en nooit niet naar beneden! Ook niet als anderen pogingen doen! Wees niet bang om je sterk ontwikkelde kwaliteiten aan anderen te tonen en zichtbaar te maken. Juist als je je kwetsbaar voelt. Hiervan groeit je innerlijke kracht enorm en jij groeit als mens. Je voedt de goede kant in je, zodat deze groter wordt! Hierdoor groei je in de positieve richting.
9. Leer met complimenten om te gaan!
Als iemand je een compliment geeft, wuif het niet weg, zeg niet dat het gewoon is. Diegene meent dit vaker dan je denkt. En door ze op een goede manier te leren ontvangen, versterk je de relatie met de ander én met jezelf! Kijk diegene aan, laat het binnen komen op een inademing, wacht even en zeg: dank je wel! Ga het ervaren! Hierdoor groeit je zelfvertrouwen enorm.
10. Relativeer!
Als er iets indrukwekkends gebeurt, hebben we soms de neiging om in het drama te schieten en/of slachtoffergedrag. Om aandacht en medelijden te krijgen, moeten we eerst onszelf verzuipen. Maar effectief is het niet. Voor niemand, ook niet voor degene die het aan moet horen! Blijf in de realiteit, in contact met je volwassen ik. Ga de feiten na, weet dat de eerste primaire emotie vanzelf na een tijd wegzakt. En weet ook als je hier voeding aan geeft, dat dit superellendige gevoel nog maanden aan kan houden. Vaak ebt het binnen een paar uur of in extreme gevallen een paar dagen weg. Daarna kun je je verstand en intuïtie beter gebruiken en bekijk je de situatie in de juiste proporties. Een gebeurtenis is en blijft alleen negatief als wij er een primaire emotie aan hechten. Maar als je vanuit zelfvertrouwen handelt en voelt, reflecteer je gemakkelijker en blijf je in de realiteit. Stop de bullshit.
11. Laat jezelf zien en horen!
Dit is vaak wat mensen met minder zelfvertrouwen het engste vinden. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo eng, als je het vaker doet! Ga eens wat vaker in het middelpunt staan, laat jezelf zien: hoe bijzonder en leuk jij bent. Hou ermee op jezelf klein te houden en maken. Stel je vraag in een vergadering, laat jezelf zien op een feestje: hoeveel plezier jij kan maken, laat zien dat er iemand binnenkomt vol uitstraling, licht en liefde! Waarom niet?
12. Haal adem en praat op je gemak
Belangrijk is om rustig te blijven ademen, let op je ademhaling en praat duidelijk, zacht en stem je af op degene waar je mee communiceert! Als je rustig praat, geef je jezelf en je hersenen de ruimte om beter na te kunnen denken hoe en wat je wilt zeggen. Grote kans dat mensen dan ook met meer interesse zullen luisteren naar je. Dat is heel fijn! Daar groeit ook je vertrouwen van natuurlijk! Rustig praten laat zien dat je zelfvertrouwen hebt.
Iemand die snel praat, komt onzeker over, en wordt niet zo gehoord, vindt ook dat diegene eigenlijk niet de tijd of de aandacht verdient. Dan haak je ook als luisteraar al af.
Gouden tip!
Je kunt op een snelle manier het vertrouwen in jezelf laten groeien door situaties te creëren in je leven die je uitdagen, waarvan je kunt inschatten dat je succesvol zou kunnen slagen. Een aantal van deze en je zelfvertrouwen groeit snel!!!
Kortom: Vertrouw op jezelf, vier je successen!
Vier elke overwinning die je hebt opgedaan bij het creëren van meer zelfvertrouwen! Sta er even bij stil en maak het tot mijlpalen in je leven. Dit zorgt er ook voor dat je vooruitgaat. De mijlpalen zijn immers gemakkelijk te herinneren en helpen je focussen! Geloof in jezelf en laat je door niemand onderuithalen! Ook niet door jezelf 😉
Accepteer jezelf zoals je bent en hou van jezelf. Het is verbazingwekkend hoe snel je zelfvertrouwen zal toenemen.